Πέμπτη , 21 Νοεμβρίου 2024

Η αϋπνία, «ένοχη» για καρδιαγγειακά προβλήματα

Πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση από ό,τι εκτιμούσαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί αποδεικνύεται η αϋπνία, καθώς αυτοί που στριφογυρίζουν κάθε βράδυ στο κρεβάτι τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή ή άλλη εγκεφαλοαγγειακή (στένωση των εγκεφαλικών αγγείων) ή καρδιαγγειακή νόσο. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ έλλειψης ύπνου και εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών και εγκεφαλικών.

Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Λίμινγκ Λι, από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, τόνισε ότι, αν ήταν δυνατή η παροχή συμπεριφορικής θεραπείας στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ύπνου, τα ποσοστά εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής και άλλων συναφών ασθενειών θα μειώνονταν σημαντικά.

Στην έρευνα συμμετείχαν 487.200 Κινέζοι με μέσον όρο ηλικίας τα 51 έτη, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού ή καρδιακής νόσου κατά την έναρξη της μελέτης. Οι ίδιοι ρωτήθηκαν εάν είχαν κάποιο από τα ακόλουθα τρία συμπτώματα αϋπνίας την περίοδο των τελευταίων τριών εβδομάδων: Πρώτον, δυσκολία στην έλευση και τη διατήρηση του ύπνου, δεύτερον, πρώιμη πρωινή αφύπνιση και, τρίτον, δυσκολία συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω ελλιπούς ύπνου.

Το 11% των συμμετεχόντων ανέφερε δυσκολίες στην έλευση και διατήρηση του ύπνου, το 10% μίλησε για πρώιμη πρωινή αφύπνιση και το 2% δεν μπορούσε να διατηρήσει τη συγκέντρωσή του λόγω έλλειψης ύπνου. Οι μελετητές δεν διερεύνησαν αν πράγματι οι συμμετέχοντες πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια της αϋπνίας. Συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, καταγράφηκαν 130.032 περιστατικά εγκεφαλικών, καρδιακών προσβολών και άλλων παρόμοιων ασθενειών. Οσοι διέθεταν και τα τρία συμπτώματα της αϋπνίας ήταν κατά 18% πιθανότερο να εμφανίσουν αυτές τις νόσους σε σύγκριση με όσους δεν είχαν κάποιο από τα συμπτώματα. Εκείνοι που παρουσίαζαν δυσκολία αποκλειστικά στην έλευση και διατήρηση του ύπνου ήταν κατά 9% πιθανότερο να υποστούν εγκεφαλικό ή να εμφανίσουν καρδιακή νόσο, από αυτούς που δεν αντιμετώπιζαν τέτοιο πρόβλημα. Από τα 55.127 άτομα που είχαν αυτό το σύμπτωμα, 17.650 (32%) υπέστησαν εγκεφαλικό ή διαγνώστηκαν με κάποια καρδιακή νόσο, συγκριτικά με τους 112.382 (26%) ανάμεσα σε 432.073 άτομα που δεν έπασχαν από  αϋπνία. Οσοι ανέφεραν πρώιμη πρωινή αφύπνιση και ότι δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν, διέτρεχαν κατά 7% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα άτομα που ανέφεραν ότι είχαν πρόβλημα στο να μένουν συγκεντρωμένα στη διάρκεια της ημέρας είχαν κατά 13% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικών και καρδιακών νοσημάτων.

Ο Λι υπογραμμίζει την ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω έρευνας, επισημαίνοντας τους περιορισμούς του εγχειρήματος. Αφενός, τα συμπτώματα βασίστηκαν αποκλειστικά στις αναφορές των συμμετεχόντων, επομένως η ακρίβειά τους μπορεί να αμφισβητηθεί, ενώ οι ίδιοι δεν ρωτήθηκαν κατά πόσον κοιμούνταν αλλά χωρίς να ξεκουράζονται, ένα επίσης πολύ συχνό σύμπτωμα της αϋπνίας.

 

Δείτε ακόμα

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος – Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Έκπτωση φόρου 3% δικαιούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις …