Στο τέλος κατάφερε για ακόμη μία συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείσει σε θετικό έδαφος, ενώ για περισσότερες από έξι ώρες κινούνταν στα αρνητικά, με τις μάχες αγοραστών – πωλητών να συνεχίζονται και με τις πιέσεις να στέλνουν μάλιστα τον Γενικό Δείκτη ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 870 μονάδες. Ωστόσο, η σημαντική στήριξη για άλλη μία φορά από τις τραπεζικές μετοχές, καθώς και πολλά blue chips, και ειδικά από τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων, βοήθησαν στο να κρατήσουν οι άμυνες στο Χ.Α. και να μη χαθεί η (έστω και αργή) ανοδική τάση. Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 855 μονάδες αυξάνει τις πιθανότητες προσέγγισης των 900 μονάδων.
Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν χθες νέο εντυπωσιακό ρεκόρ, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,18% και σε νέο ιστορικό χαμηλό με πτώση άνω του 4% από τα επίπεδα της Τρίτης, ενώ εντυπωσιακό ήταν το ράλι και στα 5ετή ομόλογα με την απόδοσή τους να βυθίζεται στο 0,41%. Παράλληλα, η αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου έδωσε άλλο ένα σημαντικό σήμα σε ό,τι αφορά την επενδυτική εμπιστοσύνη, καθώς το επιτόκιο στη δημοπρασία εξάμηνων τίτλων βρέθηκε στο 0,00%… ακριβώς, για πρώτη φορά στην Ιστορία.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,27% στις 875,73 μονάδες, ενώ τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,23 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,44%, στις 2.171,90 μονάδες, ενώ στο +0,86% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.241,64 μονάδες. Ο τραπεζικός σημείωσε νέα άνοδο της τάξης του 0,81%, στις 874,18 μονάδες, που αποτελούν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, γυρίζοντας στα θετικά μόλις μισή ώρα πριν από το κλείσιμο και παρασύροντας έτσι και τον Γενικό Δείκτη. Η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 2,17%, η Εθνική στο +1,52%, ενώ απώλειες 0,72% σημείωσε η Eurobank και στο -0,45% έκλεισε η Πειραιώς.
Οι πολύ θετικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος γύρω από την ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να είναι αρκετές για να αλλάξουν το συναλλακτικά υποτονικό τοπίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και να προσεγγιστεί η ζώνη των 880 μονάδων του Γενικού Δείκτη, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Αυτό συμβαίνει είτε γιατί οι αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος παραμένουν με τα γεωπολιτικά ζητήματα να αφορούν και τη χώρα μας, είτε γιατί οι δομικές παθογένειες του Ελληνικού Χρηματιστήριου δεν επιτρέπουν το επενδυτικό ραντάρ να επικεντρώσει περισσότερο στους ελληνικούς τίτλους, είτε γιατί απλώς «δεν ήρθε ακόμη η ώρα του», έτσι το Χρηματιστήριο υστερεί και παραμένει χαμηλά στις επενδυτικές επιλογές τόσο των εγχώριων όσο και των διεθνών κεφαλαίων.