Στην πώληση του 24,02% των μετοχών της ΕΥΑΘ που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην 4η Ευρωαραβική Διάσκεψη που έλαβε χώρα στην Αθήνα. «Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άλλων 23 περιφερειακών αεροδρομίων, και για την παραχώρηση σε ιδιώτες επτά σημαντικών μαρινών, που επίσης ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επίσης θα διαθέσει το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Μέχρι σήμερα σε ιδιώτη, και συγκεκριμένα στη γαλλική SUEZ GROUPE, ανήκει το 5,46% της εταιρείας. Το πλειοψηφικό πακέτο του 50% + 1 μετοχής ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, το γνωστό «υπερταμείο», ενώ σε μικρομετόχους το υπόλοιπο 20,52% των μετοχών.
Ενδιαφέρον για είσοδο, έως και για απόκτηση, της ΕΥΑΘ έχουν κατά καιρούς εκδηλώσει μεγάλοι ελληνικοί και διεθνείς όμιλοι ενώ η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εταιρείας ύδρευσης της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στην ατζέντα των κυβερνήσεων την περίοδο των μνημονίων και συγκεκριμένα στο «Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων 2011 – 2015».
Η προοπτική ιδιωτικοποίησης του νερού της συμπρωτεύουσας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με φορείς της Θεσσαλονίκης να διοργανώνουν μέχρι και «δημοψήφισμα» για το ζήτημα στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014.
Το ΣτΕ με την απόφαση 1906/2014 της Ολομέλειας έκρινε αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, ορίζοντας ότι το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο. Απόφαση που πάντως δεν εμποδίζει ενδεχόμενη πώληση του 24,02% του ΤΑΙΠΕΔ, εξέλιξη που θα σημάνει γερό «μπάσιμο» των ιδιωτών στην εταιρεία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης.