Παρασκευή , 12 Ιουλίου 2024

Σε έκρηξη διακόπτη οφείλεται το μπλακ άουτ στην Αττική

Μετά από σχεδόν έξι ώρες αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης η ομαλή ηλεκτροδότηση σε όλες τις περιοχές της Αττικής, μετά το μπλακ άουτ που σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εκτεταμένη διακοπή ρεύματος οφείλεται σε έκρηξη διακόπτη του δικτύου διανομής στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης.

Το ΥΠΕΝ τονίζει πως «στις 14:12, σημειώθηκε έκρηξη σε διακόπτη του δικτύου διανομής στο ΚΥΤ Παλλήνης και υπήρξε πτώση αγωγού γραμμής μεταφοράς πάνω σε 3 ζυγούς 150 KV του υποσταθμού, προκαλώντας βραχυκύκλωμα».

Σύμφωνα με το υπουργείο το σύστημα προστασίας λειτούργησε άμεσα, «θέτοντας εκτός λειτουργίας τον εξοπλισμό 150 ΚV του ΚΥΤ. Ως συνέπεια διακόπηκε η τροφοδότηση των αναχωρήσεων μέσης τάσης από το ΚΥΤ προς τα δίκτυα διανομής σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Κατά τη στιγμή της βλάβης το φορτίο που διακινείτο στην περιοχή της Αττικής ήταν της τάξης των 2.000 MW και προκλήθηκε απώλεια της τάξης του ενός τρίτου της ισχύος αυτής».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση της βλάβης ξεκίνησαν αμέσως και ολοκληρώθηκαν στις 16:20 σε ό,τι αφορά στο δίκτυο μεταφοράς. Παράλληλα, το ΥΠΕΝ σημειώνει πως η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο των περιοχών της Αττικής που επηρεάστηκαν προχώρησε με γοργούς ρυθμούς:

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, πέραν του κέντρου της Αθήνας, έφτασαν από τα βόρεια μέχρι τα νότια προάστια και την ανατολική Αττική, όπως σε Χαλάνδρι, Ψυχικό, Κηφισιά, Μελίσσια, Πειραιά, Δάφνη, Ηλιούπολη, Άγιο Δημήτριο, Παλλήνη, Γέρακα και Αγία Παρασκευή..

Χάος στους δρόμους – Εγκλωβισμένοι σε ασανσέρ

Το μπλακ άουτ σημειώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης και προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου, ταλαιπωρώντας χιλιάδες κατοίκους.

Στο κέντρο της Αθήνας προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος καθώς πολλοί φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 90 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες.

Κτίρια, ακόμα και τμήμα της Βουλής, βυθίστηκαν στο σκοτάδι ενώ το μπλακ άουτ επηρέασε και τη λειτουργία του Μετρό. Στο Σύνταγμα χρειάστηκε να εκκενωθούν συρμοί και να απομακρυνθούν οι επιβάτες ενώ η κίνηση των συρμών διακόπηκε στη Γραμμή 2 και συγκεκριμένα στο τμήμα από το σταθμό Πανεπιστήμιο έως το σταθμά Ηλιούπολης.

Ο ΑΔΜΗΕ ζητά συγγνώμη

Σε ανακοίνωση του ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες της Αττικής για την ταλαιπωρία που υπέστησαν εξαιτίας των διακοπών ρεύματος ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του ανθρωπίνου δυναμικού τόσο ου ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ .

Δείτε ακόμα

Στις φλόγες αυτοκίνητο στη Γλυφάδα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αυτοκίνητο τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (12/7), στη συμβολή των οδών …