Παρασκευή , 22 Νοεμβρίου 2024

Πολιτική κατάθλιψη σε κυβέρνηση και Μαξίμου – Σενάρια ανασχηματισμού

«Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός διαπιστώνει πως έχει πληγεί και μάλιστα βάναυσα το προσωπικό του πολιτικό προφίλ». Η ομολογία αυτή που προέρχεται από πηγή που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα τόσο στο Μαξίμου όσο και την Κουμουνδούρου αποκαλύπτει το μείζον πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και δέκα ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο απολογισμός είναι βαρύς και πολιτικά εξαιρετικά κοστοβόρος. Δεν έγινε ένα λάθος αλλά παρατηρήθηκε ακολουθία λαθών στην διαχείριση των επιπτώσεων από την τραγωδία στο Μάτι.

Δεν έφταιξε ένας ή δύο αλλά πολλοί και όλοι όσοι έσφαλαν βρίσκονται στην κυβέρνηση, στις θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού, στους αρχηγικούς θώκους των Σωμάτων Ασφαλείας, στην ίδια την ηγετική ομάδα που εργάζεται στο Μαξίμου. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βασανίζει τον Αλέξη Τσίπρα. Διαπίστωσε, όπως συμβαίνει πάντα με τους πανίσχυρους πρωθυπουργούς, πως την κρίσιμη ώρα καταλήγουν να είναι απελπιστικά μόνοι.

Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου εκτίμησε εντελώς λανθασμένα την κατάσταση όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κρατικού μηχανισμού. Το δίδυμο Καρτερός – Τζανακόπουλος έκαναν ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που μία κυβέρνηση της κυβερνώσας Αριστεράς έπρεπε να κάνει.

Ο μεν Καρτερός νόμιζε ότι ακόμη εργάζεται στον Περισσό και με μία απερίγραπτη ευκολία άνοιξε πολλαπλά μέτωπα. Μόνον που τότε και τώρα στο ΚΚΕ αυτή η τακτική είναι ανέξοδη. Ούτε ήταν, ούτε είναι, ούτε και θα είναι στο ορατό μέλλον κυβερνώσα Αριστερά το ΚΚΕ.

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα πολυσυλλεκτικό με μία εκλογική βάση που συντίθεται από αριστερούς μικροαστούς έως τον πυρήνα του βαθέος ΠΑΣΟΚ, με δεξιούς «εξωμότες» και φυγόκεντρους Κεντρώους. Όλοι αυτοί θα μπορούσαν να ήταν στη θέση των θυμάτων στο Μάτι. Όλοι αυτοί συμπάσχουν με τις οικογένειες των θυμάτων γιατί ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία πολιτών. Δεν ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ μόνον η «πτωχοποιημένη Ελλάδα» όπως σθεναρά υποστηρίζει ο Γιώργος Κυρίτσης, αλλά και ένα τμήμα της Μεσαίας Τάξης.

Αυτή η εκλογική βάση καθώς και η κοινωνία στο σύνολο της έμεινε άναυδη από τον τρόπο διαχείρισης του τραγικού γεγονότος. Αν ο κ. Καρτερός συμπεριφέρθηκε για άλλη μία φορά ως «αμετανόητος Κνίτης» όπως σχολιάζουν ευφυείς κομματικοί παράγοντες στην Κουμουνδούρου, ο κ. Τζανακόπουλος συμπεριφέρθηκε ως «κακομαθημένος αλαζόνας».

Ο συνδυασμός σκοτώνει. Μόνον που αυτή η τακτική εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό. «Δεν νοείται αριστερή κυβέρνηση η οποία δεν ζητά συγνώμη ακόμη και εάν οι ευθύνες της είναι περιορισμένες. Πρόκειται για την αλφαβήτα της αριστερής πολιτικής ηθικής» σημείωνε με πίκρα παλιός αριστερός με θητεία στο πολιτικό πεζοδρόμιο τις τελευταίες δεκαετίες.

Η «μοναξιά» ωστόσο του πρωθυπουργού οφείλεται και στη διαπίστωση πώς οι άνθρωποι ακόμη και του στενού του περιβάλλοντος απεδείχθησαν ημιτελείς. «Ζυγίσθηκαν και μετρήθηκαν και βρέθηκαν λιποβαρείς» συνεχίζει πικρόχολα ο σκληροτράχηλος κομματικός. «Αμ αυτός ο Βερναρδάκης ο οποίος είπε πως δεν πρέπει να πλήττεται ο πρωθυπουργός διότι είναι μόλις 42 ετών. Δηλαδή είναι ώριμος για να υπογράφει μία συμφωνία στις Πρέσπες αλλά ανώριμος για να διαχειριστεί μία εθνικής εμβέλειας καταστροφή. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Το Σενάριο του Ανασχηματισμού

Στα σχέδια του πρωθυπουργού ήδη από τον Ιούνιο ο ανασχηματισμός αποτελούσε συγκεκριμένη ενέργεια εντασσόμενη στο ευρύτερο πλαίσιο της διαμόρφωσης του κυβερνητικού σχήματος που θα οδηγούσε κυβέρνηση και κόμμα στις εκλογές. Η τραγωδία στο Μάτι επανέφερε με βάναυσο τρόπο τον ανασχηματισμό ως αμυντικό όπλο πλέον και όχι ως επιθετική πολιτική κίνηση. Τις τελευταίες επτά ημέρες πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο συσκέψεις στο Μαξίμου με θέμα τον ανασχηματισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε εισηγήσεις για ευρύτατο ανασχηματισμό με παράλληλη καρατόμηση

στελεχών στον κρατικό μηχανισμό (Γενικούς Γραμματείς) αλλά και έκτακτες κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας αφού η εμφάνιση των αρχηγών της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής ήταν σαφώς προβληματική έως και απαράδεκτη. Συμπεριφέρθηκαν ως κρατικοί γραφειοκράτες (By the Book) και όχι ως μάχιμοι ένστολοι που λαμβάνουν πρωτοβουλίες στο πεδίο της μάχης. Οι πρώτες εκτιμήσεις προς ημερών κατέληγαν στο συμπέρασμα πως ο ανασχηματισμός για να έχει αποτελεσματική επικοινωνιακή ισχύ θα έπρεπε να ανακοινωθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Υπήρξαν όμως και αντίθετες εκτιμήσεις – εισηγήσεις οι οποίες κατέληγαν πώς ο ανασχηματισμός θα έπρεπε να υλοποιηθεί μετά την ταφή των νεκρών και την πρώτη φάση του συλλογικού πένθους.

Τελικά φαίνεται πως εάν ο ανασχηματισμός δεν πραγματοποιηθεί έως τα τέλη αυτή της εβδομάδας τότε λογικά θα μετατεθεί για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και πάντως πριν τη ΔΕΘ. Ο λόγος είναι απλός. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον ταυτίσει όλες του τις πολιτικές επιλογές στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης στην Θεσσαλονίκη. Και αυτό διότι καθίσταται σαφές πως η δυναμική η οποία θα απέρρεε από τους εορτασμούς επί τη εξόδω από τα Μνημόνια έχει ήδη ακυρωθεί από την τραγωδία στο Μάτι.

«Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται σίγουρος για την θέση του στη κυβέρνηση ή σε κρατικές θέσεις» ομολογούσαν κυβερνητικοί κύκλοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Αυτή η διαπίστωση είναι που έχει προκαλέσει αυτό το βαρύ κλίμα που κυριαρχεί στο Μαξίμου. «Η δυσφορία του πρωθυπουργού είναι έκδηλη. Αποφεύγει τις πολλές κουβέντες, προτιμά να απομονώνεται, δεν εκδηλώνεται ούτε και εξωτερικεύει τις σκέψεις του». Η παραπάνω περιγραφή ανήκει σε άτομο που επισκέπτεται πολύ συχνά το πρωθυπουργικό γραφείο.

Είναι σαφές πώς ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνει με ένταση αν όχι και με αγωνία μία τακτική που θα του επιτρέψει μία φυγή προς τα εμπρός. Με το προσωπικό του προφίλ πολιτικά τραυματισμένο και με δεδομένο τον συναισθηματικό φόρτο της κοινωνίας που μετατρέπεται άμεσα σε θυμό ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να αναλογίζεται τις εφεδρείες που διαθέτει σε πολιτικό προσωπικό (δεν είναι και απεριόριστες) αλλά και τι πολιτικό οπλοστάσιο του έχει εναπομείνει μετά τις δύο αναμετρήσεις με την κοινωνία, το Μακεδονικό που πλέον δεν είναι το μείζον και την τραγωδία στο Μάτι που επιδρά καταλυτικά στις εξελίξεις.

Δείτε ακόμα

Tράπεζα Πειραιώς: Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας στα €333 εκατ. το β’ τρίμηνο – Κέρδη 563 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο

Καθαρά κέρδη αναλογούντα στους μετόχους 563 εκατ. ευρώ πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς το πρώτο εξάμηνο …