Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Σφοδρές μάχες στη Συρία: Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την εισβολή της Τουρκίας

Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν χθες αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι.

Η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά. Ο ΟΗΕ εκτιμούσε χθες ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη.

Οι συριακές ανταρτικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν από σήμερα, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης Ρας αλ Αϊν, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος από τον τομέα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων μαχητών έχουν εισέλθει στην τέταρτη ημέρα τους.

“Ο [Συριακός ανταρτικός] Εθνικός Στρατός έχει από σήμερα το πρωί, τον έλεγχο του κέντρου της πόλης. Πραγματοποιούνται έλεγχοι στις κατοικημένες περιοχές,” δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Λίγη ώρα νωρίτερα οι αντάρτες της Συρίας που υποστηρίζονται από την Τουρκία ανακοίνωσαν σήμερα ότι απέκοψαν έναν δρόμο που συνδέει συριακές πόλεις, κατά μήκος ενός τμήματος των συνόρων όπου ο τουρκικός στρατός διεξάγει πολεμικές επιθετικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών δυνάμεων.

Ο Γιουσέφ Χαμούντ, εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού που δρα με την υποστήριξη της Τουρκίας, δήλωσε ότι οι μαχητές του έχουν αποκόψει τον δρόμο 712 που συνδέει τις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν. Η κατάληψη των δύο πόλεων αποτελεί τον κεντρικό αντικειμενικό σκοπό των πολεμικών επιχειρήσεων που διεξάγουν οι Τούρκοι.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις το αρνούνται

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων αρνούνται ότι οι ανταρτικές δυνάμεις που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας έχουν καταλάβει σήμερα κι ελέγχουν το κέντρο της πόλης Ρας αλ Αϊν, μετά την δήλωση Τούρκου αξιωματούχου ότι το κέντρο της πόλης έχει καταληφθεί. Ο Μαρβάν Καμίσλο αξιωματούχος Τύπου του SDF, δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις με την υποστήριξη των Κούρδων έχουν εισέλθει σε μία γειτονιά της Ρας αλ Αϊν, στην βιομηχανική περιοχή της πόλης.

Η περιοχή βομβαρδίστηκε για ώρες από το τουρκικό πυροβολικό, αναγκάζοντας τους Κούρδους να υποχωρήσουν σε τακτικό επίπεδο. “Τώρα, έχει αρχίσει η επίθεση των SDF και διεξάγονται σκληρές μάχες,” δήλωσε ο ίδιος στο Reuters. “Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στην βιομηχανική περιοχή,” είπε ο ίδιος. Η περιοχή βρίσκεται στο τμήμα της πόλης Ρας αλ Αϊν που είναι βρίσκεται πιο κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου, έξω από φυλακή στην πόλη αλ-Χασακέχ

Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα κοντά σε φυλακή όπου κρατούνται αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στα βορειοανατολικά της Συρίας, όπου και διεξάγονται οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στην Βρετανία, αλλά και έναν Κούρδο αξιωματούχο.

Η έκρηξη έγινε έξω από την κεντρική φυλακή στην περιοχή Γκουαουράν, στην πόλη αλ-Χασακέχ, σύμφωνα με το παρατηρητήριο.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων έσπευσαν για την αποστολή ενισχύσεων στην φυλακή, προκειμένου να αποτρέψουν την διαφυγή κρατουμένων του Ισλαμικού Κράτους, πρόσθεσε το παρατηρητήριο. Δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες.

Ο εκπρόσωπος των SDF Μουσταφά Μπαλί, κατηγόρησε το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση.

Συριακό Παρατηρητήριο: Νεκροί 30 άμαχοι και 74 Κούρδοι μαχητές

Τριάντα άμαχοι και 74 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της τουρκικής πολεμικής επιθετικής ενέργειας κατά περιοχών στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στους 415 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών Κούρδων μαχητών

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι 415 Κούρδοι μαχητές “αδρανοποιήθηκαν” από τις επιχειρήσεις που διεξάγονται, καθώς κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί κατά περιοχών στα βορειοανατολικά της Συρίας, στην σημερινή τέταρτη ημέρα των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις δέχθηκαν χθες πυρά πυροβολικού από θέσεις των Τούρκων.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον ενισχύει τις προσπάθειές της, προκειμένου να πείσει την Άγκυρα για τον τερματισμό της εισβολής της, κατά των κουρδικών δυνάμεων που δρούσαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η Τουρκία προκαλεί “μεγάλη ζημιά” στους δεσμούς αυτούς και πρέπει να αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Η Τουρκία πήρε το πράσινο φως για την αναφερόμενη πολεμική επιχείρηση μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο Ερντογάν, την Κυριακή και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που πολεμούσαν στο πλευρό των Κούρδων.

Διαδοχικά κύματα εκτοπισμού για 191.069 ανθρώπους

Η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.

Ο ΟΗΕ εκτιμούσε χθες ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη.

Σύλληψη δημοσιογράφου του Al-Arabiya

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν σήμερα τον Σύρο δημοσιογράφο Ζιντάν Ζάνκλο που εργάζεται για τον σαουδαραβικό τηλεοπτικό σταθμό Al-Arabiya κι αναφορικά με την δημοσιογραφική κάλυψη της στρατιωτικής επιχείρησης Άνοιξη της Ειρήνης, που διεξάγει η Τουρκία κατά της Βόρειας Συρίας.

Σύμφωνα με το Al-Arabiya ο Ζάνκλο απομακρύνθηκε αφού τον οδήγησαν σε τουρκικό στρατιωτικό θωρακισμένο όχημα, κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η άδεια εργασίας του κατασχέθηκε, ενώ ακυρώθηκε η βίζα του.

Πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου σε Ευρωπαίους: Πάρτε πίσω τους πολίτες σας, που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος

Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πίσω τους πολίτες τους, που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και βρίσκονται στην Συρία, αλλά και να τους επιβάλλουν ποινές στις πατρίδες τους.

Ο Σεντόπ μίλησε στην διάρκεια της 3ης Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τραμπ τα «γυρίζει»: Διατηρεί 1.000 στρατιώτες στην Συρία

Πούτιν:  Συρία θα πρέπει να ελευθερωθεί από την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων

Η Συρία θα πρέπει να ελευθερωθεί από την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Ο οποιοσδήποτε βρίσκεται παράνομα στην επικράτεια ενός οποιοδήποτε κράτους, στην περίπτωση αυτή, της Συρίας, θα πρέπει να την εγκαταλείψει. Αυτό αναφέρεται σε όλα τα κράτη,” δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του ( RT, Arabik Sky News, Al Arabiya) αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδονται από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία είναι έτοιμες να αποχωρήσουν, μόλις η νέα νόμιμη συριακή κυβέρνηση ενημερώσει την Μόσχα ότι δεν χρειάζεται πλέον την βοήθειά της.

Κινδύνευσαν Αμερικανοί στρατιωτικοί

Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν χθες Παρασκευή αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα πυρά πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σημειώθηκε έκρηξη «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι, ξεκαθάρισε ο πλοίαρχος.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε. Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα [οι αμερικανοί στρατιωτικοί] να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο ΝτιΓουόλτ.

Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες. «Οι πάντες γνωρίζουν ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός» και «επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα», διεμήνυσε ο στρατηγός Μάιλι.

Απειλές Μνούτσιν για επιβολή σκληρών κυρώσεων – Η απάντηση της Άγκυρας

Στον αντίποδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διεμήνυσε αργά το βράδυ χθες Παρασκευή ότι η Άγκυρα θα ανταποδώσει οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος της εξαιτίας των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει «την τρομοκρατία», προφανώς αντιδρώντας στις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στην τουρκική οικονομία, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στη βορειοανατολική Συρία.

«Η Τουρκία μάχεται εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες εγείρουν απειλή για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα ανταποδώσουμε (…) οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος μας», προστίθεται στο κείμενο της τουρκικής διπλωματίας.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε νωρίτερα χθες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την κατάρτιση «πολύ σημαντικών» νέων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του τουρκικού στρατού εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών, προσθέτοντας ότι έχουν ειδοποιηθεί τραπεζικά ιδρύματα.

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …