Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Στο εδώλιο σήμερα ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

«Ο λύκος την καθαρίζει τη φωλιά του. Αυτή η φωλιά θα μείνει καθαρή, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν.

Με φασίστες, ναζιστές, εγκληματίες, μαχαιροβγάλτες ό,τι θέλουν, αλλά όχι με προδότες και διπρόσωπους», έλεγε ο Νίκος Μιχαλολιάκος τον Σεπτέμβριο του 2011 χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι. Το αρχείο με το βίντεο της ομιλίας του βρέθηκε στον υπολογιστή του και περιλαμβάνεται στη δικογραφία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο επικεφαλής της νεοναζιστικής οργάνωσης μόλις έχει εντοπίσει στο ακροατήριο έναν άντρα που φέρεται να είχε σχέσεις και με άλλους φορείς της Ακροδεξιάς και δεν αργεί να χάσει την ψυχραιμία του. «Εχουμε σκοπό και στόχο, γιατί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού είναι στο πλευρό μας, αλλιώς θα τους σπάγαμε τα κεφάλια», λέει στο κοινό του. «Να το μεταφέρετε το μήνυμα».

Σήμερα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Με τη δική του απολογία –είναι ο τελευταίος κατηγορούμενος από τη 18μελή πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής στον οποίο θα δοθεί ο λόγος– κλείνει και ο κύκλος της αποδεικτικής διαδικασίας. Ο Μιχαλολιάκος αναμένεται να κληθεί να απαντήσει για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που έχουν απασχολήσει την έδρα του δικαστηρίου. Στο ηλεκτρονικό αρχείο του έχει βρεθεί μεγάλος όγκος εθνικοσοσιαλιστικού υλικού, από εικόνες του Χίτλερ και της Γερμανίας του Γ΄ Ράιχ μέχρι φωτογραφίες χρυσαυγιτών οι οποίοι χαιρετούν ναζιστικά.

Αλλοι συγκατηγορούμενοί του είτε έχουν αρνηθεί να δώσουν οποιαδήποτε απάντηση για τη σύνδεσή τους με την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία είτε έχουν προσπαθήσει να αποδώσουν τη σωρεία σχετικών εικόνων, εγγράφων και κειμηλίων σε «ιστορικό ενδιαφέρον» ή στις αναζητήσεις της νιότης τους. Απομένει να φανεί ποια γραμμή θα ακολουθήσει ο επικεφαλής τους και εάν και ο ίδιος θα επιχειρήσει να απαρνηθεί την ιδεολογική ταυτότητα της οργάνωσης.

Το δικαστήριο αναμένεται να απασχολήσει, επίσης, το τι συνέβη τη βραδιά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Οπως έχει προκύψει μέχρι στιγμής, ο Μιχαλολιάκος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιάννη Λαγό περίπου 40 λεπτά μετά τη δολοφονία. Ο Λαγός γνώριζε για το συμβάν, αλλά κατά την απολογία του είπε ότι δεν ενημέρωσε τον αρχηγό του σχετικά. Ο Μιχαλολιάκος, όπως και η σύζυγός του, έχει ισχυριστεί ότι έμαθε για το γεγονός την επόμενη ημέρα. Δικός του μάρτυρας υπεράσπισης, όμως, ο Αρης Σπίνος, κατέθεσε ότι ο επικεφαλής της Χ.Α. ήταν ενήμερος από το βράδυ.

Δείτε ακόμα

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ανάβει το «Δέντρο της Αγάπης», στο Παλαιό Φάληρο

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 19:00 θα ανάψει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο «Δέντρο της Αγάπης» , …