Τρίτη , 23 Απριλίου 2024

Συνάντηση στο Δημαρχείο για την επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης

Ύστερα από την εμπλοκή που δημιουργήθηκε από την ματαίωση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα η Δημοτική Αρχή Βύρωνα, είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα στην οποία συμμετείχαν και επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων (Χρ. Γώγος, Μ. Μπαντής Ε. Γείτονας, Β. Σάρολα, Α. Μαυρόπουλος,) προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στο θέμα της καθαριότητας της πόλης και της προτεινόμενης επέκτασης του προγράμματος ανακύκλωσης σε περισσότερα υλικά (αδρανή υλικά -μπάζα, γυαλί και ρούχα).

Από τη χθεσινή συζήτηση δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Αντιθέτως από την πλευρά του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων διαφάνηκε διάθεση συνέχισης των κινητοποιήσεων, στη βάση μιας πρόχειρης επιχειρηματολογίας, που έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Βύρωνα και απροθυμία στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας συναινετικής και ωφέλιμης λύσης για την πόλη και τους πολίτες.

Σε ότι αφορά στις αιτιάσεις περί «εισβολής ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Βύρωνα» και στην πρόθεση «ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας», που καταλογίζεται στην Δημοτική Αρχή Βύρωνα, τονίζουμε ότι δεν πρόκειται περί αυτού όπως εξηγήσαμε και στην προηγούμενη θέση μας (https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=9226). Οι εισηγήσεις μας για νέες συμβάσεις αφορούν την επέκταση του προγράμματος ανακύκλωσης στο Δήμο μας σε περισσότερα υλικά όπως: ογκώδη αδρανή υλικά (μπάζα), γυαλί και είδη ρουχισμού που απαιτεί συνεργασία με ειδικευμένα συστήματα ανακύκλωσης.

Το οξύμωρο είναι ότι η αντίθεση που εκφράζει το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων δεν αφορά μόνο τις νέες συμβάσεις αλλά και συμβάσεις που εκτελούνται ήδη πολύ αποτελεσματικά, όπως αυτή με εταιρεία που δραστηριοποιείται στην απόσυρση εγκαταλελειμμένων οχημάτων και έχει αποφέρει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2019, την απομάκρυνση από τους δρόμους της πόλης μας, 441 εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων και 12 δίκυκλων που αποτελούσαν εστία ρύπανσης για τις γειτονιές του Βύρωνα.

Διευκρινίζουμε λοιπόν, για μία ακόμα φορά ότι οι νέες συμβάσεις που προτείνουμε αφορούν στη συνεργασία με ειδικευμένα συστήματα ανακύκλωσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και λόγω ειδικών συνθηκών και γίνονται με βάση το παλαιότερο θεσμικό πλαίσιο (ν. 3979/2011) και όχι με βάση το αναθεωρημένο από την παρούσα κυβέρνηση άρθρο 178 (ν. 4635/2019) για το οποίο έχουμε εκφράσει τη διαφωνία μας επανειλημμένα.

Τονίζουμε επίσης για μία ακόμα φορά ότι η Δημοτική Αρχή Βύρωνα όχι μόνο δεν «ιδιωτικοποιεί την διαχείριση απορριμμάτων», αλλά ενισχύει το δημόσιο χαρακτήρα και τις δυνατότητες της Δημοτικής Καθαριότητας με την πρόσληψη πρόσφατα 21 μόνιμων εργαζομένων στην Καθαριότητα και την τοποθέτηση νέων κάδων απορριμμάτων στις γειτονιές της πόλης από ίδιους πόρους του Δήμου.

Με αυτά τα δεδομένα συγκαλούμε νέο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στις 5.30 μ.μ. προκειμένου να συζητηθούν -μεταξύ άλλων- οι συμβάσεις: 1. Άμεσης απομάκρυνσης, μεταφοράς και ανακύκλωσης ογκωδών αντικειμένων (μπάζων) και 2. Επέκτασης του προγράμματος με τους μπλε κώδωνες για την ανακύκλωση γυαλιού, οι οποίες έχουν επείγοντα χαρακτήρα και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.

Για τη σύμβαση που αφορά την ανακύκλωση ρούχων, που δεν είναι επείγουσα, προτείνουμε να δοθεί μια μικρή πίστωση χρόνου, προκειμένου να επικρατήσουν πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις.

Ενόψει του νέου Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις ανάγκες των πολιτών και της πόλης, καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές και όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις να επιδείξουν υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών, προκειμένου όλοι μαζί να ανταποκριθούν στους ξεχωριστούς και διακριτούς τους ρόλους και να επικρατήσουν ψύχραιμες και συναινετικές προσεγγίσεις που θα οδηγήσουν στις βέλτιστες λύσεις με γνώμονα το κοινό συμφέρον των δημοτών και των κατοίκων του Βύρωνα.

Δείτε ακόμα

Ορισμός Αντιδημάρχου Άθλησης και Αθλητικών – Εκπαιδευτικών Υποδομών

Με την υπ’ αρ. 31974/30-12-19 απόφαση Δημάρχου (αρ. απόφασης 729, ΑΔΑ: Ψ1ΑΙΩ9Ε-ΨΔ0), ορίστηκε Αντιδήμαρχος με …