Πέμπτη , 12 Σεπτεμβρίου 2024

Παραλίες μη προσβάσιμες από ΑμεΑ στον Δήμο Αλίμου

Προσβασιμότητα, τουρισμός και σύγχρονοι Δήμοι… Κατά πόσο αυτές οι τρεις λέξεις συνδέονται, συγκρούονται ή συνάδουν; Η έννοια της λέξης προσβασιμότητα αποκτά άλλη υπόσταση όταν αυτή αφορά σε ανθρώπους με αναπηρίες (ΑμεΑ).

Κατά πόσο είναι εφικτό ή μη για αυτή την ομάδα ανθρώπων να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους; Πόσο εύκολα ή όχι μπορούν να οργανώσουν το ταξίδι τους; Ποιους παράγοντες θα πρέπει να λάβουν υπόψη; Ποιοι δήμοι στην Αττική είναι κατάλληλοι για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα;

Το σημερινό άρθρο  γράφεται εξ αφορμής ενός περιστατικού που βίωσα πριν από λίγες ημέρες σε γνωστή παραλία του Αλίμου, όπου βρέθηκαν κάποιοι φίλοι και στην παρέα είχαν και άτομο με ειδικές ανάγκες…Ο οποίος παρότι ήθελε να βουτήξει δεν το επιχείρησε, όπως μου είπε, γιατί δεν ήθελε να ταλαιπωρήσει την παρέα!!!

Θα πρέπει να επισημάνουμε στους τοπικούς άρχοντε και στους αρμοδίους ότι για να πάρει κανείς «γαλάζια σημαία» δεν αρκεί το φυσικό κάλος και η καθαρή θάλασσα αλλά και η οργάνωση και μάλλον στον Δήμο Αλίμου (και όχι μόνο βέβαια) υπάρχει ένα θεματάκι στο θέμα της οργάνωσης, για να μην πούμε προκλητική και αλαζονική αδιαφορία…Αδιαφορία για τον συνάνθρωπο!

Άλιμος-Πειραϊκή-Ελληνικό-Αργυρούπολη-Γλυφάδα, μια διαδρομή με δεκάδες κεντρικές παραλίες με τραγικό απολογισμό μόλις την μια ράμπα που διαθέτουν για τα άτομα με αναπηρία.

Φρεατύδα, Ναυτικών Δοκιμών, όρμος Αφροδίτης, Βοτσαλάκια, Φλοίσβου, Μπάτη, Έδεμ και ακρωτήρι Ελληνικού-Αργυρούπολης δυστυχώς, δεν διαθέτουν ειδικές ράμπες για τα άτομα με αναπηρία.

«Είναι τραγικό να βλέπεις το νερό και να μην μπορείς να βουτήξεις και να το απολαύσεις. Πόσο δυστυχισμένος νιώθω», μας αποκάλυψε ο κύριος Γιώργος που τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται καθηλωμένος σε καροτσάκι!

Τον συναντήσαμε στην παραλία Ακρωτήρι του δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού και στον επίλογο της κουβέντας μας ξέσπασε σε λυγμούς, αφού πρώτα μας είπε ότι παλαιότερα υπήρχε μια ράμπα που δυστυχώς εξαφανίστηκε με τα χρόνια, καθώς παραμελήθηκε από τους αρμόδιους.

Το μοναδικό σημείο που διαθέτει ράμπα αναπήρων είναι η παραλία Γλυφάδας. Στην παραλία βρίσκεται μάλιστα και άνθρωπος του δήμου, από τις 8 το πρωί μέχρι στις 8 το βράδυ, ο οποίος χειρίζεται το ηλεκτροκίνητο μηχάνημα με το κάθισμα που μεταφέρει τα άτομα με αναπηρία μέσα στην θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, μπορεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να έχει διαβεβαιώσει ότι οι παραλίες στο «τόξο» Πειραϊκής-Γλυφάδας είναι πλέον καθαρές, αλλά οι λουόμενοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Πολλοί με τους οποίους μιλήσαμε κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, μας είπαν ότι μπορεί τα νερά να φαίνονται καθαρά επιφανειακά όμως στον βυθό υπάρχει μια θολούρα και γλίτσα.

Επίσης, στις παραλίες της Πειραϊκής μας μίλησαν για πολλά φέρτα υλικά (μπουκάλια και πλαστικά κουτιά) που επιπλέουν και που έχουν μεταφερθεί στη θάλασσα από τις τελευταίες βροχές.

Δείτε ακόμα

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος – Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Έκπτωση φόρου 3% δικαιούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις …