Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Στο μικροσκόπιο η αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού στον Άλιμο – Ένας διαγωνισμός εκ. ευρώ με πολλά ερωτηματικά!

Στο μικροσκόπιο βάζει δημοσίευμα του site anokatostokalamaki, τον διεθνή διαγωνισμό ύψους 3,31 εκατ. ευρώ που προκύρηξε ο Δήμος Αλίμου στις 2/8/2018, για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού και για αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους, εξοικονόμησης ενέργειας τεχνολογίας LED.

Εμμέσως πλην σαφώς στο δημοσίευμα αφήνονται υπαινιγμοί κατά του Δημάρχου, Α. Κονδύλη για “χειραγώγηση” των διαγωνισμών και σοβαρές στρεβλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού, καθώς στο “παιχνίδι” έμεινε μόνο μία εταιρεία, η οποία μάλιστα προσέφερε έκπτωση μόνο 7%!

Ο λόγος που έχει ανοίξει πόλεμος στα έργα οδοφωτισμού είναι το μέγεθος της πίτας, για την αναβάθμιση των φωτιστικών σωμάτων που υπολογίζεται, συγκεκριμένα, για τον Δήμο Αλίμου στο ποσό των τριών περίπου εκ. ευρώ!

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, οι συνθήκες της δημοπράτησης, αλλά και το στήσιμο του διαγωνισμού πλήττει ευθέως τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών με πολύ χαμηλές εκπτώσεις και φυσικά επιβαρύνει με μεγάλες δαπάνες τον Δήμο Αλίμου που προστρέχει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Διαβάστε όλο το κείμενο παρακάτω:

Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν μόνο τρεις προσφορές και, ακόμη πιο αξιοπρόσεκτο, οι δύο απορρίφθηκαν εξαρχής στην πρώτη φάση ανοίγματος των προσφορών, γιατί δεν είχαν καταθέσει εγγυητική επιστολή αλλά και γιατί οι φάκελοί τους ήταν εξαιρετικά ελλιπείς, όπως παραδέχθηκε και ο δήμαρχος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (18/10/2018). Κατά τη γνώμη μας οι δύο αυτές συμμετοχές θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσχηματικές και εσκεμμένα άκυρες. Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι μεγάλες τεχνικές εταιρείες με μεγάλη προφανώς εμπειρία σε διαγωνισμούς δημοσίου υπέπεσαν σε τέτοια βασικά λάθη;

Ως ήταν επόμενο ο διαγωνισμός τελικά κατακυρώθηκε στην μοναδική ουσιαστικά συμμετέχουσα και χωρίς ανταγωνιστή «ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ENERGY PLUS – ΑΚΤΩΡ FACILITY MANAGEMENT A.E.» (η ΑΕ είναι μέλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ)  που έδωσε πολύ χαμηλή έκπτωση περίπου 7 % .

Σίγουρα η εξέλιξη του διαγωνισμού στον Δήμο μας είναι άξια διερεύνησης, όταν μάλιστα το ποσό των € 3 περίπου εκατ. θα πληρωθεί με έντοκο δάνειο που θα λάβει ο Δήμος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το “ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι” ζήτησε εγγράφως όλον τον φάκελο του διαγωνισμού. Δεν μας δόθηκε, με την απαράδεκτη επίκληση των “προσωπικών δεδομένων”. Μα είναι προφανές ότι δεν μας ενδιαφέρει ούτε θέλουμε οτιδήποτε έχει σχέση με προσωπικά δεδομένα. Η κ. Μπελιά, μάλιστα, πρότεινε να υπογράψει «σύμφωνο εμπιστευτικότητας», μια πρακτική που εφαρμόζεται ευρέως αλλά από παλιότερα και στον Δήμο μας. Η κ. Μπελιά, ως αν. μέλος της Οικονομικής Επιτροπής (που είναι αρμόδια να αποφασίζει την κατακύρωση του διαγωνισμού) έχει αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα στοιχεία του φακέλου.

Προτείναμε στην Οικονομική Επιτροπή αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο:

1. Να απευθυνθεί ο Δήμος μας στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, που παρακολουθεί όλους τους εν εξελίξει δημόσιους διαγωνισμούς, ώστε να ελέγξει αν οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν πλήττουν ή όχι το συμφέρον του Δήμου.

2. Να επανελεγχθούν οι προδιαγραφές του διαγωνισμού, οι οποίες μπορεί τελικά να οδήγησαν στη μη συμμετοχή πολλών εταιρειών.

3. Την επανάληψη του διαγωνισμού.

Από την τοποθέτηση του Δημάρχου αλλά και της αρμόδιας Αντιδημάρχου διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος μας δεν έλαβε υπόψη του τις οδηγίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, που έχουν στόχο να προστατεύσουν τους Δήμους (και όλους τους δημόσιους φορείς) από πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού. Τις γνωρίζουν τελικά τις οδηγίες αυτές ο Δήμαρχος και τα λοιπά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, που έχει και την αρμοδιότητα;

Η Κίνησή μας έχει συμφωνήσει με το Έργο της αντικατάστασης των φωτιστικών, γιατί πρωτίστως τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι σημαντικά. Αλλά και οικονομικά μπορεί να ωφελήσει, δίνοντας τη δυνατότητα για μείωση των δημοτικών τελών, που η διοίκηση του κ. Κονδύλη κρατά στα ίδια υψηλά επίπεδα από το 2014!

Οι ενστάσεις μας σχετίζονται αποκλειστικά με την προστασία του συμφέροντος των δημοτών. Ο κ. Κονδύλης, όμως, συσχετίζει το έργο με τον χρόνο των δημοτικών εκλογών και βιάζεται να προλάβει γιατί μάλλον ελπίζει να αποκομίσει ψήφους.

Το συμφέρον του Δήμου και των πολιτών είναι να διασφαλιστεί ότι ο διαγωνισμός είναι αδιάβλητος και κατακυρώνεται μετά από πραγματικό ανταγωνισμό στη χαμηλότερη τιμή, ώστε να χρεωθεί τελικά ο Δήμος με μικρότερο δάνειο.

Για τους παραπάνω λόγους, ως Δημοτική Κίνηση απευθύναμε εγγράφως προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, και αναμένουμε τις ενέργειές της. Αυτό ενόχλησε τον κ. Κονδύλη. Γιατί άραγε;

ΥΓ. Ο κ. Κονδύλης ισχυρίστηκε στο ΔΣ ότι δεν πρόκειται για δάνειο αλλά για “σύνθετο χρηματοδοτικό εργαλείο”. Ίσως ο δήμαρχος δεν κατανοεί πλήρως τη διαφορά δανείου και σύνθετου χρηματοδοτικού εργαλείου. Εν πάση περιπτώσει, όπως και να θέλει να το ονομάσει, είναι αδιαμφισβήτητο -όπως καταγράφεται σαφέστατα και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- (διαβάστε την απόφαση εδώ) ότι το ποσό του δανείου θα το επιστρέψουμε σε 10 χρόνια με τοκοχρεολυτικές δόσεις, δίνοντας εξασφαλίσεις (εκχώρηση όλων των γενικών εσόδων και σε πρόσθετη ασφάλεια δυνητικά υποθήκη, ενέχυρο κλπ) και με κόστος, δηλαδή επιτόκιο κυμαινόμενο (το όποιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί επαρκώς για τη δεκαετή διάρκεια του δανείου).

Δείτε ακόμα

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ανάβει το «Δέντρο της Αγάπης», στο Παλαιό Φάληρο

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 19:00 θα ανάψει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο «Δέντρο της Αγάπης» , …