Συνέντευξη εφ’ όλης της αθλητικής επικαιρότητας έδωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην “Βραδυνή της Κυριακής”. Ερωτήθηκε για το αθλητικό νομοσχέδιο, που θα εισαχθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, για το σύστημα αξιολόγησης “Χίλων”, το οποίο θα καθορίσει με κριτήρια διαφάνειας τις ετήσιες τακτικές επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών, για τις πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν στη νομιμοποίηση των Λεσχών φιλάθλων και στην παρουσία αντιπάλων οπαδών σε κάθε γήπεδο, για το Var κ.ά.
Ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε ότι “το ποδόσφαιρο είναι ψυχαγωγία και έτσι θα έπρεπε να λειτουργεί και στη χώρα μας. Δυστυχώς, δεν συμβαίνει, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συμβεί”. Και αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων και πρωτοβουλιών, που έχουν αναληφθεί, προς αυτή την κατεύθυνση:
“Το σχέδιο νόμου που θα εισαχθεί από την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή έχει αρκετές καινοτομίες. Ένα σημείο αιχμής είναι η κύρωση της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ελληνική Κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση για μηδενική ανοχή απέναντι σε θέματα manipulation και matchfixing”.
· “Ένα δεύτερο σημείο αφορά στην αντιμετώπιση της βίας και πιο συγκεκριμένα στη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων στους κατόχους εισιτηρίων εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, τη δυνατότητα αξιοποίησης, στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης, του υλικού που καταγράφεται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο στελέχους της ΕΛΑΣ, αλλά την επέκταση των προϋποθέσεων των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας”.
· “Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, που δεν εφαρμόζεται, για τη διαδικασία αδειοδότησης, νομιμοποίησης των Λεσχών φιλάθλων. Εμείς πριν από μερικές ημέρες στείλαμε επιστολή στην ΕΠΟ, που έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκειμένου να ενημερώσει όλες τις ομάδες, ΠΑΕ και ερασιτεχνικά σωματεία, ότι δίνουμε διορία μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη για να νομιμοποιηθούν. Να εγγραφούν στο αντίστοιχο Μητρώο της ΓΓΑ. Να σημειώσω πως, μόνο δέκα μέχρι τώρα έχουν πάρει άδεια λειτουργίας. Οι Λέσχες δεν μπορούν να είναι άντρο ανομίας. Αν δεν συμμορφωθούν με τον νόμο θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από αυτόν διαδικασία”.
· “Παράλληλα, για να φτάσουμε σταδιακά στον στόχο μας, που είναι να επιστρέψουμε στην εποχή που συνυπήρχαν φίλαθλοι και των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο, ήδη ξεκινήσαμε από αυτή την αγωνιστική του πρωταθλήματος να επιτρέπουμε τη λεγόμενη “μεμονωμένη” παρουσία τους στις κερκίδες, σ’ όλους τους αγώνες. Πρόθεση μας είναι να προχωρήσουμε και στις οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών, μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη λειτουργία μόνο νόμιμων Λεσχών”
· “Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και με όσα θα έχουν προκύψει από τις συνεχείς διαβουλεύσεις με τους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις προτάσεις της “Steering Committee”. Της Επιτροπής που συστάθηκε με την παραχώρηση από τη FIFA και την UEFA των εξειδικευμένων στελεχών της σ’ αυτά τα ζητήματα”.
· “Επιπλέον, θα υλοποιηθούν προγράμματα σε όλη την Ελλάδα από αθλητές και από δημοσιογραφικούς φορείς για την επιμόρφωση της νέας γενιάς στο πλαίσιο της πρόληψης. Χρειαζόμαστε μια διαφορετική αθλητική παιδεία, μια άλλη κουλτούρα και πρέπει να αρχίσουμε να την διαμορφώνουμε”.
Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, επισήμανε πως “ανταποκρινόμενοι στη διαχρονική κριτική, ρυθμίζουμε το θέμα των θητειών των μελών και Προέδρων Ομοσπονδιών. Ουσιαστικά εφαρμόζουμε το πλαίσιο της ΔΟΕ που είχε και εγγράφως ζητηθεί και που έχει εφαρμοστεί ήδη σε αρκετές χώρες μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής” και πρόσθεσε ότι “δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις αρχαιρεσίες αθλητικών φορέων όπου μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις της αθλητικής κοινότητας αναστέλλεται ο προηγούμενος νόμος, προκειμένου να υπάρξει εκτενής διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς στο πλαίσιο ενός επόμενου αθλητικού νόμου, τους προσεχείς μήνες”.
Τόνισε, μάλιστα, πώς “σημαντικό σημείο επίσης της νομοθετικής μας παρέμβασης είναι η αξιοποίηση ενός πολύ ισχυρού δυναμικού, των Ολυμπιονικών μας, που πλέον η ΓΓΑ θα μπορεί να τους αξιοποιήσει ως πρεσβευτές του αθλητισμού και του ολυμπιακού ιδεώδους”.
· Ερωτηθείς, ο κ. Αυγενάκης, για το “Σύστημα Αξιολόγησης “Χίλων””, που στάλθηκε στις Ομοσπονδίες, ανέλυσε ότι “η βελτιστοποίηση των διαδικασιών για την ετήσια Τακτική Επιχορήγηση των Ομοσπονδιών αποτελεί κεντρική προτεραιότητα μας. Στόχος είναι να καθορίζεται πλέον από βασικές αρχές, όπως η αξιοπιστία, η αξιοκρατία και η απόλυτη διαφάνεια, στη βάση αντικειμενικών δεδομένων. Είναι ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο σχέδιο με απολύτως μετρήσιμα στοιχεία, που αποτυπώνει δεδομένα για τις πλήρεις δραστηριότητες των Ομοσπονδιών και υλοποιεί τις γενικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καλύτερη διακυβέρνηση στον αθλητισμό. Τη χρηστή διακυβέρνηση, μέσα από τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Αποτελείται από 4 βασικές κατηγορίες κριτηρίων διαφορετικής βαρύτητας: Μέγεθος, Δραστηριότητα, Διακρίσεις και Διακυβέρνηση. Σε πρώτη φάση ζητείται από τις Ομοσπονδίες να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ψηφιακά τα συγκεκριμένα δεδομένα και θα ακολουθήσει διαβούλευση μαζί τους για την οριστικοποίηση του συστήματος αξιολόγησης”.
Τέλος, για τα ζητήματα που αφορούν στην εγκατάσταση και λειτουργία του Var, o Υφυπουργός Αθλητισμού διευκρίνισε πως ” πρόκειται για ένα εξαιρετικό και χρήσιμο εργαλείο και όταν λειτουργεί σωστά τότε έχουμε καλύτερο και δικαιότερο ποδόσφαιρο. Η χρήση του, βέβαια, είναι αρμοδιότητα με αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ, της ΚΕΔ κάτω από την σκέπη των ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ.
Εμείς διαγνώσαμε πολύ έγκαιρα τα προβλήματα της εγκατάστασης του VAR, δράσαμε και ζητήσαμε άμεσα την παρουσία όλων των εμπλεκόμενων στο Υπουργείο και φυσικά του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που ήταν ο χρηματοδότης του. Στο τραπέζι διαπιστώσαμε τα κενά και χτυπήσαμε “καμπανάκι”. Δεν είναι δυνατόν χρήματα των φορολογουμένων πολιτών να πηγαίνουν σε μια εφαρμογή που λειτουργεί μερικώς.
Είναι ένας μηχανισμός που σε άλλες χώρες δίνει χαμόγελα και ικανοποίηση στον κόσμο, αλλά εδώ τείνει να γίνει μέρος του προβλήματος και δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί. Το VAR είναι καταπληκτικό εργαλείο, χρειάζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όσο σωστά εφαρμόζεται, άλλο τόσο θα έχουμε πιο αξιόπιστο και πιο καθαρό πρωτάθλημα”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ