Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024

Πρώτη επίσημη αντίδραση Δημοτικού Συμβουλίου για τις αλλαγές στον Κλεισθένη

Την πρώτη επίσημη αντίδραση με ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε από τον Δήμο Καλαμάτας για τις αλλαγές που έφερε η Κυβέρνηση στον Κλεισθένη με τον νόμο 4623/2019. Με τις ψήφους της αντιπολίτευσης εκδόθηκε ψήφισμα που χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματικές τις αλλαγές. Το ψήφισμα απαιτεί την κατάργηση του ν.4623/2019, καθώς όπως υποστηρίζουν αλλοιώνει εκ των υστέρων το εκλογικό αποτέλεσμα παρέχοντας δοτές πλειοψηφίες 60% στην παράταξη του δημάρχου.
Είναι γεγονός ότι στην πράξη ένα – ένα τα Δημοτικά Συμβούλια ανακαλύπτουν στρεβλώσεις στο νόμο που προσβάλουν ευθέως το δημοκρατικό αίσθημα. Στην Ηλιούπολη “πέρασε” αναμόρφωση του Προϋπολογισμού με 15 κατά και 12 υπέρ. Μια απόφαση που προσβάλει και το κύρος του Δημάρχου στην πόλη διότι δεν είναι μόνο το θέμα της κυβερνησιμότητας, αλλά και το τι εισπράττουν οι πολίτες.

Να θυμίσουμε ότι στην Ηλιούπολη ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης διαθέτει 6 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους και στην Καλαμάτα ο κ. Βασιλόπουλος 9 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους. Είναι χαρτακτηριστικό ότι και οι δύο δεν έχουν συγκροτήσει Συμπράξεις αλλά με τις διατάξεις του 4623/2019 θεώρησαν ότι μπορούν να κυβερνήσουν το δήμο μόνοι τους με ισχνές μειοψηφίες.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την κατάργηση του νόμου 4623/2019
To Δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας, στην πρώτη συνεδρίασή του, στην αίθουσα “Χ.Μαλαπάνη” την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 μετά από διαλογική συζήτηση κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα:
Οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές διεξήχθησαν με βάση τις διατάξεις του νόμου 4555/2018 (Κλεισθένης). Μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και ενώ δεν είχαν ακόμα εγκατασταθεί οι νέες Δημοτικές αρχές, η κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ψηφίζοντας το νόμο 4623/2019 ο οποίος άλλαξε άρδην μια σειρά από διατάξεις οι οποίες:.
Α. Αλλοιώνουν ( εκ των υστέρων ) το εκλογικό αποτέλεσμα, δίνοντας δοτές πλειοψηφίες 60% στην παράταξη Δημάρχου στις επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας. Δημιουργώντας , έτσι , πλειοψηφίες διαφορετικές από το εκλογικό αποτέλεσμα με συνέπεια σε υπαρκτές δημοτικές παρατάξεις να καταργείται η συμμετοχή τους.
Β. Διαμορφώνει στην ουσία πλειοψηφικές διοικήσεις σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου δίνοντας στην παράταξη του Δημάρχου το 60% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Κατά την γνώμη μας
Πρώτον , οι παραπάνω διατάξεις είναι αντισυνταγματικές καθότι δημιουργούν διαφορετικά δεδομένα και συνθήκες από το εκλογικό αποτέλεσμα και το πλαίσιο στο οποίο αυτές διεξήχθησαν και
Δεύτερο αφαιρούν κατοχυρωμένα συνταγματικά δημοκρατικά δικαιώματα.
Με βάση τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στο νόμο 4623/2019 και ζητάει την κατάργησή του.

Δείτε ακόμα

Υποχρεωτική συνεπιμέλεια, η ανακοίνωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Αγίου Δημητρίου

Η κυβέρνηση προωθεί μια σημαντική ανατροπή στο οικογενειακό δίκαιο, προβάλλοντας ως αιτιολογική βάση μεταξύ άλλων …