Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Τι συμβαίνει με τις προσλήψεις στους Παιδικούς Σταθμούς Αλίμου;

Από το καλοκαίρι ζητούμε υπεύθυνη ενημέρωση για τις προσλήψεις στους Παιδικούς Σταθμούς, αλλά η διοίκηση του κ. Κονδύλη καθυστερεί και δίνει ελλιπή πληροφόρηση.

Πιο συγκεκριμένα :
1. Τον περασμένο Αύγουστο εγκρίθηκαν από το Ανώτατο Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) 23 προσλήψεις συμβασιούχων 11μηνης διάρκειας, μέσω του “Προγράμματος Εναρμόνισης Οικογενειακής Επαγγελματικής Ζωής-ΕΣΠΑ”. Πρόκειται για προσλήψεις που γίνονται με κριτήρια αντικειμενικά και πλήρως ελεγχόμενα και οι συμβάσεις των εργαζομένων μπορούν να ανανεώνονται κάθε έτος. Για τους Παιδικούς Σταθμούς, αυτό σημαίνει ότι δεν θα αλλάζουν κάθε τόσο οι παιδαγωγοί και οι νηπιαγωγοί. Πρόκειται, δηλαδή, για λύση ορθή όχι μόνο εργασιακά αλλά και παιδαγωγικά, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Ζητήσαμε εγγράφως και μετά από πολλή πίεση λάβαμε το έγγραφο του ΑΣΕΠ (διαβάστε το εδώ) με το οποίο εγκρίθηκαν οι προσλήψεις που είχαν ζητήσει οι Παιδικοί Σταθμοί. Πλην όμως, δεν λάβαμε μαζί και τη συνημμένη σε αυτό Ανακοίνωση των Παιδικών Σταθμών (πόσες θέσεις ακριβώς και με ποια προσόντα), ενέργεια απαράδεκτη στη Δημόσια Διοίκηση.

2. Στις 31/7/2018, μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των Παιδικών Σταθμών, (διαβάστε την απόφαση εδώ) η Διοίκηση προχώρησε σε παράταση της σύμβασης με τον ιδιώτη Εργολάβο (διαβάστε την σύμβαση εδώ), που παρέχει υπηρεσίες εκπαιδευτικού έργου από το 2016 (έναντι αμοιβής 176.080 ευρώ), ορίζοντας επιπλέον αμοιβή 71.920 ευρώ. Παράταση, που, βεβαίως, ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της, καθώς η σύμβαση είχε λήξει νωρίτερα διότι είχε εξαντληθεί το οικονομικό της αντικείμενο (30/6/2018 όπως προκύπτει από τα χρηματικά εντάλματα που έχουν αναρτηθεί στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, (εδώ η καταγραφή)).  Το διοικητικό συμβούλιο έλαβε την παραπάνω απόφαση “υπό την προϋπόθεση ότι από τη χρονική στιγμή που εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό μέσω κρατικών διαδικασιών αυτόματα αυτή [η σύμβαση] μπορεί να διακοπεί.” Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος, κ. Μαριόλης, διαβεβαίωνε ότι η σύμβαση ΘΑ διακοπεί.

3. Όμως, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο (18/10/2018) ο κ. Μαριόλης δήλωσε δημόσια ότι δεν θα γίνει πρόσληψη για όλες τις εγκεκριμένες θέσεις του ΑΣΕΠ, διότι οι ανάγκες καλύπτονται από τον Εργολάβο και από τις προσλήψεις 8μηνων συμβασιούχων μέσω ΟΑΕΔ! Οι τελευταίοι, που δεν ξέρουμε πόσοι είναι, κάθε Παρασκευή θα παρακολουθούν Προγράμματα Κατάρτισης και δεν θα εργάζονται. Αναρωτιόμαστε πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό. Η σύμβασή τους, επίσης, λήγει στις 16/6/2019, αφήνοντας έτσι στον αέρα τη φροντίδα των παιδιών έως το τέλος του Ιουλίου. Για να καλύψει το κενό αυτό, ο κ. Μαριόλης έχει δηλώσει ότι θα πάρει συμβασιούχους 2μηνης διάρκειας! Μιλάμε, δηλαδή, για έναν σχεδιασμό ανεύθυνο απέναντι στα παιδιά, τα οποία θα δέχονται φροντίδα και αγωγή από εναλλασσόμενα πρόσωπα! Μιλάμε για διάλυση των Παιδικών Σταθμών!

4. Επίσης, σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο του ΑΣΕΠ, για να εξασφαλιστούν οι προσλήψεις των 23 εργαζομένων οι Παιδικοί Σταθμοί έπρεπε να έχουν δημοσιεύσει σε δύο εφημερίδες την εγκεκριμένη Ανακοίνωση πρόσληψης, να γίνει η διαδικασία των ενστάσεων και μετά η οριστική λίστα. Έχει γίνει κάτι τέτοιο; Έχουν περάσει δύο μήνες και ακόμα στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ δεν έχει αναρτηθεί καμία σχετική οριστική έγκριση για τον Δήμο Αλίμου, που σημαίνει πολύ απλά ότι ΔΕΝ έχει γίνει καμία ενέργεια!
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Αλίμου, για τις υπηρεσίες που παρέχει έναντι αντιτίμου (βλέπε δίδακτρα), έχει τη δυνατότητα από το 2015 να προσλαμβάνει στους Παιδικούς του Σταθμούς συμβασιούχους 11 μηνών. Όμως δεν το κάνει, αφήνοντας αναξιοποίητη και αυτή τη δυνατότητα! Το “ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι” ζητά από το 2015 να προχωρήσει ο Δήμος σε τέτοιες προσλήψεις, που γίνονται με τα αντικειμενικά κριτήρια του ΑΣΕΠ αλλά η διοίκηση του κ. Κονδύλη μεθοδεύει και προκρίνει τη λύση του ιδιώτη Εργολάβου.

Μια λύση που είναι παιδαγωγικά απαράδεκτη και σε βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων στα παιδιά υπηρεσιών. Μια λύση που δημιουργεί εργαζομένους πολλών ταχυτήτων, επ’ ωφελεία φυσικά του Εργολάβου ο οποίος θα είναι ο μόνος κερδισμένος. Τη στιγμή μάλιστα που η σύμβασή του είχε διακοπεί για οκτώ περίπου  μήνες γιατί ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε απορρίψει την πληρωμή του με την αιτιολογία, όπως ανεπίσημα πληροφορηθήκαμε, ότι  δεν είχε την απαιτούμενη πιστοποίηση.

Δικό μας συμπέρασμα είναι ότι οι σημερινοί διοικούντες του Δήμου μας αντί να προκρίνουν τις αδιάβλητες διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού με αντικειμενικά κριτήρια που θέτει το ΑΣΕΠ, επιλέγουν τον γνωστό παλαιοκομματικό τρόπο για να μπορούν να έχουν λόγο στις προσλήψεις του προσωπικού των παιδικών σταθμών. Πρακτική που γυρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση πίσω στην εποχή των «εξυπηρετήσεων» αλλά και στην «υπό όρους» παροχή δημόσιων υπηρεσιών στους πολίτες.

Αναμένουμε μία δημόσια απάντηση της διοίκησης. Με στοιχεία και επιχειρήματα.

Θα επανέλθουμε.

ΠΗΓΗ: Άνω Κάτω στο Καλαμάκι

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …