Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Παρουσιάστηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Βύρωνα

Παρουσιάστηκε χθες (Τετάρτη 06-11-2019) στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» η μελέτη Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βύρωνα, από την κα Αικατερίνη Γεωργούλα εκπρόσωπο των ανάδοχων μελετητικών γραφείων.
Η εκδήλωση άνοιξε με εισήγηση του Δημάρχου Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη ο οποίος τόνισε: «Η ολοκλήρωση του ΓΠΣ του Δήμου μας θεωρείται καθοριστικό στοιχείο ανάπτυξης της πόλης μας γιατί είναι ο μπούσουλας για το πώς θα εξελιχθεί σε ορίζοντα εικοσαετίας. Μέσω αυτού καθορίζονται οι αναπτυξιακές προοπτικές, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των πολιτών. Το ΓΠΣ αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχεδίων των κατοίκων του Δήμου. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα προβλήματα χωρίς να υποκύψει στο πολιτικό κόστος. Για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, απαιτείται να λειτουργήσουν οι διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού, απαιτείται να υπάρχει ένας σημαντικός διάλογος όχι μόνο μεταξύ φορέων, αλλά και μεταξύ των πολιτών, μιας και αυτοί είναι οι τελικοί χρήστες. Σήμερα λόγω της μη ύπαρξης ενός σοβαρού πολεοδομικού σχεδιασμού η πόλη έχει αναπτυχθεί άναρχα, κυρίως στην έξοδο –είσοδο.

Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης των τεχνολογιών, της καινοτομίας καθώς και προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης του Θεάτρου Βράχων, του Κέντρου Μελέτης Χορού «Ντάνκαν», του Υμηττού και των Μοναστηριών. Επίσης οι εκτάσεις των στρατοπέδων σωστό θα ήταν να παραχωρηθούν στην πόλη, όχι για να δομηθούν, αλλά να μετατραπούν σε περιβαλλοντικά πάρκα και άλλες περιβαλλοντικές δράσεις. Η διέλευση του Μετρό από την πόλη μας και η αντιμετώπιση της υπάρχουσας κυκλοφορίας, καθώς και αυτής που θα δημιουργηθεί αφορά άμεσα το ΓΠΣ. Η διεκδίκηση και αξιοποίηση των εκτάσεων του Κουταλά με δράσεις πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού για την πόλη αφορά επίσης το ΓΠΣ», σημείωσε ο δήμαρχος Βύρωνα.

Αφού παρουσιάστηκε η πρώτη φάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βύρωνα ακολούθησε γόνιμη συζήτηση. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες αρκετοί πολίτες και οι αντιδήμαρχοι: Μ. Καραγιάννης (που συντόνιζε τη συζήτηση), Δ. Κόκκαλης, Χρ. Σπυρόπουλος, Κ. Αγγέλης και Λ. Κλωνάρη. Εκ μέρους των Δημοτικών παρατάξεων παραβρέθηκαν οι επικεφαλής: Χρ. Γώγος (Νέα Εποχή Βύρωνα), Μ. Μπαντής (Μαζί για τον Βύρωνα), Α. Σωτηρόπουλος (Δημοτική Κίνηση Πολιτών Δύναμη Ελπίδας), Β. Σάρολα (Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα), Α. Μαυρόπουλος (Ριζοσπαστική Κίνηση Βύρωνα) και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Μετά από την χθεσινή παρουσίαση συνεχίζεται η διαβούλευση επί του ΓΠΣ έως τις 22 Νοεμβρίου 2019. Οι φορείς και οι δημότες μπορούν μέχρι τότε να καταθέσουν τις απόψεις τους εγγράφως στο πρωτόκολλο του Δήμου Βύρωνα (οδός Καραολή και Δημητρίου 36-44, Τ.Κ. 16233, προς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου).

Στην ιστοσελίδα του Δήμου βρίσκεται αναρτημένο το κείμενο του Β1 Σταδίου της μελέτης, στο οποίο περιλαμβάνεται Πίνακας σύγκρισης των ρυθμίσεων του ισχύοντος ΓΠΣ με τις προτάσεις της παρούσας μελέτης Αναθεώρησης του ΓΠΣ, καθώς και οι συνοδευτικοί Χάρτες.

Δείτε ακόμα

Ορισμός Αντιδημάρχου Άθλησης και Αθλητικών – Εκπαιδευτικών Υποδομών

Με την υπ’ αρ. 31974/30-12-19 απόφαση Δημάρχου (αρ. απόφασης 729, ΑΔΑ: Ψ1ΑΙΩ9Ε-ΨΔ0), ορίστηκε Αντιδήμαρχος με …