Δευτέρα , 25 Σεπτεμβρίου 2023

Οι θάνατοι στην Κωνσταντινούπολη «προδίδουν» μεγαλύτερη έξαρση κορωνοϊού από ό,τι παραδέχεται η Τουρκία

Την Δευτέρα, η Τουρκία ξεπέρασε και επισήμως την Κίνα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, με τους ασθενείς στη γειτονική χώρα να πλησιάζουν πλέον τις 91.000 (90.980), ενώ η Άγκυρα έχει ανακοινώσει 2.140 θανάτους από Covid-19.

Ωστόσο οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτεροι, όπως τονίζουν οι New York Times, επικαλούμενοι στοιχεία για τους θανάτους συνολικά στην Κωνσταντινούπολη, που ενδέχεται να σκιαγραφούν μια έξαρση πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων από την εικόνα που δίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, από τις 9 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου, οι θάνατοι που καταγράφηκαν συνολικά στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ ανεξαρτήτως επίσημης αιτίας) ξεπέρασαν κατά 2.100 τον μέσο όρο της αντίστοιχης περιόδου του 2019 και του 2018. Την ίδια ώρα, Τούρκοι αξιωματούχοι παρουσίαζαν πολύ χαμηλότερα συγκεντρωτικά νούμερα για ολόκληρη την χώρα, σε ό,τι αφορά τις απώλειες αποκλειστικά από κορωνοϊό

«Αν και αυτοί οι θάνατοι (σ.σ στην Κωνσταντινούπολη) δεν είναι απαραίτητο να συνδέονται με κρούσματα κορωνοϊού, καταδεικνύουν ένα “κατακόρυφο άλμα” στις απώλειες, σε μία περίοδο που συμπίπτει με το ξέσπασμα της πανδημίας», σχολιάζουν οι NYT, σημειώνοντας πως η σύγκριση του μέσου όρου θανάτων με προηγούμενα έτη, αποτελεί προκαταρκτικό δείκτη για τους ερευνητές, ώστε να ξεδιαλύνουν το θολό τοπίο της πανδημίας και να επεξεργαστούν τους αριθμούς σε πραγματικό χρόνο.

Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στην Σμύρνη, μεγάλες πόλεις με πολυεθνικές επιχειρήσεις και τουριστική κίνηση, ενώ εγείρονται ερωτήματα για τα επίσημα στατιστικά των τουρκικών αρχών.

Η Άγκυρα επιμένει από την πλευρά της πως ενήργησε ταχύτατα, διακόπτοντας τις πτήσεις και την είσοδο ατόμων από τις πέντε χώρες που είχαν επηρεαστεί περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό τον Φεβρουάριο. Ως «απόδειξη» των γρήγορων αντανακλαστικών της, η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει το κλείσιμο των σχολείων και των χώρων εστίασης και διασκέδασης στα μέσα Μαρτίου, αφού επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση επιμόλυνσης.

Όμως σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση των NYT, όταν η Τουρκία αποφάσισε να λάβει μέτρα «η ζημιά είχε ήδη γίνει». Επαγγελματίες υγείας που μίλησαν στην εφημερίδα, τονίζουν ότι η Άγκυρα δεν έκανε αρκετά για να ανακόψει την εισροή ταξιδιωτών και υποτίμησε την διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και την φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας.

«Τον Φεβρουάριο δεν έκαναν τίποτα, αν και ήταν γνωστό πως η ασθένεια είχε φτάσει», λέει ο δρ. Sinan Adiyaman, επικεφαλής της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο στην χώρα από Covid-19 στις 17 Μαρτίου. Όμως τα στατιστικά στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους οι New York Times δείχνουν ότι μέχρι εκείνη την ημέρα, ο συνολικός αριθμός θανάτων (σ.σ ανεξαρτήτως καταγεγραμμένης αιτίας) στην Κωνσταντινούπολη, είχε ήδη ξεπεράσει σημαντικά τον μέσο όρο για την αντίστοιχη περίοδο σε προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα το γεγονός αυτό υποδεικνύει πως ο ιός είχε εισέλθει στην χώρα πολλές εβδομάδες νωρίτερα.

Δείτε ακόμα

Δημοτικά Ιατρεία Νέας Σμύρνης: Xορήγηση Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η παιδίατρος των Δημοτικών Ιατρείων Νέας Σμύρνης κ. Νικολαΐδου, δύναται …