Τα αποτελέσματα της μελέτης του βιντεοληπτικού και ηχητικού υλικού που περιλαμβάνεται στη δικογραφία της δολοφονίας Φύσσα ήρθε στο φως της δημοσιότητας.
Πρόκειται για μελέτη που διεξήγαγε το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, κατόπιν εντολής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και του δικηγόρου πολιτικής αγωγής.
Η οικογένεια Φύσσα προσέγγισε το κέντρο τον Απρίλιο 2017 και η έρευνα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2017. Από το αποτέλεσμα της μελέτης προέκυψε μία λεπτομερής αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία. Η μελέτη πήρε τη μορφή βίντεο 43 λεπτών και συνοδευτικής αναφοράς 49 σελίδων.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε βίντεο από κοντινές κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις του εσωτερικού συστήματος επικοινωνίας της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ, και καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων. Τα βίντεο συγχρονίστηκαν μεταξύ τους και τοποθετήθηκαν στον σωστό χρόνο μέσω της σύνδεσής του με τα ηχητικά αρχεία. Τα ηχητικά αρχεία συγχρονίστηκαν ακολουθώντας τη ροή του διαλόγου και ταυτοποιώντας μακρινούς ήχους στο βάθος των κλήσεων.
Τα συμπεράσματα:
Από το αποτέλεσμα της μελέτης προέκυψε το ακριβές χρονοδιάγραμμα της δολοφονίας και η σχετική θέση των εμπλεκόμενων προσώπων: του θύματος, των δραστών και της αστυνομίας.
Από το συγχρονισμένο υλικό παρατηρήθηκαν τα εξής:
Η άφιξη τεσσάρων αστυνομικών μοτοσικλετών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στις 23:58:11. Σημειώνεται ότι περίπου τρία λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί δήλωσαν στο εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας τους ότι ήταν μόνο μία ομάδα (2 μοτοσικλέτες/4 αστυνομικοί) παρούσα. Επίσης στις καταθέσεις τους δήλωσαν ότι έλαβαν την κλήση για να παρέμβουν μόνο στις 23:59.
Η άφιξη μίας πομπής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών με κατεύθυνση από τη λεωφόρο Σαλαμίνος (που οδηγεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής Νίκαιας) προς την καφετέρια «Κοράλλι» (όπου ξεκίνησε η εμπλοκή) στις 23:59:08. Το πρώτο εκ των αυτοκινήτων ταιριάζει στην περιγραφή του αυτοκινήτου του Γ. Ρουπακιά – ένα ασημί Nissan Almera.
Στις 23:59:40 οι τέσσερις αστυνομικές μοτοσικλέτες εμφανίστηκαν ξανά επί της οδού Τσαλδάρη – εκτιμάται ότι έκαναν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου (γεγονός που δεν μεταβίβασαν στο κέντρο τους, ούτε ανέφεραν στις καταθέσεις τους).
Στις 00:01:49 φάνηκαν άτομα να τρέχουν επί της οδού Τσαλδάρη και να στρίβουν ανατολικά στην οδό Ξάνθου.
Παρατηρήθηκε επίσης η άφιξη ενός αυτοκινήτου ασημί Nissan Almera, ο οδηγός τους οποίου εκτιμάται ότι ήταν ο Γ. Ρουπακιάς, ο οποίος εξήλθε, κοίταξε προς το σημείο του εγκλήματος και ύστερα ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο, έκανε οπισθογωνία και εισήλθε στην οδό Τσαλδάρη αντίθετα στο ρεύμα της κυκλοφορίας (00:02:10-00:03:00).
Η δολοφονία υπολογίζεται ότι έλαβε χώρα μεταξύ των 00:03:23 και 00:04:06.
Εντός του χρονικού πλαισίου της δολοφονίας, στις 00:03:35, ένας εκ των αστυνομικών διαβίβασε στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. ότι «προσπαθούν να χωρίσουν τα άτομα».
Στις 00:05:20, οι αστυνομικοί διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ. ότι ο Παύλος Φύσσας είχε τραυματιστεί.
Η μελέτη επιβεβαίωσε την οργανωμένη φύση της επίθεσης αλλά και έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των αστυνομικών στην υπόθεση και την αποτυχία τους να αποτρέψουν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2018, η μελέτη παρουσιάστηκε στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, μέσα στο πλαίσιο της δίκης της Χρυσής Αυγής. Το ολοκληρωμένο βίντεο θα προβληθεί στο κοινό για πρώτη φορά στις 5 Οκτωβρίου 2018, σε εκδήλωση που οργανώνει η οικογένεια Φύσσα στον Πειραιά με αφορμή την πέμπτη επέτειο της δολοφονίας.
Δείτε το βίντεο