Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Πόσο εύκολο είναι να έχει κάποιος όπλο στη χώρα μας: Τι ισχύει γενικά;

του Παναγιώτη Κόνσουλα

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά ανθρωποκτονιών στη χώρα μας τα οποία μάλιστα συνέβησαν χωρίς ιδιαίτερο λόγο από ανθρώπους που είχαν στην κατοχή τους όπλο (όπως π.χ. η περίπτωση του μεθυσμένου που σκότωσε εν ψυχρώ τον σπιτονοικοκύρη της πρώην συζύγου του ή του ηλικιωμένου που σκότωσε τον Δημοτικό Υπάλληλο με αφορμή την διαρροή νερού…) έρχεται ξανά στην επιφάνεια το θέμα της νόμιμης ή μη κατοχής όπλου από έναν απλό πολίτη!

Πόσο εύκολο είναι να αποκτήσεις ένα όπλο στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι διαδικασίες;  Που πρέπει να απευθυνθείς;

Από τον Μάιο του 2016 που έγινε τροποποίηση στους όρους και τις προϋποθέσεις απόκτησης άδειας οπλοφορίας από έναν πολίτη για ατομική ασφάλεια (http://www.astynomia.gr/…/prokiri…/18052016-apofasi_yptp.pdf), προβλέπονται πλέον εξετάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν 30 ερωτήσεις από μια λίστα 124 συνολικά.
(http://www.astynomia.gr/…/18052016-erotimatologia_oploforia…)

Ερωτήσεις που είναι ανάλογες με τον τύπο του κάθε όπλου του αιτούντος, καθώς και πρακτικές γνώσεις για την λύση και την συναρμολόγηση, την γέμιση με σφαίρες και το άδειασμα του, για ασφαλή χρήση, χωρίς βέβαια να παρέχονται και μαθήματα σκοποβολής!

Τα βασικά έγγραφα που πρέπει να προσκομίσει κάποιος που επιθυμεί να αποκτήσει όπλο και άδεια οπλοφορίας είναι:

α)το πιστοποιητικό νευρολόγου-ψυχίατρου ή παθολόγου,

β)υπεύθυνη δήλωση πως ο δηλών δεν είναι φυγόποινος ή φυγόδικος,

γ)πλήρες αντίγραφο ποινικού μητρώου,

δ)παράβολο 150€

ε)όλα τα προσωπικά δεδομένα (ταυτότητα-2 φωτογραφίες-εκκαθαριστικό-αντίγραφο φορολογικής δήλωσης-μόνιμη κατοικία).

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες συμμετέχουν στις εξετάσεις εφόσον με Απόφαση του Διευθυντή της κατά τόπο αρμόδιας Διεύθυνσης Ασφάλειας ή Διεύθυνσης Αστυνομίας Νομού κριθεί ότι:συντρέχουν στο πρόσωπό τους ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι, ώστε για την ασφάλεια τους να είναι δυνατή η χορήγηση της αιτούμενης άδειας και δεν συντρέχουν στο πρόσωπό τους τα κωλύματα που ορίζει η νομοθεσία (άρθρο 18 του Ν. 2168/1993).

Το ζήτημα όμως απ´ότι φαίνεται είναι ότι όλα αυτά κάποια στιγμή καταρρίπτονται στην πράξη και βλέπουμε δυστυχώς να γίνονται στυγερά εγκλήματα χωρίς λόγο, απ´ανθρώπους τις περισσότερες φορές πέραν πάσης υποψίας, οι οποίοι είτε εξ´αρχής κατείχαν παράνομα ένα όπλο είτε δεν είχαν στην πραγματικότητα την ορθή ψυχολογική-ψυχιατρική κατάσταση και εικόνα αλλά μέσω ενός πιστοποιητικού γιατρού τους επετράπη να οπλοφορούν και να κυκλοφορούν!

Μήπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να ξαναδεί αυτό το θέμα;

Πηγή: konsoulas.gr

Δείτε ακόμα

Σκληρό lockdown στην Αττική: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται – Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα

Σε καθεστώς σκληρότερου, καθολικού lockdown βρίσκεται από τις 06:00 το πρωί η Αττική, η επιδημιολογική εικόνα …