Τετάρτη , 5 Οκτωβρίου 2022
Αρχική / Ειδήσεις / Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η χορήγηση αντισωμάτων σε ασθενείς – Σε Αττικόν και Ευαγγελισμό

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε η χορήγηση αντισωμάτων σε ασθενείς – Σε Αττικόν και Ευαγγελισμό

Ξεκίνησε η πειραματική χορήγηση αντισωμάτων από ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό και ανέπτυξαν ανοσία, σε νοσηλευόμενους με covid-19.

Η πειραματική χορήγηση αντισωμάτων γίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αποτελέσει μία αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο. Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι η προσέγγιση αυτή είναι ελπιδοφόρα και πιθανώς να φέρει θεραπεία για τη νόσο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδα «Έθνος» η επιστημονική ομάδα που έχει ξεκινήσει την πειραματική μελέτη, έχει ελέγξει δείγματα από 95 ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό και ιάθηκαν. Από αυτούς, οι 37 έχουν κάνει ήδη πλασμαφαίρεση δίνοντας το πολύτιμο υλικό με τα αντισώματα προς χρήση.

Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Τέρπο, καθηγητή Αιματολογίας στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή της Μονάδας Αυτόλογης Μεταμόσχευσης στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» όπου γίνεται και συλλογή πλάσματος, ήδη έχει γίνει χορήγηση πλάσματος σε δύο ασθενείς στο Αττικόν και τον Ευαγγελισμό. Η χορήγηση πλάσματος με σκοπό τη θεραπεία γίνεται ανά δύο ημέρες σε τρεις δόσεις, με τους νοσηλευόμενους ασθενείς να βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

Η συλλογή πλάσματος από εθελοντές δότες γίνεται ταυτόχρονα με τη χορήγηση σε πάσχοντες, ενώ με βάση τα κριτήρια της μελέτης που είναι σε εξέλιξη, θα γίνει συνολικά χορήγηση αντισωμάτων σε 60 ασθενείς ώστε να διαπιστωθεί επιστημονικά εάν η μέθοδος μπορεί να φέρει ελπίδα για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Για να χορηγήσουν οι ειδικοί τα αντισώματα σε ασθενείς θα πρέπει να είναι νέοι νοσηλευόμενοι μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες, πριν δηλαδή να έχουν διασωληνωθεί. Αυτό αποτελεί και βασικό κριτήριο για τη θεραπευτική διαδικασία.

Στην Ελλάδα, η μελέτη για την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων διεξάγεται στα νοσοκομεία Αττικόν, Ευαγγελισμό, Σωτηρία αλλά και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο).

Δείτε ακόμα

Κορονοϊός: 1.222 νέα κρούσματα – 300 διασωληνωμένοι – 26 νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, 1222 νέα κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων 8 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.