Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Στον αέρα η συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια: Εφυγε το VMRO από την Βουλή

Στον αέρα παραμένει η συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ, όπου ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν έχει κατορθώσει ακόμα να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων στην Βουλή για να περάσει την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, έχουν εγκαταλείψει το κτήριο της Βουλής και υπάρχουν φήμες στον σκοπιανό Τύπο πως σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από την όλη συζήτηση.

Στην πράξη αυτό θα σημάνει το τέλος της όλης προσπάθειας του κ. Ζάεφ, καθώς δίχως την στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πετύχει την πλειοψηφία 80 εδρών που χρειάζεται σε δύο από τις τρεις ψηφοφορίες για την συνταγματική αναθεώρηση.

Η εικόνα πιθανής αποχώρησης του VMRO έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από το απόγευμα της Τρίτης, όταν πολλοί βουλευτές της παράταξης απέσυραν το αίτημά τους να μιλήσουν κατά την συζήτηση για το Σύνταγμα, μετά την άρνηση του προεδρείου να δώσει το βήμα στον αρχηγό τους Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι, πριν γίνει γνωστή η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, το VMRO αποκάλεσε την συμφωνία των Πρεσπών «πολιτικά νεκρή». Κάλεσε τον κ. Ζάεφ να αποδεχτεί την ήττα του και να θέσει τέλος στην συμφωνία με την Αθήνα.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, η κυβέρνηση Ζάεφ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει την πρώτη ψηφοφορία έως την Παρασκευή.

Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τις 80 έδρες ο κ. Ζάεφ έχει καταστήσει σαφές πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …