Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Σε φιλικό κλίμα αλλά με εκκρεμότητες η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν

«Καλό φίλο» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Τούρκο ομόλογό του στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, μεταξύ της φιλίας αυτής παραμένουν κάποιες εκκρεμότητες που ευθύνονται για την ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Τραμπ και Ερντογάν ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους χωρίς να πετύχουν μια συμφωνία για την απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί τους ρωσικούς S-400 γεγονός που οδήγησε στην αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι ενδέχεται να πειστεί να κάνει χρήση και των αμερικανικών Patriot ταυτόχρονα με τους S-400 με τον Τραμπ να δηλώνει ότι θα συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα.

«Η απόκτηση των S-400 δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για εμάς. Ευελπιστώ ότι θα καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτή την κατάσταση», είπε ο Τραμπ.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πρόεδροι, στην οποία έδωσαν το «παρών» επίσης πέντε Ρεπουμπλιανοί γερουσιαστές και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και Γουίλμπουρ Ρος, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τραμπ για το πρόγραμμα των F-35.

«Για αυτό είμαστε εδώ, το συζητάμε με τους θαυμάσιους γερουσιαστές μας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Κάτι θα βρούμε. Προβλέπω ότι κάτι θα βρούμε», είπε ο Τραμπ.

Παρά τις διαφορές, ο Τραμπ είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές μπορούν να αυξήσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές που το 2017 ανήλθαν στο ποσό των 24 δισ. σολαρίων.

«Νομίζω ότι μπορούμε να αυξήσουμε το εμπόριο στα 100 δισ. δολάρια μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε ο Τραμπ.

Δυσαρέσκεια Ερντογάν για το ψήφισμα για την Αρμενία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε χθες Τετάρτη την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Αρμενία, υπογραμμίζοντας ότι ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις του με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ πλάι του, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «συμπαθούντες των τρομοκρατών», οι οποίοι προσπαθούν να «βλάψουν» τη σχέση ανάμεσα στα δύο κράτη, συμμάχους στο NATO, διασπείρουν «παραπληροφόρηση».

«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα, με συντριπτική πλειοψηφία -405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά- μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα. Η Άγκυρα απορρίπτει πάγια τον όρο γενοκτονία.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως το ζήτημα των σφαγών των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά αρχεία της σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο ζήτημα σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «επονείδιστης απόφασης» από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων κι εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …