Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024

Όταν οι πρωθυπουργοί αναλαμβάνουν και υπουργοί – Πότε έχει ξανασυμβεί

Την θέση του υπουργού Εξωτερικών ανέλαβε, μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός αναλαμβάνει και τη θέση του ΥΠΕΞ, στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Την αρχή είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος, το 1992 μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά και την αποχώρησή του από τη ΝΔ, ανέλαβε για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ενώ στη συνέχεια παρέδωσε τον υπουργικό θώκο στον αείμνηστο Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Και στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, αφορμή για την αλλαγή του ΥΠΕΞ είχε σταθεί το σκοπιανό.

Επίσης, το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη κυβέρνησή του είχε κρατήσει και τη θέση του ΥΠΕΞ ως το 2010, θέση την οποία είχε υπηρετήσει και επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981, στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει υπουργός Άμυνας, θέση που διατήρησε επί σχεδόν μια τετραετία.

Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής το 2004, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, θέλοντας να υπογραμμίσει τη βαρύτητα του εγχειρήματος, είχε αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού, θέση που κράτησε ως το 2006.

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …