Σάββατο , 18 Μαΐου 2024

Η παρέμβαση του δημάρχου Αλίμου στη Βουλή για το Ελληνικό

Με την παρέμβασή του στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, όπου συζητείται το πολυεθνικό σχέδιο, ο Ανδρέας Κονδύλης απέρριψε το αρμόδιο υπουργείο, καθώς δήλωσε ότι κατάρτισε τη ρύθμιση αυτή χωρίς διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες Δήμους

Δυσλειτουργικός, αναποτελεσματικός και αντιεπενδυτικός χαρακτηρισμός του αρχιτέκτονα του Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ο σχεδιασμός του νέου φορέα διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων του Ελληνικού.

Με την παρέμβασή του στη συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής όπου συζητείται το πολυνόημο σχέδιο, ο κ. Ο Κόνδυλης αμφισβήτησε το αρμόδιο υπουργείο και δήλωσε ότι, όπως δήλωσε, έγραψε την επίμαχη ρύθμιση χωρίς διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους Δήμους και εξήγησε «σύμφωνα με τους Θεσμούς, η σύσταση του φορέα αποτελεί προαπαιτούμενο. Η σχεδίαση του φορέα είναι πάντως στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης. Αντί λοιπόν να υπάρξει συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, το υπουργείο δημιούργησε μια μόρφωμα, δυσλειτουργική, ανεπάρκεια που εμποδίζει τις Δήμους και ίσως την επένδυση ».

Ο ίδιος προτείνει νομοθετικές βελτιώσεις ώστε ο οργανισμός να μετατραπεί σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και να αυξηθούν οι εκπρόσωποι των Δήμων Γλυφάδας και Αλιμου από τουλάχιστον σε δύο και να καταργηθούν οι εκπρόσωποι των υπουργείων ».

H ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΔΥΛΗ:

Θέλω να αναφερθώ στα άρθρα 1 έως 14 του Πολυνομοσχεδίου σχετικά με τη σύσταση του νέου φορέα διαχείρισης για το Μεγαλόπολη του Αγίου Κοσμά.

Τα όσα θα πω δεν εκπροσωπούν και εκφράζουν μόνο το Δήμο Αλίμου, αλλά μιλούν και εκ μέρους του Δημάρχου Γλυφάδας, ο οποίος δεν βρίσκεται σήμερα στη συνεδρίαση. Πρώτα απ ‘όλα, οφείλουμε να καταθέσουμε τη διαμαρτυρία μας, γιατί δεν είχαμε ζητήσει τη συνεδρίαση, παρόλο που είχαμε ζητήσει γραπτώς από τον Πρόεδρο της Βουλής, από την πρώτη του μηνός και επίσης, παρότι προτάθηκε από την μειοψηφία.

Και όχι μόνο δεν είχαμε κληθεί, αλλά δεν προηγήθηκε και καμία συνεργασία μας, επί της ουσίας, το διάστημα που προηγήθηκε για την κατάρτιση του Πολυνομοσχεδίου. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Κυβέρνηση ότι δεν είναι δυνατόν, σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να αγνοείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή τουλάχιστον, οι δύο Δήμοι, για λογαριασμό των οποίων μιλάω τώρα.

Σήμερα, κουβεντιάζετε το τι θα γίνει μέσα στις πόλεις μας, για ένα θέμα που αποτελεί την καρδιά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η καθαριότητα και τα ανταποδοτικά τέλη και εντούτοις, δεν έχουμε συνεργαστεί.

Δεν μπορεί να συνεχίσει και να προχωρήσει έτσι, ούτε η επένδυση, ούτε η προσπάθεια. Συσσωρεύονται προβλήματα, εκκρεμότητες και εντάσεις.

Όσον αφορά στην ουσία της πρότασης, κοιτάξτε να δείτε, προαπαιτούμενο προς τους Θεσμούς είναι η σύσταση του φορέα. Η ελληνική Κυβέρνηση και η Βουλή έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει τη μορφή και το περιεχόμενο του φορέα.

Εμείς, λοιπόν, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουμε πει από την αρχή ότι θέλουμε την επένδυση, θέλουμε και τον φορέα, αλλά θέλουμε ο φορέας να είναι λειτουργικός, αποτελεσματικός και να μη δημιουργήσει προβλήματα, ούτε στην ανάπτυξη, ούτε στους Δήμους μας, ούτε στην επένδυση.

Αυτό δεν φαίνεται να γίνεται με αυτόν το φορέα, διότι εδώ έχουμε ένα μόρφωμα που δημιουργείται, το οποίο είναι δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό, εμποδίζει τους Δήμους μας, εμποδίζει την ανάπτυξη, πιθανότατα και την επένδυση.

Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: Ή η καθαριότητα και τα εν γένει ζητήματα του ηλεκτροφωτισμού θα πρέπει να αποτελέσουν, συνολικά, ζήτημα παραχώρησης προς τον επενδυτή – όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια, σε προηγούμενες περιπτώσεις-, ή θα πρέπει να πάνε σε ένα φορέα που θα είναι δημοτικός σε σύμπραξη με τον επενδυτή.

Εδώ, με αυτό το νομοθέτημα, δεν επιλέγεται ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Δημιουργείται ένας φορέας με συμμετοχή και δύο Υπουργείων και έτσι δημιουργείται μια πολυπρόσωπη, πολυσύνθετη Βαβέλ, που δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην πράξη.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις, στην κατεύθυνση του να είναι και συμβατός με το Σύνταγμα, αλλά και λειτουργικός ο φορέας:
Όσον αφορά στο άρθρο 1, παράγραφος 1, ο φορέας προτείνουμε να συσταθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και όχι ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου,  δεδομένου ότι θα ασκεί αρμοδιότητες καθαρά δημόσιου δημοτικού χαρακτήρα, που δεν μπορεί, -σύμφωνα με το Σύνταγμα- να τις ασκήσει άλλος φορέας.

Και επιπρόσθετα, έχουμε πει ότι αυτός ο φορέας μπορεί να είναι και η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, για να δώσουμε προστιθέμενη αξία, με έργα και υποδομές και στους γύρω Δήμους και στην περιοχή της επένδυσης.

Όσον αφορά στο άρθρο 4 παρ. 1 α’, να προστεθεί εδάφιο στο τέλος, ότι οι προτάσεις των ΟΤΑ είναι δεσμευτικές για τους Υπουργούς, πρόταση που προέρχεται από δύο ή περισσότερους ΟΤΑ προηγείται κάθε άλλης πρότασης.

Όσον αφορά στο άρθρο 4 παρ. 1γ΄ και 1δ΄, να αυξηθούν οι εκπρόσωποι των δήμων Αλίμου και Γλυφάδας από έναν σε δύο τουλάχιστον, με αντίστοιχη κατάργηση των εκπροσώπων των δύο Υπουργείων, του Εσωτερικού και του Οικονομικών, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση και κανένα ρόλο και λόγο οι εκπρόσωποι των Υπουργείων σε έναν φορέα που θα ασχολείται καθαρά με ζητήματα καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Όσον αφορά στο άρθρο 8 παρ. 3 και 4, πρέπει να απαλειφθούν αυτές οι παράγραφοι, οι οποίες αφορούν στην εξαίρεση του φορέα αυτού από το ν. 4440/2016, το νόμο  Γεροβασίλη, περί κινητικότητας.

Είναι ένα νέο νόμο που ισχύει για όλη την επικράτεια και δεν υπάρχει λόγος για το Κυβερνείο να αναιρέσει τον εαυτό της και να εξαιρεθεί ειδικά και μόνο αυτός ο φορέας, από όλη την ελληνική επικράτεια, από αυτό το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Έχουμε και άλλες παρατηρήσεις και ελπίζουμε στο μέλλον να υπάρξει συνεργασία των φορέων μας, με την Κυβέρνηση και τη Βουλή, για να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε δημιουργικά, όπως επιθυμούμε σε μια σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή μας.

Σας ευχαριστώ.

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …