Η παραίτηση Κοτζιά απόρροια της ενδοκυβερνητικής κρίσης μπορεί να λειτουργήσει ως προσωρινή «βαλβίδα» εκτόνωσης, αλλά είναι δεδομένο ότι θα δεν απορροφήσει όλους τους κραδασμούς.
Ο Τσίπρας αναγκάζεται να πορευτεί με ένα κόμμα και με ένα κυβερνητικό εταίρο που τον χωρίζει πλέον άβυσσος. Η αποδοχή της παραίτησης Κοτζιά και η συνέχιση της συγκατοίκησης με τον «ανεπιθύμητο» σε μερίδα του κόμματος κυβερνητικό εταίρο, ενδεχομένως να τροφοδοτήσει αντιπαραθέσεις και συζητήσεις εντός κι εκτός του κόμματος τις επόμενες μέρες και μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη, αν και ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα για γενικό σιωπητήριο στο εσωτερικό κυβέρνησης και κόμματος.
Το «σιωπητήριο» Τσίπρα και το αυστηρό μήνυμα ότι «δεν θα ανεχτεί τη διγλωσσία» όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αποτρέψει τις υπόγειες διαμάχες αλλά και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Μέσα σε ένα κλίμα έντονης αναταραχής αλλά και αφόρητης πίεσης από την αξιωματικής αντιπολίτευση, οι κάλπες μπορεί να στηθούν ανά πάσα στιγμή.
Οι βάσεις για την συνέχιση της κυβερνητικής συμμαχίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχαν μπει στο τελευταίο γεύμα Τσίπρα – Καμμένου στην Λέσχη Αξιωματικών. Εκεί συμφωνήθηκε σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ότι τα δύο κόμματα θα συγκατοικήσουν στην κυβερνητική εξουσία, τουλάχιστον μέχρι να έρθει για ψήφιση στη Βουλή, η Συμφωνία των Πρεσπών.
Στη βάσει αυτής της συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου, κινήθηκε και το μήνυμα του πρωθυπουργού προς πάσα κατεύθυνση πως προσωπικές στρατηγικές και διγλωσσία δεν θα γίνουν αποδεκτές. Μέχρι να αποφασίσει η Βουλή για την συμφωνία, οι δύο εταίροι θα επιδιώξουν να αλλάξουν ατζέντα και να προβάλλουν τις δράσεις της μεταμνημονιακής εποχής.
Σε αυτό το διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει πάνω του όλο το παιχνίδι. Ηδη μίλησε για προϋπολογισμό που θα έχει μόνο αντίμετρα. Δεσμεύτηκε ότι δε κοπούν οι συντάξεις. Έχει προαναγγείλει ότι θα δώσει κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο, ενώ οι μηχανές του ΑΣΕΠ «ζεσταίνονται» και χιλιάδες προσλήψεις βρίσκονται προ των πυλών. Αν η κυβέρνηση αντιστρέψει το κλίμα στην κοινωνία, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκηρύξει εκλογές.
Ταυτόχρονα εντός της εβδομάδας θα φανεί και αν στην ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ θα καταφέρει να περάσει την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη, προκειμένου να φέρει η ελληνική κυβέρνηση την συμφωνία των Πρεσπών για ψήφιση στη Βουλή. Αν οι εξελίξεις στα Σκόπια είναι θετικές τότε η συμφωνία θα εισαχθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το αργότερο Φλεβάρη – Μάρτη. Αν οι ΑΝΕΛ την καταψηφίσουν, οι κάλπες των εθνικών εκλογών θα στηθούν άμεσα. Σε κάθε περίπτωση μέχρι την 26η Μαϊου 2018 που έχουν εξάλλου δρομολογηθεί οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές.
Βέβαια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Ν. Κοτζιάς να προκαλέσει μια νέα ενδοκυβερνητική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι ο Κοτζιάς είναι και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πολιτική του οργάνωση «Πράττω» έχει ακόμη μία βουλευτή στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τη Γεωργία Γεννιά. Στην κίνηση αυτή ανήκε και ο βουλευτής της Β’ Αθηνών και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος όμως έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό.
Η κίνηση «Πράττω» συνεδριάζει σήμερα για να λάβει τις αποφάσεις της στον απόηχο των εξελίξεων, ωστόσο – σύμφωνα με δημοσιεύματα – το περιβάλλον του τέως υπουργού σε πρώτη φάση χθες καθησύχαζε ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την κυβερνητική πλειοψηφία. Βέβαια, ακόμη και αν οριστικοποιηθεί η απόφαση αυτή, το πιθανότερο είναι ότι οι τριβές δεν θα λείψουν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια που φέρνουν πιο κοντά τις κάλπες, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχουν βάση. Η κυβέρνηση σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές φαντάζει απίθανο να αντέξει μέχρι το Φθινόπωρο του 2019. Όμως ο Τσίπρας, θα εξαντλήσει όσους μήνες μπορέσει από το 2019, ώστε να παίξει το χαρτί των παροχών και ο Καμμένος θα επιδιώξει να καρπωθεί οφέλη από την συγκεκριμένη πολιτική αλλά και να αναζητήσει συμμαχίες, ώστε να βρεθεί στη Βουλή και μετά τις επόμενες εκλογές…