(άρθρο του Δημήτρης Κουκλουμπέρη στην Εφημερίδα των Συντακτών)
Το υποτονικό και αδιάφορο κλίμα στο ΠΑΣΟΚ, μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο, έρχεται να ταράξει η πρωτοβουλία του κορυφαίου στελέχους, του Παύλου Γερουλάνου που καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια διαδικασία-παρωδία και θέτει στη δημοσιότητα ψήφισμα υπέρ ενός δημοκρατικού συνεδρίου με εκλεγμένους συνέδρους στις αρχές του 2020.
Σε άκρως υποτονικούς ρυθμούς και με την αδιαφορία και την απογοήτευση της βάσης για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο να είναι το κύριο χαρακτηριστικό, το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί το έκτακτο συνέδριό του το προσεχές Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ένα συνέδριο, που είχε προκηρυχθεί τον μακρινό Απρίλιο του 2017 και το οποίο κατάφερε πρόσφατα να διχάσει εκ νέου τη Χαριλάου Τρικούπη.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διαδικασία, που όπως έχουν σχολιάσει αρκετοί εσωκομματικοί παράγοντες περισσότερο θυμίζει ημερίδα παρά συνέδριο. Μια παρατήρηση που, πέραν όλων των άλλων (δεν έγινε καθόλου προσυνεδριακός διάλογος, δεν εξελέγησαν σύνεδροι κτλ) δικαιολογείται και από το γεγονός ότι η διάρκειά του μετά βίας θα είναι 24 ώρες, αφού ξεκινά στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώνεται στις 6 το απόγευμα της Κυριακής. Προφανώς, το βιαστικό και πιεσμένο χρονοδιάγραμμα της διεξαγωγής του δεν είναι το μόνο δεδομένο που συνέβαλε στην υποβάθμιση μιας κορυφαίας πολιτικής στιγμής για κάθε κόμμα.
Συγκεκριμένα, επειδή η θητεία της Φώφης Γεννηματά ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει λήξει και προκειμένου να μη δημιουργηθεί εμπλοκή τόσο με τη χρηματοδότηση όσο και με την αποπληρωμή των χρεών του, το συνέδριο θα πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του κόμματος και να παρατείνει τη θητεία της, για όσο διάστημα παραμένει επικεφαλής και στο Κίνημα Αλλαγής.
Σε κάθε περίπτωση, αν και το συνέδριο θα μπορούσε να αναδειχθεί σε χρυσή ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝ.ΑΛ να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους του και να τους ενεργοποιήσει εκ νέου τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά, καταλήγει να αποτελεί μια εσωστρεφή διαδικασία-αγγαρεία.
Ζήτημα ευθείας αμφισβήτησης στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά, παρά τις διαφωνίες και τις επικρίσεις που δέχτηκε και θα δεχτεί, δεν αναμένεται να τεθεί. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως άλλωστε φάνηκε στις δύο διαδικασίες που προηγήθηκαν (Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο και Ολομέλεια Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου) θα πετύχει να περάσει τις αλλαγές που θέλει σε επίπεδο καταστατικού, αλλά και σε ό,τι αφορά τις γενικότερες επιδιώξεις της, που σημαίνει ότι θα κρατήσει στα χέρια της το τιμόνι μέχρι το 2021 (που είναι προγραμματισμένες οι εκλογές αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.).
Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει καθησυχαστικά διαβεβαιώσει, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα από το Κίνημα Αλλαγής, καθώς μόνο με αυτό το μοντέλο μπορεί να διασφαλιστεί η συνέχιση της πολιτικής του παρουσίας. Και επιπλέον, για ακόμη μια φορά θα επιτεθεί στους εσωκομματικούς της αντιπάλους, καλώντας τους αν όντως το εννοούν να θέσουν επισήμως ζήτημα αλλαγής ηγεσίας.Το στίγμα της γραμμής της πλειοψηφίας έδωσε ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, δηλώνοντας με συνέντευξή του («Καρφί») ότι το συνέδριο έχει στόχο, «με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική διαδρομή και την πολιτική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον νέο φορέα που αποτελεί σήμερα τη φυσική συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης, το Κίνημα Αλλαγής». Σύμφωνα με τον ίδιο, το πραγματικό ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι σύνεδροι είναι «ανοιχτό και ζωντανό ΠΑΣΟΚ μέσα από το Κίνημα Αλλαγής ή κλειστό ΠΑΣΟΚ».
Η πρωτοβουλία του Παύλου Γερουλάνου
Στο μεταξύ, τα λιμνάζοντα πράσινα νερά της Χαριλάου Τρικούπη ήρθε να ταράξει η πρωτοβουλία του σταθερά υπερδραστήριου το τελευταίο διάστημα Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος αφ’ ενός κατήγγειλε ότι πρόκειται για συνέδριο – παρωδία (thecaller.gr), αφ’ ετέρου έδωσε στη δημοσιότητα ψήφισμα, ζητώντας ένα ουσιαστικό δημοκρατικό συνέδριο στις αρχές του 2020.
«Το επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα συνέδριο – παρωδία, ένα συνέδριο “ ψεκάστε –σκουπίστε-τελειώσατε”»
και ο σκοπός του
«είναι ένας: Να παρατείνει τη θητεία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς προσυνεδριακό διάλογο, χωρίς καν διάλογο μέσα στο συνέδριο», υποστήριξε αιχμηρά, ανακοινώνοντας ότι μέσω του ψηφίσματος διεκδικεί, πρώτον, να μη ληφθεί καμία δεσμευτική απόφαση σε αυτό το συνέδριο και, δεύτερον, να διεξαχθεί ένα «δημοκρατικό συνέδριο στην αρχή του 2020 με εκλεγμένους συνέδρους από τη βάση».
Αναφορικά με τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη,
ο οποίος αποτελεί τον πιο ισχυρό οργανωμένο εσωκομματικό πόλο σε ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα επιμείνει στην κάθετη πολιτική του διαφωνία, έχοντας καταλογίσει στην κ. Γεννηματά ότι μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ σε κόμμα-σφραγίδα.
Όμως, δεν θα θέσει ζήτημα ηγεσίας και δεν θα μπει σε ζητήματα ψηφοφοριών εντός συνεδρίου, τα οποία –όπως λέει στους συνομιλητές του– δεν έχουν νόημα σε ένα διορισμένο σώμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες ο κ. Ανδρουλάκης απουσιάζει σε αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου στη Ρουάντα.