Σάββατο , 23 Σεπτεμβρίου 2023

Ξεκίνησε η μεγάλη «μάχη» – Άνοιξαν οι κάλπες – Πού ψηφίζω, πώς ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω

Στα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας προσέρχονται σήμερα, Κυριακή  οι Έλληνες πολίτες, προκειμένου να εκλέξουν τους 21 ευρωβουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και τους αντιπροσώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές 2019, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές άνοιξαν στις 07:00 το πρωί, με την προσέλευση των ψηφοφόρων να είναι μέχρι στιγμής χαλαρή και την εκλογική διαδικασία να εξελίσσεται χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική για όσους έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Αντίθετα, η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική για άτομα άνω των 70 ετών.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα και τα κομματικά επιτελεία δίνουν μάχη για να παρακινήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα και να ψηφίσουν.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα ψηφίζουμε για:

-Ευρωεκλογές

-Περιφερειακές Εκλογές

-Δημοτικές Εκλογές

-Κοινοτικές Εκλογές

Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

Τα πράγματα είναι απλά. Το υπουργείο Εσωτερικών στη σελίδα «Μάθε που ψηφίζεις» δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους πολίτες που ψάχνουν σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα και σε ποιο σχολείο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Είτε πρόκειται για Έλληνες είτε για Ευρωπαίους πολίτες.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: με το που θα μπείτε στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, βγαίνει η παρακάτω φόρμα, όπου πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας όπως όνομα, επώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας και έτος γέννησης.

Αμέσως μετά βγαίνει το αποτέλεσμα μαζί με τα στοιχεία σας: τον ειδικό εκλογικό αριθμό, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, αριθμό δημοτολογίου, κωδικό εκλογικού διαμερίσματος και εκλογικό διαμέρισμα, δημοτική ενότητα και δήμος, περιφερειακή ενότητα και περιφέρεια, νομό και εκλογικό τμήμα. Υπάρχει επίσης η επιλογή «Προβολή Χάρτη» για να πατήσετε και να δείτε που βρίσκεται το εκλογικό κέντρο όπου θα ψηφίσετε.

Επειδή για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές) στη χώρα μας, δεν αποκλείεται κάποιοι να ψηφίζουν σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν συνήθως.

Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα. Στο ένα (Α) για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές και στο δεύτερο (Β) για τον δήμο και την κοινότητα.

Τα απαραίτητα έγγραφα

Στην εφορευτική επιτροπή απαραίτητη είναι η προσκόμιση αστυνομικής ταυτότητας (αποδεκτές ακόμα και οι «κομμένες»), ή διαβατηρίου (ακόμα κι” αν έχει λήξει), ή άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Οι 112.504 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες ψηφίζουν στις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, αλλά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να μεταβούν στον δήμο όπου είναι δημότες.

Το δικαίωμα του εκλέγειν τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν και οι πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα («κοινοτικοί εκλογείς»), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, εκτός από τους κατοίκους του εξωτερικού, όσους είναι από 70 ετών και άνω, ενώ μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Πόσους σταυρούς βάζω στις ευρωεκλογές

Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης.

Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν. Άρα βάζουμε μέχρι 4 σταυρούς.

Για τις περιφερειακές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο πολίτης εκφράζει την προτίμησή του:

Προς έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Για τις δημοτικές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

– σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις σταυρούς προτίμησης

όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης
όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης
και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

– Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης

– Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν σταυρό προτίμησης

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών

Δείτε ακόμα

Παπανικολάου για ανάπλαση παραλιακού μετώπου: Ένα έργο που περίμεναν γενιές και γενιές της πόλης μας

Η πιο όμορφη παραλία, σύγχρονη, λειτουργική, που συνδυάζει με τρόπο μοναδικό το μπλε της θάλασσας …