Σάββατο , 25 Μαΐου 2024

“Τρίζει” η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ στα Σκόπια: Μαζεύουν υπογραφές για να τη ρίξουν – Ζητούν νέο δημοψήφισμα

Σε πρόταση που κατατέθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, προβλέπεται η συγκέντρωση 150 χιλιάδων υπογραφών για ένα νέο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ με το ερώτημα εάν γίνεται δεκτό το νέο όνομα της χώρας να είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η πρωτοβουλία, όπως μεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο, είναι του γνωστού Σλάβου μακεδονιστή Τοντόρ Πετρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος για την αλλαγή του ονόματος είναι μια συμφωνία που έγινε μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και Σκοπίων, χωρίς την υπογραφή του προέδρου της χώρας και μάλιστα με ένα δημοψήφισμα στο οποίο δεν προσήλθε η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι παράνομη.

Σύμφωνα με τον Πετρόφ, η πρωτοβουλία έχει υπογραφεί από 179 πολίτες και πληροί όλες τις απαιτήσεις σύμφωνα με το νόμο για το δημοψήφισμα.

Όταν το Κοινοβούλιο εγκρίνει την πρωτοβουλία Πετρόφ, θα έχει μια διορία τριών μηνών για τη συλλογή των υπογραφών.

Εάν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες υπογραφές και γίνει δημοψήφισμα στο οποίο θα υπάρχει συμμετοχή πάνω από το 50% και η πλειοψηφία τεθεί εναντίον της αλλαγής του ονόματος, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβασθεί τη λαϊκή βούληση να μην αλλάξει το συνταγματικό όνομα, σημειώνει το δημοσίευμα του σκοπιανού καναλιού Άλφα.

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …