Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024

Ντοκουμέντο: Δύο ώρες μετά την τραγωδία, στην Περιφέρεια “συνεδρίαζαν” για την εκκένωση

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Περιφέρειας Αττικής, δύο ώρες μετά την τραγωδία στο Μάτι Αττικής τη Δευτέρα 23 Ιουλίου δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα.

Όπως αποδεικνύεται από τα πρακτικά του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν πού βρίσκεται η φωτιά, το κακό που έχει προκαλέσει, ούτε καν από πού ξεκίνησε.

Στις 20.00 έμαθαν ότι η φωτιά πήγε στο Μάτι και οι άνθρωποι είχαν καεί από τις 18.15

Η συνεδρίαση του Οργάνου άρχισε ήταν 20:30. Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ιωάννα Τσούπρα δήλωσε ότι «όπως δε ενημερώθηκε λίγο πριν τη συνεδρίαση η φωτιά πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και έφθασε στο Μάτι». Το «λίγο πριν» προφανώς και δεν ερμηνεύεται σε δύο ώρες πριν, οπότε και το Μάτι κάηκε, αλλά γύρω στις 20:00. Εξάλλου όπως κατέθεσε την Τετάρτη στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση για τη φωτιά, στο Συντονιστικό έμαθε στις 20:00 ότι είχε φτάσει κάτω στο Μάτι. Ίσως έτσι να εξηγείται και η απόφαση να συγκληθεί εκτάκτως εκείνη την ώρα η συνεδρίαση.

Δεν ήξεραν τι να εκκενώσουν

Όπως αποδεικνύεται από τα πρακτικά, το σχέδιο εκκένωσης δεν μπορούσε να υλοποιηθεί όχι μόνο λόγω του πληθυσμού της περιοχής, της ταχύτητας της φωτιάς και του ελάχιστου χρόνου όπως επισήμαναν υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά διότι δεν γνώριζε το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας ποια περιοχή να εκκενώσει, ενώ δεν ήταν παρών εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής για να δώσει οδηγίες.

«Η κα Τσούπρα συμφώνησε και επισήμανε ότι το Συντονιστικό δεν έχει σαφή εικόνα για τα ακριβή όρια της περιοχής που θα χρειαστεί να υλοποιηθεί δράση οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο, ούτε έχει υπάρξει οποιαδήποτε οδηγία από την Πυροσβεστική και λόγω απουσίας εκπροσώπου του ίδιου οργάνου δεν μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση» σημειώνεται στα πρακτικά.

Άγνοια για οποιοδήποτε σχέδιο εκκένωσης δήλωσε και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Μαραθώνα Πένυ Μικελοπούλου που ήταν στο Συντονιστικό. Η κα Μικελοπούλου σημείωσε «ότι λόγω της απουσίας εκπροσώπου της Πυροσβεστικής υπάρχει έλλειψη τεκμηριωμένης εκτίμησης των περιοχών που απειλούνται από την εξελισσόμενη πυρκαγιά και την μη ενημέρωσή της για την ασφαλή μετακίνηση πολιτών και το σημείο που πρέπει να οδηγηθούν».

Ευθύνες της γγ Πολιτικής Προστασίας

Κατά την ενημέρωση του Συντονιστικού, η Περιφερειακή Σύμβουλος εμφανίζεται να «δείχνει» ευθύνες του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής ολοκληρώθηκε στις 21:00 και «μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρξε ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αξιολόγηση της κατάστασης και τον χαρακτηρισμό της καταστροφής». Μάλιστα η κα Τσούπρα δέχθηκε τηλεφώνημα «για τον κίνδυνο που διατρέχουν πολίτες σε παραλία της περιοχής Μάτι κατάστημα Άνεμος».

Για το λόγο αυτό το Συντονιστικό αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον Διοικητή του ΚΕΠΠ προκειμένου να ζητήσει «την επέμβαση του Λιμενικού Σώματος για από θαλάσσης απομάκρυνση των πολιτών σε περίπτωση που αυτή δεν έχει ζητηθεί ήδη». Απόφαση που πάρθηκε στις 21:00, όταν από τις 19:08 το Λιμενικό είχε στείλει σήμα για σορούς.

Συντονιστικό Όργανο χωρίς… αστυνομία και πυροσβεστική και χωρίς Δούρου

Πρωτόγνωρο χαρακτηρίζεται το γεγονός να μην συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) εκπρόσωπος της πυροσβεστικής και εκπρόσωπος της αστυνομίας, δηλαδή των σωμάτων ασφαλείας που μπορούν να εκτελέσουν όποια απόφαση παρθεί. «Επιχειρούσαν στα μέτωπα της φωτιάς» σημειώνεται. Επικεφαλής φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης απουσιάζουν και αντικαθίστανται από χαμηλότερα στελέχη, που δεν έχουν την εμπειρία να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις.

Η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δεν είναι στο Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής, ωστόσο βρίσκεται στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Απών είναι και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, που είναι στο εξωτερικό και όπως δήλωσε, επέστρεψε την επόμενη ημέρα. Έτσι καθήκοντα προέδρου εκτελεί η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Ιωάννα Τσούπρα.

Από τους 13 δημάρχους που σύμφωνα με το πρακτικό έχουν κληθεί, συμμετέχει μόνο ο Δήμαρχος Διονύσου Διονύσης Ζαμάνης μαζί με την Αντιδήμαρχο Καλλιόπη Ταουκσή. Μάλιστα ο κ. Ζαμάνης αποχωρεί πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, λέγοντας ότι δεν έχει μέτωπο στο Δήμο του, ωστόσο τα μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω γειτνίασης με πληγέντες Δήμους.

Ο Δήμαρχος Ραφήνος Βαγγέλης Μπουρνούς βρίσκεται στο μέτωπο της τραγωδίας, ενώ ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης ήταν στη Μύκονο, με αποτέλεσμα ο Δήμος του να εκπροσωπηθεί από τη Γενική Γραμματέα του Δήμου Πένυ Μικελοπούλου. Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καθήκοντα Γραμματέα εκτελεί η κ. Σωτηρία Μπαϊμπου, η οποία δεν φαίνεται στα πρακτικά να κάνει κάποια τοποθέτηση. Από την Περιφέρεια Αττικής δίνει το «παρών» στη συνεδρίαση ένας διοικητικός υπάλληλος. Το Συντονιστικό Όργανο συμπληρώνουν δύο εθελοντές από τη Δημοτική Ομάδα Εθελοντών Βούλας, οι οποίοι μάλιστα ενημερώνουν ότι δεν μπορούν να συνδράμουν, γιατί βρίσκονται σε επιφυλακή για την περιοχή της Δημοτικής τους Ενότητας. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία ημέρα που όφειλαν από το νόμο να είναι σε διαρκή ετοιμότητα, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν 4.

Η πλαστογραφία που καταγγέλλει ο Δήμαρχος Ραφήνας

Αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του Δημάρχου Ραφήνας Βαγγέλη Μπουρνούς που έκανε λόγω για πλαστογραφία εγγράφου, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε πλαστό περιεχόμενο των πρακτικών.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη σελίδα 6 των πρακτικών, η κ.Τσούπρα «ενημέρωσε δε ότι παρουσία της και παρουσία στελεχών της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και στελεχών της Αστυνομίας, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής κ.Χαράλαμπος Χιώνης, αναφέρθηκε στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή του Νέου Βουτζά, ζητώντας από τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου κ.Ευάγγελου Μπουρνούς, να φύγουν οι κάτοικοι από τα εξελισσόμενα μέτωπα του Δήμου».

Ο Δήμαρχος Ραφήνας διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έλαβε αυτή την εντολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρξε καν συνάντηση. Πώς η Περιφερειακή Σύμβουλος ήταν ταυτόχρονα αυτόπτης μάρτυρας στη συνάντηση αυτή που ισχυρίζεται ότι έγινε, αλλά και να μην αντιλήφθηκε έγκαιρα το μέγεθος της απειλής, όταν άκουσε για τις «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή του Νέου Βουτζά»;

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κ. Τσούπρα, η οποία καλύπτει τον πιο πολύ χρόνο από τη μισή ώρα που συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο, η Περιφέρεια Αττικής έπειτα από αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος διέθεσε 11 υδροφόρα οχήματα και 4 μηχανήματα έργου, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα ακριβείς ώρες και πού αξιοποιήθηκαν. Το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) ζητεί τη συνδρομή με λεωφορεία για την άμεση μετακίνηση πελατών και αντιμετωπίζουν πρόβλημα για άλλη περιοχή του Δήμου Μαραθώνα, αλλά και πάλι δεν αναφέρονται αναλυτικά στοιχεία.

Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου ολοκληρώνεται στις 21:00 χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση. Ήταν πια πολύ αργά.

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …