Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Αρχική / Ειδήσεις / Άρθρα / Κορωνοϊός: Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες 20 μέρες – Τι φοβίζει τους ειδικούς
ʏӌϓ ̅ ׅɑϕуɊœ ́ӊœ ӔϠʅ͔я ԇӠHǍS (EUROKINISSI/ÉM͇ӠЁ́ÏЏՋϓ)

Κορωνοϊός: Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες 20 μέρες – Τι φοβίζει τους ειδικούς

Οι πιο κρίσιμες για τη χώρα μας είναι οι επόμενες 20 μέρες καθώς οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι το διάστημα αυτό θα υπάρχει αφενός σαφής εικόνα της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, αφετέρου θα υπάρχουν οι ενδείξεις για το εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν αποτέλεσμα ως προς την αναχαίτιση της μετάδοσης.

Η κυβέρνηση προχώρησε από πολύ νωρίς σε επιθετική προληπτική στρατηγική κλείνοντας τους περισσότερους χώρους μαζικού συγχρωτισμού. Ανοιχτά παραμένουν ως επί το πλείστον καταστήματα για βασικά είδη, όπως σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ενώ υπουργείο Υγείας και ειδικοί επιμένουν στη σημασία αυτοπεριορισμού στο σπίτι.

› ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ…

Η λογική των αυστηρών μέτρων που έλαβε η χώρα μας ήδη από την αρχή της επιδημίας και στην Ελλάδα ήταν για να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μετάδοση και να καταγραφούν όσο το δυνατόν λιγότερα σοβαρά κρούσματα και θάνατοι – μέχρι και την Παρασκευή είχε καταγραφεί ένας θάνατος και 190 κρούσματα. Για αυτό και όλα τα σχολεία έκλεισαν νωρίς σε σχέση με άλλες χώρες, στις δύο εβδομάδες από όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα και χωρίς να έχει ξεκινήσει μετάδοση στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, η επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού θα δώσει και την εικόνα για τη νόσο και τη διασπορά. «Τα βαριά περιστατικά είναι 3%-5% των κρουσμάτων των συνολικών και κάνουμε υποθέσεις για το τι έχει γίνει στην κοινότητα. Σίγουρα θα μας βοηθήσει περισσότερο η συστηματική καταγραφή των σοβαρών περιστατικών αλλά και των ατόμων που έχουν γριπώδη συνδρομή (βήχα και πυρετό) στην κοινότητα και θα βρεθούν με κορωνοϊό. Οταν θα έχουμε αυτά τα δεδομένα, θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι γίνεται στην κοινότητα», έχει εξηγήσει, προσδιορίζοντας αυτό το διάστημα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Εχει, μάλιστα, ξεκαθαρίσει ότι από ένα σημείο και έπειτα «θα μετρούμε τα σοβαρά μας κρούσματα, θα μετρούμε αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και τους θανάτους».

Η μετάδοση στην κοινότητα, πάντως, είναι πλέον γεγονός, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους και τα κρούσματα χωρίς πηγή προέλευσης ή «ορφανά», όπως έχει καθιερωθεί ο όρος, είναι αυτά που φοβίζουν τους ειδικούς. Μάλιστα, κάθε «ορφανό» κρούσμα είναι για τους λοιμωξιολόγους ένας κύκλος μετάδοσης στην κοινότητα. Μέχρι την Παρασκευή τα αχαρτογράφητα αυτά περιστατικά ήταν έντεκα και οι περισσότεροι κύκλοι μετάδοσης έχουν «ανοίξει» στην Αττική όπου και η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει εκτιμήσει ότι τα «ορφανά» υπολογίζεται ότι αφορούν σε εκατοντάδες άλλα περιστατικά.

 › ΕΑΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΤΟ 60%

Εάν ανοσοποιηθεί το 60% (σ.σ.: πρόχειρη εκτίμηση) με εμβόλιο ή φυσική ανοσία, δηλαδή να κολλήσει τον ιό, φαίνεται ότι δημιουργείται ένα τείχος προστασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που έχει συστήσει το υπουργείο Υγείας.

Οπως αναφέρει: «Δεν ξέρουμε τον ιό, δεν έχουμε δεδομένα, μπορούμε να κάνουμε μόνο υποθέσεις με βάση συντελεστή μετάδοσης το 3, δηλαδή ένας να κολλά τρεις». Προσθέτει δε ότι δεν γνωρίζουμε ποια είναι η ανοσία «αγέλης» στην προκειμένη. «Σε έναν πληθυσμό για παράδειγμα δέκα ατόμων, εάν νοσήσουν οι πέντε και έχουν αντισώματα, αυτοί οι πέντε προστατεύουν και τους υπόλοιπους που δεν έχουν νοσήσει. Στην περίπτωση όμως του κορωνοϊού ακόμη δεν το ξέρουμε και κάνουμε μόνο υποθέσεις», όπως εξηγεί ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι να μη νοσήσει το 60% του ελληνικού πληθυσμού για αυτό και λαμβάνονται τόσο αυστηρά μέτρα καραντίνας. Από τη στιγμή, μάλιστα, που για τον Sars-CoV-2 δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο, ώστε να προστατευθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Για αυτό τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι σημαντικά και έδειξαν στην περίπτωση της Κίνας, η οποία τις τελευταίες μέρες έχει μεγάλη ύφεση, ότι μπορούν να αποβούν αποτελεσματικά στη μείωση της μετάδοσης.

› ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ;

Ο κορωνοϊός θα υπάρχει και του χρόνου, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου. Ο λόγος συνοψίζεται στο ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού νοσεί με ήπια συμπτώματα. «Είναι πολύ πιο εύκολο να καταπολεμήσεις έναν ιό που σκοτώνει τα θύματά του. Για αυτό και εξαλείφθηκε ο Sars. Επειδή είχε πολύ έντονα συμπτώματα και δεν έχανες κρούσμα. Επίσης, συνέπεσε με καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που βοήθησε να αναχαιτιστεί», αναφέρει, εκτιμώντας και αυτός, όπως έχει εκτιμήσει και ο κ. Τσιόδρας, ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα αποτελέσει μια θετική συγκυρία για τη μείωση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού.

Δείτε ακόμα

Κορονοϊός: 1.222 νέα κρούσματα – 300 διασωληνωμένοι – 26 νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, 1222 νέα κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων 8 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.