Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024

Τι φοβάται ο Τσίπρας για την ψήφο αποδήμων

Δεν κάνει πίσω ο Αλέξης Τσίπρας από την κόκκινη γραμμή του για την ψήφο των αποδήμων να μην συνυπολογίζεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, κινδυνεύοντας με πολιτική απομόνωση εάν τελικώς δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις του.

Η Φώφη Γεννηματά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ τους επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται εξόχως κοντά πολιτικά στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων αλλά και όχι μόνο.

Προεδρική εκλογή

Από τις διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη εξάλλου, επιβεβαιώνεται ότι άνοιξε πλέον και η “κούρσα” της προεδρικής εκλογής καθώς Κυριάκος και Φώφη, έθιξαν το ζήτημα ακόμη και εάν δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες ότι έχουν πέσει “ονόματα” στο τραπέζι.

 

Το ΚΙΝΑΛ σε κάθε περίπτωση επιθυμεί κεντροαριστερό πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να συναινέσει στην υπερψήφισή του ενώ πολιτικά ο Πρωθυπουργός επιθυμεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ψηφιστεί με τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση.

Για να συμβεί αυτό ασφαλώς, σημαίνει ότι θα αποσυρθεί το ενδεχόμενο να ανανεωθεί η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου για τον οποίο σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει για παραμονή του στην “διεύθυνση” της Ηρώδου Αττικού.

Ο πρωθυπουργός πάντως ενημέρωσε την κ. Γεννηματά πως θα πάρει τις αποφάσεις του τα Χριστούγεννα.

Το ΚΚΕ, δια του γενικού γραμματέα του, περιμένει γραπτώς την κυβερνητική πρόταση ωστόσο, οι όροι που έχει θέσει για να ανάψει πράσινο φως στο νομοσχέδιο ( μόνο με τις δικές του ψήφους μπορεί να “περάσει” δεν απορρίπτονται από την Κυβέρνηση.

Η σύγκλιση

Ο Αλέξης Τσίπρας προς το παρόν, έχει περάσει απέναντι στο κλίμα συναίνεσης που επιχειρείται να συγκροτηθεί για την ψήφο των αποδήμων επιμένοντας να χρεώνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι την επιθυμεί για ψηφοθηρικούς λόγους.

Φοβάται δε, σύμφωνα με πληροφορίες της Κουμουνδούρου, ότι το ΚΚΕ ετοιμάζεται να “ενδώσει” στην κυβερνητική πρόταση και να στοιχηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είναι ανοιχτός στις προτάσεις του Περισσού που θα εξασφαλίσουν να “περάσει” το νομοσχέδιο καθώς θα συμπληρωθούν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι.

Αντισυνταγματικό

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου “βλέπουν” παγίδα πίσω από την πρόταση που έχει θέσει ως προυπόθεση το ΚΚΕ για να συμφωνήσει με την Κυβέρνηση, προυπόθεση που αφορά στο να έχει απαραιτήτως  ΑΦΜ ο ψηφοφόρος κατοικος εξωτερικού προκειμένου να του παρασχεθεί δικαίωμα ψήφου.

 

Επ’ αυτού, κομματικές πηγές , μιλούν για … δώρο του περισσού στην κυβέρνηση κραδαίνοντας την απειλή της αντισυνταγματικότητας.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές, εξηγούν:

“Το ΑΦΜ ως προϋποθεση ψήφου των αποδήμων: για να ισχύσει θα επρεπε να μπει στη συνταγματικη αναθεώρηση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, προφανώς, τώρα, γιατί ΔΕΝ έχει συμπεριληφθει στα αναθεωρητεα άρθρα.

Ο κίνδυνος είναι ο εξής: αν μπει στο νόμο, χωρίς να έχει περάσει από την αναθεώρηση, θα κριθεί στη συνέχεια αντισυνταγματικό. Έτσι, θα εφαρμόζεται ο νόμος χωρίς την προϋποθεση, άρα για όλους. Είναι μεγάλη παγίδα. Δεν πιστεύουμε ότι το ΚΚΕ θα κάνει τέτοιο ιστορικό δώρο στην κυβέρνηση της δεξιάς“.

Επίθεση σε ΚΙΝΑΛ

Στο μεταξύ, στην Κουμουνδούρου, βρίσκονται σε φάση απόλυτης ρήξης με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στην οποία καταλογίζουν προσάρτηση στις πολιτικές της Ν.Δ χωρίς να υπάρχει καν , σύμφωνα με τους ίδιους, απολύτως καμία θεσμική ή πολιτική εξήγηση.

Και εάν μέχρι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να επιτεθεί στην Φώφη Γεννματά και το ΚΙΝΑΛ προκειμένου να μην τους συσπειρώσει, πλέον έχει αποφασιστεί να αναδειχθεί η “ρυμούλκηση” του όμορου κόμματος από την Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπερ σημαίνει, ότι  και με την επισφράγιση της σύμπλευσης Φώφης – Κυριάκου στο θέμα της ψήφου των αποδήμων και πιθανώς και στο πρόσωπο του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα αρχίσει να πετάει … όλμους εναντίον του Κινήματος Αλλαγής.

Αποσκοπεί φυσικά σε όσους βουλευτές του κόμματος της Φώφης Γεννηματά βρίσκονται εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ απ ό,τι στην Ν.Δ, εκτιμώντας ότι είναι θέμα χρόνου, να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της χαριλάου Τρικούπη.

*Επικαιροποιημένο ρεπορτάζ από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί

Της Νίκης Ζορμπά

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …