Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Οι “γαλάζιοι” υποψήφιοι βουλευτές περιφερειάρχες και δήμαρχοι

Μπορεί ο χρόνος των εκλογών να απέχει ακόμα κάποιους μήνες, αλλά ο κομματικός μηχανισμός της οδού Πειραιώς έχει μπει για τα καλά μπροστά. Άλλωστε, σε λιγότερο από δύο μήνες, στα μέσα Δεκεμβρίου, υπάρχει ενόψει το ορόσημο του τακτικού Συνεδρίου του κόμματος που θα έχει τον χαρακτήρα του εφαλτηρίου για την εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ, ενώ, παράλληλα, η οδός Πειραιώς κλείνει τις εκκρεμότητες στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ανακοινώνει ποιους στηρίζει στις περιφέρειες ανά την Ελλάδα, ενώ, χαρτογραφείται και το πεδίο για τους δήμους, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα, ειδικά στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, δεν θα δώσει χρίσματα.

Αρχής γενομένης από τα ψηφοδέλτια, βασική προτεραιότητα ήταν το τελευταίο διάστημα να ολοκληρωθεί το «παζλ» στις πέντε νέες περιφέρειες που έχουν προκύψει από το «σπάσιμο» της Β΄ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. Επιπρόσθετα, είναι σαφές ότι και πολλά μέλη του Μητρώου Στελεχών θα δοκιμάσουν την τύχη τους σε περιφέρειες ανά την Ελλάδα, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντάς τους πρόσκληση για τα γενέθλια του κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις ανακατατάξεις και τις νέες εισόδους στις τρεις Περιφέρειες της Β΄ Αθηνών: πρόσφατα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα, ενώ εκεί έχει δυνάμεις ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Στον Δυτικό Τομέα κινούνται δραστήρια οι δημοσιογράφοι Αντώνης Πανούτσος και Γιάννης Λοβέρδος, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι με ισχυρά ερείσματα, όπως ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Δημήτρης Μαραβέλιας. Στα Νότια Προάστια, έχει μείνει ισχυρότερη υποψηφιότητα αυτή του Νίκου Δένδια, ενώ εκεί θα πολιτευθούν και η Σοφία Βούλτεψη με την Άννα Καραμανλή.

Νέες είσοδοι αυτές του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη,των δημάρχων Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη και Δάφνης Μιχάλη Σταυριανουδάκη, του άλλοτε διεθνούς ποδοσφαιριστή Τάκη Φύσσα και των κομματικών στελεχών Βασίλη Σπανάκη, Τάσου Γαϊτάνη και Γιάννη Καλλιάνου.

Στα Βόρεια Προάστια, τέλος, εντοπίζονται οι περισσότεροι εν ενεργεία βουλευτές: Άδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, η Νίκη Κεραμέως, ενώ με αξιώσεις μπαίνουν στη μάχη ο Σάκης Ιωαννίδης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Ρωμανός, η δικηγόρος Ζανέτ Καλαντζάκου, ίσως ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και οι γραμματείς στο κόμμα Βασίλης Ξυπολητάς, Ζωή Ράπτη, Νίκος Κωστόπουλος και Μανώλης Γραφάκος.

Στην Περιφέρεια Αττικής, τα πράγματα είναι πιο απλά: Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου κατευθύνονται στο ανατολικό κομμάτι, με νέες εισόδους τον Νίκο Σοφιανό και τον δικηγόρο Γιάννη Σαμέλη,μεταξύ άλλων, ενώ έδρα θα διεκδικήσει και ο Γιώργος Κώτσηρας. Τώρα, στον Δυτικό Τομέα υπάρχει ο Θανάσης Μπούρας, ενώ έτερος ισχυρός υποψήφιος είναι ο Ανδρέας Τσώκος.

Κατά τα λοιπά, στην Α΄ Αθηνών νέα είσοδος είναι αυτή του Θεόδωρου Φορτσάκη, με την Ντόρα Μπακογιάννη να κατευθύνεται στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, ενώ ακούγεται και το όνομα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Στον Πειραιά, δυναμική είσοδο κάνει ο Γιάννης Μελάς στην Α΄ Περιφέρεια, ενώ υπάρχουν εκεί ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο πρώην δήμαρχος Πόρου Σπύρος Σπυρίδωνας.

Στη Β΄ Πειραιά, που μένει «γυμνή» λόγω των αποχωρήσεων Τραγάκη-Νεράντζη, δυναμικό «μπάσιμο» κάνει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαρκόπουλος, ενώ λέγεται ότι στο ψηφοδέλτιο θα είναι και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μιχάλης Λιβανός, αλλά και ο προερχόμενος από τη Μητρώο,Τάσος Μύτογλου.

Μένει, τέλος, να φανεί και τι μέλλει γενέσθαι με τους δύο βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό, που μπορεί μετά το συνέδριο του κόμματος να διαρρήξουν τη σχέση τους με τον Σταύρο Θεοδωράκη και να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές με τις λίστες της ΝΔ, μάλλον στη Β΄ Αθηνών.

Κλείνουν οι εκκρεμότητες στις περιφέρειες

Ελάχιστα ερωτηματικά έχουν απομείνει για τις περιφέρειες, μετά και την ανακοίνωση στήριξης της Ρόδης Κράτσα στα Ιόνια Νησιά, του Γιώργου Κασαπίδη στη Δυτική Μακεδονία και του Χρήστου Μέτιου στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ανακοινωθεί οι: Αλέκος Καχριμάνης στην Ήπειρο, Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, Χριστιάννα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο, Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο, Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, Φάνης Σπανός στην Κεντρική Ελλάδα, Γιώργος Πατούλης στην Αττική, Παναγιώτης Νίκας στην Πελοπόννησο και Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα. Εκκρεμότητα παραμένει η Κρήτη, μια και έχει αποκλειστεί πλέον το ενδεχόμενο στήριξης στον Σταύρο Αρναουτάκη, με αποτέλεσμα να ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην δημάρχου Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη.

Το «παζλ» των δήμων ανά την Επικράτεια

Όσον αφορά τους δήμους της χώρας, κεντρική απόφαση της ΝΔ είναι ότι δεν πρόκειται να ανακοινώσει χρίσματα. Στήριξη, πάντως, θα υπάρξει κεντρικά στους τρεις μεγάλους δήμους που, αυτονόητα, έχουν και ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά: τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Πειραιώς.

Στην Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης σχηματοποιεί το επιτελείο του με προσωρινή έδρα την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις 5/11, στις 19:00, στον πολυχώρο «Peiraius 117 Academy», με την κινητοποίηση να είναι μεγάλη και τη συγκέντρωση να αναμένεται εντυπωσιακή.

Στον Πειραιά, επίσης, η ΝΔ φαίνεται πως τείνει προς τον νυν δήμαρχο Γιάννη Μώραλη, αν και ακούστηκαν και άλλα ονόματα, όπως του πρόσφατα παραιτηθέντος από την ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος, όμως, μάλλον κατευθύνεται στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Πειραιώς.

Η μεγάλη εκκρεμότητα που στη ΝΔ θα ήθελαν να έχει λυθεί είναι η κατάσταση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενόψει της σημερινής παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη. Η ΝΔ ήθελε τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, έμπειρο αυτοδιοικητικό, όμως ο κ. Καϊτεζίδης, αφού στάθμισε τα δεδομένα, αποφάσισε να μην μπει στη μάχη της συμπρωτεύουσας. Σε αυτό φαίνεται πως συντέλεσε και η απόφαση του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού να ανακοινώσει τη δική του υποψηφιότητα, χωρίς τη στήριξη της ΝΔ. Έτσι, μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος σταθμίζει τις επιλογές του, ακούγεται έντονα στο παρασκήνιο. Τέλος, υπάρχουν και άλλες κεντροδεξιάς απόχρωσης υποψηφιότητες, όπως αυτή του Κωνσταντίνου Ζέρβα που ανακοινώθηκε προχθές, του Μάκη Κυριζίδη και του Χάρη Αηδονόπουλου.

Από εκεί και πέρα, στους υπόλοιπους δήμους, όπως προαναφέρθηκε, η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει επίσημα στηρίξεις, αλλά θα υπάρξει κάποιου είδους «νεύμα» που θα μαρτυρά τις διαθέσεις της Πειραιώς. Στο Ηράκλειο Κρήτης υπάρχει εκκρεμότητα, λόγω της αρνητικής αξιολόγησης του νυν δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού από την τοπική ΝΟΔΕ. Έχει ακουστεί το ενδεχόμενο στήριξης του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκου Παρασύρη, αλλά ακόμα η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Στην Πάτρα, ο υποψήφιος του 2014 Κώστας Χριστόπουλος θέλει να θέσει ξανά υποψηφιότητα, ενώ ακούγεται και ο προερχόμενος από την Κεντροαριστερά, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Στη Λάρισα «κλείδωσε» η Ρένα Καραλαριώτου που είχε κάνει την έκπληξη το 2014 και πέρασε στον δεύτερο γύρο.

Στα Ιωάννινα αναζητείται πρόσωπο, μια και η Τατιάνα Καλογιάννη δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον δήμο, ενώ έχει ακουστεί το όνομα του προερχόμενου από την Κεντροαριστερά καθηγητή Παθολογίας Μωυσή Ελιάφ που έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα.

Προβάδισμα για τον Δήμο Λαμιέων έχει ο νυν αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Θύμιος Καραΐσκος.

Στο Αγρίνιο θα στηριχθεί ο νυν δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ στην Καρδίτσα θα στηριχθεί ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Τσιάκος.

Στα Τρίκαλα, ισχύει η στήριξη στον νυν δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ στον Βόλο προκρίνεται μάλλον η πρόεδρος του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα.

Στη Βέροια ανακοινώνει υποψηφιότητα η πρώην βουλευτής Γεωργία Μπατσαρά, ενώ στην Κατερίνη ανακοίνωσε ήδη ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος, με τον νυν δήμαρχο Σάββα Χιονίδη να ακούγεται για το εθνικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Συνεχίζουν οι νυν δήμαρχοι Καβάλας Δήμητρα Τσιανάκα, Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης, Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης και Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος. Στην Κοζάνη από τον χώρο της Κεντροδεξιάς υποψηφιότητα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μιχαηλίδης, ενώ στις Σέρρες «τρέχει» ο Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Στη Θράκη, στηρίζονται οι νυν δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ενώ στην Κομοτηνή προκρίνεται ο Αντώνης Γραβάνης.

Στην Άρτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον νυν δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη πρόσφατα, ενώ στην «Πρέβεζα» κλείνει ο Βασίλης Γιάπρος και στην Ηγουμενίτσα συνεχίζει ο Γιάννης Λώλος. Στη Λευκάδα θα κατέβει ο πρώην βουλευτής Θεόδωρος Σολδάτος, στην Κεφαλονιά συνεχίζει ο νυν δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης και στη Ζάκυνθο επίσης ο Παύλος Κολοκοτσάς, ενώ στην Κέρκυρα θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία η Μερόπη Υδραίου.

Στην Τρίπολη θα διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία ο Γιάννης Σμυρνιώτης.

Ζήτημα υπάρχει στο Άργος, λόγω της διαγραφής του ισχυρού δημάρχου Δημήτρη Καμπόσου από τη ΝΔ, ενώ στην Καλαμάτα, μετά την αποχώρηση Νίκα, ακούγονται τέσσερα ονόματα: του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μπουζιάνη,των αντιδημάρχων Μαρίας Οικονομάκου και Θανάση Βασιλόπουλου και της αντιπεριεφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη.

Στην Κόρινθο θα «κατέβει» ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης, ενώ, τέλος, υπάρχει εκκρεμότητα στη Σπάρτη, όπου ενδιαφέρεται ο Σταύρος Αργειτάκος, αλλά θέλει να είναι υποψήφιος και ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Αποστολάκος. Τέλος, στον Πύργο Ηλείας «κλειδώνει» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Νικολούτσος, ενώ στον Δήμο Ήλιδας θέτει υποψηφιότητα ο πρώην βουλευτής Τάκης Αδρακτάς.

Στη Χαλκίδα υπάρχει εκκρεμότητα, αφού ο Φάνης Σπανός αποφάσισε να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Στο Καρπενήσι συνεχίζει ο δήμαρχος Νίκος Σουλιώτης, ενώ εκκρεμότητα υπάρχει και στη Λιβαδειά. Στην Άμφισσα εξετάζεται ο νυν δήμαρχος Θανάσης Παναγιωτόπουλος, καίτοι δεν προέρχεται από τη ΝΔ, ενώ στη Θήβα υπάρχει ο Σπύρος Νικολάου.

Τέλος, στη νησιωτική Ελλάδα: Στη Σύρο συνεχίζει ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός, στη Σάμο ο Μιχάλης Αγγελόπουλος και στη Χίο ο Μανώλης Βουρνούς.

Στη Λέσβο, μετά την αποχώρηση του Σπύρου Γαληνού, προκρίνεται ο αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κύτελης.

Στη Ρόδο δυνατό όνομα είναι ο γνωστός ξενοδόχος Αντώνης Καμπουράκης που μπαίνει στη μάχη. Στην Κρήτη, πέραν του Ηρακλείου που προαναφέρθηκε, στα Χανιά στηρίζεται και από προεδρικά χείλη ο Άρης Παπαδογιάννης, στο Ρέθυμνο ο Θοδωρής Νίνος και στον Άγιο Νικόλαο ο Αντώνης Ζερβός.

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …