Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Στους 85 οι νεκροί – Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός

Μεγαλώνει δραματικά ο κατάλογος των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως κατέληξε ακόμη ένας άνδρας 73 ετών, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΚΑΤ, ενώ η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, είχε ενημερώσει προηγουμένως πως ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στους 82. Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων.

Πληροφορίες που έκαναν λόγο νωρίτερα για τον εντοπισμό ακόμα δύο σορών στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, δεν έχουν επιβεβαιωθεί με τον αριθμό των νεκρών να βρίσκεται στους 85.

Ειδικότερα, Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως κατέληξε ακόμη ένας άνδρας 73 ετών, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΚΑΤ, ενώ η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, είχε ανακοινώσει πως ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στους 82.

Σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένοι παραμένουν 11 άνθρωποι, καθώς επιδεινώθηκε η κατάσταση ακόμη ενός τραυματία.

Όπως ανέφερε η κα Μαλλίρη, οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι στις οικίες οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν, προς το παρόν, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος.

«Συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά.

Παρακαλούνται οι συγγενείς των αγνοουμένων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως την Παρασκευή 27 Ιουλίου από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων», πρόσθεσε η ίδια.

Ολοκληρωτική η καταστροφή 

Η καταστροφή από την πυρκαγιά που έπληξε το Μάτι είναι σχεδόν ολοκληρωτική, ενώ ανάλογη είναι και η κατάσταση στον Νέο Βουτζά. Κρανίου τόπος από τα καμμένα σπίτια, τα δέντρα και τα αυτοκίνητα η περιοχή μοιάζει με πόλη φάντασμα, χωρίς ρεύμα και νερό.

Η κατάσταση τραγική. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή. Οι παραθεριστές έχουν ήδη φύγει. Παραμένουν μόνο αυτοί που δεν έχασαν τα σπίτια τους ή αυτά που έχουν υποστεί μερική ζημία προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενο πλιάτσικο μέσα στο σκοτάδι.

Οργή και θυμός κυριαρχούν μεταξύ των πληγέντων που ναι μεν αναγνωρίζουν το ακραίο καιρικό φαινόμενο εν τούτοις κατηγορούν τον κρατικό μηχανισμό πως δεν συνέβαλε στην εκκένωση της περιοχής αλλά και για λανθασμένες οδηγίες που στη συνέχεια δόθηκαν και που επιβεβαίωσαν την ανυπαρξία συγκεκριμένου σχεδίου.

Η εικόνα που αντίκρισαν οι ιατροδικαστές, εξετάζοντας τους νεκρούς, πρωτόγνωρη, σύμφωνα με τους ίδιους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, έκανε λόγο για μαζική καταστροφή. Όπως είπε, τα περισσότερα από τα θύματα απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό.

Πριν λίγο ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ μετέδωσε ότι αλλες δυο σοροι βρέθηκαν στο οικόπεδο της ανατριχίλας στο ΜΑΤΙ. Βρέθηκαν επίσης και δύο κινητά.

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …