Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται η αναζήτηση των «80» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Στις 13:00 ώρα Ελλάδος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η συζήτηση και ψηφοφορία επί των τεσσάρων τροπολογιών, που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Ζάεφ για τη συνταγματική αναθεώρηση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μετά τη χθεσινή αναβολή της από τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι.

Ο λόγος της αναβολής της χθεσινής συνεδρίασης οφείλεται στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξευρεθεί η απαραίτητη ισορροπία που θα οδηγήσει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 80 βουλευτών, που είναι απαραίτητοι για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών, της τελευταίας φάσης της διαδικασίας για την ολοκλήρωση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της γείτονος αποτελούν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ χθες που ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» του Μπιλιάλ Κασάμι (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει τη στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το «BESA» είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», είπε ο Ζάεφ.

Είναι σαφές ότι οι Αλβανοί επιδιώκουν την τελευταία στιγμή να πετύχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη και οι δηλώσεις Ζάεφ αποτελούν μήνυμα σε όλους όσοι μπορούν να παίξουν ρόλο στην άρση του αδιεξόδου. Τα περιθώρια ελιγμών για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ είναι περιορισμένα καθώς αν ικανοποιήσει τα αιτήματα του αλβανικού κόμματος δεν έχει τις θετικές ψήφους από τους οκτώ βουλευτές, που προέρχονται από το αντιπολιτευόμενο VMRO και που αποσχίσθηκαν από το κόμμα προκειμένου να ψηφίσουν υπερ της συνταγματικής αναθεώρησης κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Χθες ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε πάντως την προσδοκία ότι ο βουλευτής της σλαβικής αντιπολίτευσης Πάντσο Μίνοφ (σ.σ. ανήκει στο μικρό GROM και εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE) θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών. Ο Μίνοφ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 80 βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018.

«Η ευθύνη ανήκει εν τέλει στους βουλευτές. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών» είπε ο Ζάεφ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν είμαστε δημιουργικοί θα βρεθεί λύση».

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιλαδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και θα αναλάβει την ευθύνη.

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …