Τετάρτη , 24 Ιουλίου 2024

Στη Βουλή η δικογραφία για το C4I – Στο “κάδρο” ο Γ. Παπαντωνίου για παθητική δωροδοκία

Διαβιβάστηκε στη Βουλή ο φάκελος της δικογραφίας για το σύστημα C4I.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στην Βουλή και έχει ήδη πρωτοκολληθεί, στο διαβιβαστικό της αναφέρει το όνομα του πρώην υπουργού, Γιάννου Παπαντωνίου, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι: «Ελέγχθηκε η παθητική δωροδοκία κατά μόνας, η από κοινό και κατ’ εξακολούθηση».

Η επίσημη ανακοίνωση της δικογραφίας στην Ολομέλεια αναμένεται να γίνει το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας (26.11.2018), με την έναρξη της συνεδρίασης.

Από την στιγμή λοιπόν, που θα ανακοινωθεί η δικογραφία στην Ολομέλεια θα ανοίξει και η δρομολόγηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που θα ακολουθήσουν.

Αυτές είναι:

Πρώτον, η δικογραφία – που σύμφωνα με πληροφορίες αποτελείται από τα διαβιβαστικά έγγραφα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς τη Βουλή και την δικογραφία που έχει έρθει σε ηλεκτρονική μορφή (στικάκι) – θα είναι διαθέσιμη σε ενημέρωση των κομμάτων. Στην φάση αυτή, δύο είναι τα ενδεχόμενα: ή να δοθούν αντίγραφα της δικογραφίας στα κόμματα (εάν δεν είναι απόρρητου χαρακτήρα τα έγγραφα προανάκρισης που είναι σε εξέλιξη στην δικαιοσύνη ) ή εάν είναι τέτοια απόρρητα τα έγγραφα, όπως έγινε με την δικογραφία της Novartis, για να διασφαλιστεί η διατήρηση του απόρρητου της δικαστικής έρευνας , η δικογραφία να «ανοιχτεί « στην αίθουσα 168 της Βουλής, όπου οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές των κομμάτων και οι εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί θα μπορούν να την διαβάσουν, να κρατήσουν σημειώσεις, αλλά όχι να πάρουν με οποιοδήποτε τρόπο αντίγραφα ή μέρος της δικογραφίας.

Το δεύτερο βήμα που θα ακολουθήσει είναι εάν κάποιο κόμμα κρίνει ότι θα πρέπει να σχηματιστεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα της δικογραφίας. Η υποβολή του αιτήματος σύστασης εξεταστικής επιτροπής απαιτεί 60 υπογραφές τουλάχιστον και το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής 30 υπογραφές.

Να υπενθυμίσουμε πάντως, ότι το θέμα της σύμβασης προμήθειας του συστήματος C4I, είχε εξεταστεί ως ενότητα διεξοδικά της εξεταστικής επιτροπή της Siemens, το 2010-2011. Τότε είχαν καταθέσει τόσο οι πρώην υπουργοί που είχαν συνάψει τη σύμβαση (Σκανδαλίδης, Παπαντωνίου και Χρυσοχοΐδης) όσο και οι μετεγενέστεροι υπουργοί (Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Χρήστος Μαρκογιανάκης ) που είχαν με αποφάσεις τροποποιήσει τις συμβάσεις. Τότε η Εξεταστική Επιτροπή είχε διατυπώσει ότι υπήρχαν ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά στο πόρισμα που έφτασε στην Ολομέλεια τελικά δεν υπήρξε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Δείτε ακόμα

Βουλή: Τίθεται σήμερα προς επεξεργασία το νομοσχέδιο για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

Τίθεται προς επεξεργασία σήμερα, Τρίτη 23 Ιουλίου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου …