Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023

Σήμερα “κλειδώνουν” τα ραντεβού με τους αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Oι επικοινωνίες για να κανονιστούν οι συναντήσεις του Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να γίνουν σήμερα, παρά την εκπεφρασμένη ήδη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την εκπεφρασμένη ήδη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρα αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, το Μαξίμου προχωρά κανονικά στο σχεδιασμό για τα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Άλλωστε η όλη συζήτηση έχει ήδη εξελιχθεί σε ένα blame game, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την αξιωματική αντιπολίτευση να επιρρίπτουν ήδη ο ένας στον άλλο την ευθύνη για το δεδομένο αδιέξοδο, καθώς χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο, το οποιο σημειωτέον ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ώστε να δείξει πως είναι “ευέλικτη” σε προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Οι επικοινωνίες προκειμένου να “κλειδώσουν” οι συναντήσεις του κ.Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς (μετά την επιστροφή του από το Κάιρο όπου θα ταξιδέψει αύριο για την 7η τριμερή Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου) αναμένεται να γίνουν σήμερα. Η Κουμουνδούρου πάντως χθες με non paper έσπευσε να κάνει λόγο για “επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου” και να επιρρίψει στον κ.Μητσοτάκη την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγείται η συζήτηση για την ψήφο των ομογενών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει ταυτόχρονα και την ακύρωση της απλής αναλογικής που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στο κυβερνητικό επιχείρημα πως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού δε μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί παραβιάζει την ισοτιμία της ψήφου. Επιπλέον με αυτή τη δήλωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλει και ότι δε θα συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενα από τα ζητήματα που επίσης θα τεθούν στο τραπέζι των συναντήσεων Μητσοτάκη με τους αρχηγούς, οι οποίες όπως έχει επιβεβαιώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα έχουν διευρυμένη ατζέντα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως δε θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να αρνηθεί να συναντηθεί με τον κ.Μητσοτάκη, αφού αυτό θα ήταν “βούτυρο στο ψωμί” του πρωθυπουργού, προκειμένου να κατηγορήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αποφεύγει τη συζήτηση για τους δικούς του κομματικούς λόγους, επειδή δηλαδή εκτιμά ότι δε θα συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ η μεγαλύτερη συμμετοχή Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό εν όψει της προετοιμασίας για τα ραντεβού με τους πολιτικούς αρχηγούς αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι αν και η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει την πλήρη πρόταση της για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού προκειμένου όπως αναφέρθηκε να εμφανιστεί ανοιχτή σε προτάσεις των κομμάτων, έχει αποφασίσει ορισμένους βασικούς άξονες για επιστολική ψήφο όλων όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Σημειωτέον ότι από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες του εξωτερικού τους οποίους τελικά θα αφορά η ρύθμιση δε θα ξεπεράσουν τους 300.000, ενώ εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης ανεβαζουν τον πιθανό αριθμό στα ένα ή και τρία εκατομμύρια και στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει πόσοι ακριβως είναι οι Ελληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου έτσι κι αλλιώς και σήμερα.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ελπίζουν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τελικά το νομοσχέδιο (αν και όταν το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε φέρει αντίστοιχο νόμο ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δεν το είχε ψηφίσει, στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν βουλευτές που θέλουν να στηρίξουν, όπως ο Ανδρέας Λοβερδος), καθώς και η Ελληνική Λύση, ενώ γαλάζια στελέχη βλέπουν περιθώρια συναίνεσης και με το ΜεΡΑ25. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει καταθέσει πρόταση νόμου, που προβλέπει τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων και κατανομή των εδρών ανάλογα με τον αριθμό των Ελλήνων που καταγράφονται σε κάθε μία από αυτές, με το σκεπτικό ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ισοτιμία των Ελλήνων που ζουν στη χώρα με τους Έλληνες του εξωτερικού. Η πρόταση Βαρουφάκη αναφέρει επίσης ότι “το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι θα έχουν όλοι όσοι και μόνον όσοι διαθέτουν την ελληνική ιθαγένεια, όπως προβλέπει το σύνταγμα και δεν μπορεί να αλλάξει από τον κοινό νομοθέτη”, κάτι που θεωρείται ότι τον φέρνει κοντά με την πρόταση της ΝΔ.

Όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν αθροιστικά 101 έδρες και με δεδομένη την άρνηση του Περισσού η τύχη του νομοσχεδίου είναι στην πραγματικότητα στα χέρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …