Την πιο αιματηρή ημέρα από την έναρξη, την Τρίτη, του κινήματος διαμαρτυρίας έζησε χθες το Ιράκ. Συνολικά, στις άνευ προηγουμένου συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν χάσει τη ζωή τους 31 άνθρωποι. Σήμερα, 4η ημέρα της αντικυβερνητικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον δεκάδων διαδηλωτών στο κέντρο της Βαγδάτης, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.
Το κίνημα αυτό, που ξεκίνησε από τη Βαγδάτη με αίτημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους και την παραίτηση των «διεφθαρμένων» πολιτικών, έχει πλέον επεκταθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα και έχει φτάσει ένα νέο επίπεδο βίας, με δεκάδες τραυματίες από σφαίρες σε διάφορες πόλεις του Ιράκ, ανάμεσά τους και τη Βαγδάτη, τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του αραβικού κόσμου.
Αυτή είναι η πρώτη δοκιμασία που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι, η οποία κλείνει έναω χρόνο στα τέλη του μήνα, ενώ η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει σημαντικό τεστ, καθώς αναμένεται το κήρυγμα του μεγάλου αγιατολάχ Αλί Σιστανί.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη θρησκευτική προσωπικότητα των σιιτών του Ιράκ. Με το σημερινό κήρυγμά του ενδέχεται να στείλει μήνυμα στους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά του ο Άμπντελ Μάχντι είχε εκφραστεί μέχρι στιγμής μόνο μέσω ανακοινώσεων, στις οποίες χαιρέτιζε «την αυτοσυγκράτηση των ενόπλων δυνάμεων» και ανακοίνωνε την κήρυξη απαγόρευσης κυκλοφορίας στη Βαγδάτη, ενώ το γραφείο του είχε επισημάνει ότι προτίθεται να συναντηθεί «με εκπροσώπους των διαδηλωτών».
Ωστόσο, χθες το βράδυ ο Ιρακινός πρωθυπουργός έσπασε τη σιωπή του για να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησής του και τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση που «απειλεί να καταστρέψει ολόκληρο το κράτος».
Σε σπάνια τηλεοπτική του εμφάνιση ο Άμπντελ Μάχντι επεσήμανε ότι αποδέχεται «τα νόμιμα αιτήματα» των διαδηλωτών, όμως κάλεσε σε ηρεμία, την ώρα που οι Ιρακινοί έχουν αρχίσει να ζητούν την παραίτησή του. «Επαναλαμβάνω ότι η φωνή σας είχε εισακουστεί προτού καν αρχίσετε τις διαδηλώσεις», υπογράμμισε.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός τόνισε ότι θα απαντήσει στις ανησυχίες των διαδηλωτών, αν και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» στα προβλήματα της χώρας. Δεσμεύθηκε εξάλλου για «επιδόματα για τις οικογένειες που δεν διαθέτουν εισόδημα». Την ώρα που η κρατική τηλεόραση μετέδιδε το διάγγελμα του Άμπντελ Μάχντι ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο της Βαγδάτης.
Οι αρχές, που καταγγέλλουν τους «δολιοφθορείς» και έχουν δημιουργήσει μια γραμμή στην οποία οι διαδηλωτές μπορούν να δηλώνουν τα αιτήματά τους, φαίνεται να έχουν επιλέξει τη σκληρή καταστολή, κάτι που επέκρινε χθες Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία.
Η ΜΚΟ κάλεσε τη Βαγδάτη «να δώσει αμέσως εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν να κάνουν χρήση βίας, κυρίως θανατηφόρας και ακραίας» και να αποκαταστήσουν τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, η οποία έχει διακοπεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, όπως και η πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Το βράδυ οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν σε πολλές πόλεις του νότιου Ιράκ καθώς και τη Βαγδάτη, όπου μονάδες των ειδικών δυνάμεων ανέλαβαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.
Το κίνημα διαμαρτυρίας αυτό γεννήθηκε μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και, κάτι σπάνιο για το Ιράκ, δεν στηρίζεται από κανένα πολιτικό κόμμα ή θρησκευτικό ηγέτη.
Οι διαδηλωτές λένε ότι ανησυχούν για την καταστολή, όμως έχουν έναν πιο επικίνδυνο εχθρό: την υφαρπαγή του κινήματός τους από τους πολιτικούς.
Διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν επικεφαλής και ότι ζητούν απλώς δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν έπειτα από δεκαετίες ελλείψεων σε πόσιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια, θέσεις εργασίας για το 25% των νέων που είναι άνεργοι και τον τερματισμό της διαφθοράς που σε διάστημα 16 ετών έχει καταπιεί 410 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όμως η έκκληση του σιίτη ηγέτη Μοκντάντα Σαντρ, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό όμως τακτικά απειλεί ότι θα αποχωρήσει, ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα.
Την Τετάρτη το βράδυ ζήτησε από τους πολλούς υποστηρικτές του να οργανώσουν «ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες». Αν το κάνουν και αποφασίσουν να περάσουν το βράδυ σε πλατείες της Βαγδάτης και ιρακινών πόλεων, η αντιπαράθεση θα σκληρύνει.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters