Κυριακή , 23 Φεβρουαρίου 2020
Αρχική / Ειδήσεις / Νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας: Επιχειρεί να «θωρακίσει» τη χώρα η κυβέρνηση
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και απεικονίζει καμένο αυτοκίνητο σε οικόπεδο, κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ για τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό, μετά την θανατηφόρα πυρκαγιά, στο Μάτι, κοντά στην Αθήνα, Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018. «Ας είναι οι δυο μεγάλες τραγωδίες της Αττικής στη Μάνδρα και στο Μάτι, ο συναγερμός και το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές» τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter, προσθέτοντας ότι πρέπει «να ενισχύσουμε κατάλληλα τον μηχανισμό πρόληψης και προστασίας για να μη ξαναζήσουμε ποτέ, παρόμοιες τραγωδίες». Κυριακή 5 Αυγούστου 2018 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Νέο σχέδιο Πολιτικής Προστασίας: Επιχειρεί να «θωρακίσει» τη χώρα η κυβέρνηση

Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, η αναγκαιότητα της οποίας φάνηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο στις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα: τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τη φωτιά στο Μάτι, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες πολίτες.

Όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, με το προς ψήφιση νομοσχέδιο δίνεται οριστικό τέλος σε αρρυθμίες και παθογένειες δεκαετιών.

Τι προβλέπει

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης φέρνει μεγάλες αλλαγές στο συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, δημιουργείται κάθετη δομή με ένα εθνικό διοικητή, ο οποίος θα επιλέγεται από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, και 13 περιφερειακούς διοικητές που θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη ενεργοποίησης του Μηχανισμού, εκτίμησης κατάστασης, φάσης κινδύνου και κινητοποίησης, ανάθεσης επιχειρησιακού έργου και δράσεων, παρακολούθησης της υλοποίησής τους και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η δομή αυτή έρχεται να δώσει λύση στο ζήτημα που ενέκυπτε εδώ και δεκαετίες όταν υπήρχε μια έκτακτη ανάγκη: «ποιος κάνει τι;».

«Δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, όμως, ο άνθρωπος που με την εξειδικευμένη γνώση της Πολιτικής Προστασίας και την εμπειρία του να παρακολουθεί την ώρα της κρίσης, αν αυτοί που πρέπει να δράσουν βάσει των εγχειριδίων, το κάνουν την ώρα που πρέπει, στον χρόνο που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει, έτσι ώστε όλα τα γρανάζια του μηχανισμού να λειτουργήσουν σε αλληλουχία και να μην καταρρεύσει ο μηχανισμός» σημειώνουν από πλευράς κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως «την ευθύνη αυτή θα έχουν εφεξής οι 13 περιφερειακοί διοικητές».

” alt=”” aria-hidden=”true” />

Το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, ωστόσο, φέρνει αλλαγές και σε ότι αφορά στην πρόληψη.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δυνατότητα κήρυξης μιας περιοχής σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης προληπτικά εν όψει απειλής -και όχι μόνο σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα μετά από καταστροφή.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα fast track διαδικασιών αδειοδότησης (εντός 90 ημερών) σημαντικών έργων αποκλειστικά πρόληψης, όπως οι καθαρισμοί και η διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, μικρών αντιπλημμυρικών έργων κ.α.

Επίσης, καθίσταται υποχρεωτική η σύνταξη Ειδικών Σχεδίων Διαχείρισης Κρίσεων από Δήμους και Περιφέρειες, σε συνάρτηση με τα Γενικά Σχέδια, που ήδη σε έξι μήνες τώρα έχει εκπονήσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας («Ιόλαος» για δασικές πυρκαγιές, «Δάρδανος» για πλημμύρες, «Εγκέλαδος» για σεισμούς).

«Ανοίγει ο δρόμος στα αναγκαία έργα, εργασίες πρόληψης σε όλη την Επικράτεια χωρίς γραφειοκρατία, αλληλομετάθεση ευθυνών και σε ασκήσεις ετοιμότητας για κάθε κίνδυνο» υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, συμπληρώνοντας ότι η νέα δομή θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της την ώρα των κρίσεων και την ευθύνη της για την θωράκιση των ευαίσθητων περιοχών με έργα πρόληψης.

Με το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δίνει οριστικό τέλος στις «γκρίζες ζώνες» σε θέματα ρόλων και αρμοδιοτήτων, μετά από δεκαετίες, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξει πια άλλο γεγονός όπως η φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

πηγή: http://www.tovima.gr

Δείτε ακόμα

Έφυγε από τη ζωή η ποιήτρια Κική Δημουλά

Η Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *