Δευτέρα , 22 Απριλίου 2024

Ραγδαίες εξελίξεις: Αφού διέλυσαν την ΕΡΤ τώρα “ξηλώνουν” τη δική τους διοίκηση

Αφού μετέτρεψαν την ΕΡΤ σε παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατάφεραν να την απαξιώσουν επιτρέποντας σε παραδιοικήσεις να κάνουν κουμάντο με τη συνδρομή συνδικαλιστών, στην κυβέρνηση αποφάσισαν να… βάλουν τάξη.

Επειτα από 3,5 χρόνια όπου το κρατικό κανάλι έζησε τον άκρατο κομματισμό και είχε επί της ουσίας μετονομαστεί σε «Syriza Channel», ο υποτιθέμενος αρμόδιος υφυπουργός, Λευτέρης Κρέτσος, ζήτησε τις παραιτήσεις τόσο του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, Βασίλη Κωστόπουλου, όσο και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Γιώργου Θαλασσινού.  Όχι όμως και του προέδρου της τηλεόρασης, Χρ. Λεοντή, προφανώς γιατί αυτός συνεργαζόταν άψογα τόσο με τον κ. Κρέτσο, όσο και με τον «σκιώδη» διοικητή της ΕΡΤ, Νίκο Παππά.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ζήτησε τις παραιτήσεις των δύο τονίζοντας ότι δεν μπορούσαν να συνεργαστούν αρμονικά. Ηταν και οι δύο επιλογές της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Παππά, που όμως δεν μπόρεσαν σε καμιά περίπτωση να διοικήσουν διότι απλά τη διοίκηση την είχαν άλλοι. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά για το μπάχαλο που υπάρχει στη Λ. Μεσογείων.

Ομως, ποιος δεν θυμάται τα επεισόδια μεταξύ δημοσιογράφων και τις σοβαρές καταγγελίες για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε εξωτερικές παραγωγές;

Ποιος ξεχνά την άκρατη προπαγάνδα μέσω της ΕΡΤ που έφτασε στο σημείο συγκεκριμένος δημοσιογράφος να χαρακτηρίσει φασίστα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και παρά το σάλο που προκλήθηκε να παραμένει στη θέση του.

Διάλυση

Και ποιος δε θυμάται την εικόνα διάλυσης της Ραδιοτηλεόρασης με διευθυντικά στελέχη και συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ να συγκρούονται σε μια ανηλεή μάχη εξουσίας.

Αλλωστε, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, είχε μιλήσει  ανοιχτά για παραδιοίκηση και φαύλες πρακτικές στην ΕΡΤ.

Ο Νίκος Φίλης είχε δηλώσει ότι «ορισμένες κυβερνητικές επιλογές, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν ζητήματα. Όταν ένας υπουργός λειτουργεί για χρόνια στον τομέα ευθύνης του, δημιουργώντας λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι αριστερό και τι είναι δημοκρατικό, δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι κυβερνητική επιλογή. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το ‘μαύρο’. Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση. Κυβερνάται από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς ιδιοτελών συμφερόντων. Πολιτικά αυτό που παράγεται, δεν είναι ποιοτικό προϊόν. Ούτε προσφέρει απροκατάληπτη και σε βάθος ενημέρωση. Το ότι τα ιδιωτικά κανάλια είναι χειρότερα κατά κανόνα, δεν δίνει άλλοθι στην ΕΡΤ για να τα συναγωνίζεται στην έλλειψη ποιότητας. Αναγνωρίζω ότι ήταν δύσκολο να αλλάξει το τοπίο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα, αλλά ήταν δύσκολο. Στον τομέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης η ευθύνη της κυβέρνησης είναι αποκλειστική».

Αυτά είχε πει ο πρώην υπουργός για να έλθει η σύγκρουσή του με τον Νίκο Παππά ο οποίος δήλωσε συνεχώς ότι η ΕΡΤ δυναμώνει. «Η ΕΡΤ είναι στην καλύτερη φάση της από τότε που άνοιξε» δήλωνε ο κ. Παππάς πριν από λίγες ημέρες θέλοντας να απαντήσει στις κατηγορίες για τα απίστευτα  χρήματα που σπαταλήθηκαν για αγώνες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. «Βάλτε το καλά στο μυαλό σας: ό,τι κόψατε εσείς, το χτίζουμε εμείς, και σε αυτήν, και στην επόμενη 4ετία» είπε ο Νίκος Παππάς πρόσφατα απευθυνόμενος στη ΝΔ και αναφερόμενος στο «μαύρο» που είχε πέσει.

Αν, λοιπόν όλα πήγαιναν καλά και ήταν όλα στην καλύτερη φάση τους, γιατί «ξηλώνεται» η διοίκηση της ΕΡΤ; Γιατί την άφησαν να απαξιωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσουν στο σημείο να κλειδώνουν τις πόρτες του γραφείου του διευθύνοντος συμβούλου που οι ίδιοι είχαν επιλέξει;

Και γιατί άφησαν να φτάσει ο κόμπος στο χτένι με τους συνδικαλιστές που επί της ουσίας διοικούν, φτάνοντας στο σημείο να διώχνουν και μη αρεστούς δημοσιογράφους;

Σκληρή ανακοίνωση

Είχε προηγηθεί σκληρή ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ για μια ακόμη υπόθεση ενδεικτική της διάλυσης.

Συγκεκριμένα, οι ενώσεις των δημοσιογράφων έλεγαν:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ και τα Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών καταγγέλλουν, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις στην ΕΡΤ Α.Ε., την αλλοίωση της δημοσιογραφικής φυσιογνωμίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με την τοποθέτηση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Βασίλη Κωστόπουλο στη θέση των προϊσταμένων των περιφερειακών σταθμών ΕΡΤ, προσώπων που ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα του δημοσιογράφου.

Η κίνηση αυτή του Δ/νοντος Συμβούλου, που πρόσφατα ανέλαβε και τα καθήκοντα γενικού Συντονιστή του τομέα Ειδήσεων της γενικής Δ/νσης Ενημέρωσης της ΕΡΤ, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την προσωπική δέσμευση στην οποία είχε προβεί σε συνάντηση με εκπροσώπους των Δημοσιογραφικών Ενώσεων με αφορμή τα προβλήματα λειτουργίας των Περιφερειακών Σταθμών.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΕΡΤ είχε δεσμευτεί για το αυτονόητο, ότι δηλαδή επικεφαλής των ενημερωτικών τομέων θα είναι δημοσιογράφοι. Αντί αυτού με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΡΤ ανέλαβε και τον τομέα της Ενημέρωσης μετά την παραίτηση του εντεταλμένου Συμβούλου Ενημέρωσης κ. Βασίλη Ταλαμάγκα ενώ και στον ορισμό των διευθυντών των περιφερειακών σταθμών η δέσμευση του Δ/ντος συμβούλου ενώπιον των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και πάλι δεν τηρήθηκε.

Στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ και στην Φωνή της Ελλάδας επελέγησαν διευθυντές μη δημοσιογράφοι. Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν και οι συντονιστές των περιφερειακών σταθμών όπου επιβεβαιώνεται ότι στην ΕΡΤ οι δημοσιογράφοι  περιθωριοποιούνται από την παραγωγή του δημοσιογραφικού έργου. Σε σύνολο 19 περιφερειακών σταθμών μόνο σε 5 ορίστηκαν επικεφαλής δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιποι 14 προέρχονται από άλλες ειδικότητες εργαζομένων. Συγκεκριμένα, πέντε  διοικητικοί υπάλληλοι, τέσσερις μουσικοί παραγωγοί, τρεις τεχνικοί και ένας είναι χειριστής ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Θεωρώντας τις ενέργειες αυτές ως παράτυπες, αντιδεοντολογικές και ασυμβίβαστες με τις δημοσιογραφικές αρχές, τα Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων υπογραμμίζουν :

Σε μια περίοδο που ο κλάδος της Ενημέρωσης εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως πεδίο βολής, τόσο κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων όσο και κατά της ίδιας της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Τύπου με παρεμβάσεις στο δημοσιογραφικό έργο, λογοκρισία και μεθόδευση για την αλλοίωση του αγαθού της Ενημέρωσης, ενέργειες τέτοιου τύπου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν λαμβάνουν χώρα στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, προσκρούουν όχι μόνο στην κοινή λογική αλλά και στις αρχές της αξιοκρατίας.

Καταστρατηγούν τον απαιτούμενο σεβασμό στη δεοντολογία και στους κατανεμημένους όρους και ρόλους της διοικητικής ενημερωτικής ιεραρχίας και ξεκάθαρα αφήνουν υποψίες για φαινόμενα «παραδιοίκησης», προσπάθειας υπερσυγκέντρωσης εξουσίας, μεθόδευσης, διαπλοκής αρμοδιοτήτων, αποκλεισμού ικανών στελεχών και τέλος έλλειψης λογοδοσίας και αδιαφάνειας στην πλήρωση στρατηγικών για τη δημόσια ενημέρωση θέσεων.

Τα Διοικητικά Συμβούλια διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι:

• Η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη με αυτές τις επιλογές  που  δεν διασφαλίζουν την ανεξαρτησία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και την απόκρουση φαινομένων αδιαφάνειας. Αντίθετα, κατάφωρα  απειλούν και υπονομεύουν  τη δημοσιογραφική, προγραμματική και οικονομική ανεξαρτησία της, βλάπτοντας την αξιοπιστία της και κατά συνέπεια την ποιότητα της ενημέρωσης των πολιτών.

• Με έωλες και σκιώδεις διαδικασίες, με «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών και –κυρίως- έλλειψη στρατηγικού οράματος για την ΕΡΤ, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα παραδοθεί σταδιακά  στην  απίσχνανση και τελικά απαξίωση  του ρόλου της, με την τεράστια ευθύνη που αυτό συνεπάγεται για τους διοικούντες οι οποίοι ας μην ξεχνούν πως είναι υπόλογοι απέναντι στο αναφαίρετο δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη για Δημόσια Ενημέρωση που «υπακούει» μόνο στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθεροτυπίας, της αξιοκρατίας και του πλουραλισμού.

• Τέλος, τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι το δημοσιογραφικό λειτούργημα, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν μπορεί να υπαχθεί και να «υποταχθεί» σε κανενός είδους εργοδοτική αυθαιρεσία, πολλώ δε μάλλον, όταν αυτή ασκείται στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Δείτε ακόμα

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ανάβει το «Δέντρο της Αγάπης», στο Παλαιό Φάληρο

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 19:00 θα ανάψει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο «Δέντρο της Αγάπης» , …