Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

ΝΔ για Novartis: Παραδικαστικό κύκλωμα με τη βούλα του Μαξίμου

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τις επισημάνσεις της περί «θεσμικής εκτροπής», η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης έσπευσε να καλύψει τον Παύλο Πολάκη. Η ενέργεια της αυτή ανέβασε ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία να μιλά για πρώτη φορά για παραδικαστικό κύκλωμα που έχει τη βούλα του Μεγάρου Μαξίμου.

Νωρίτερα, ο Μιχάλης Καλογήρου όχι μόνο δεν άφησε την παραμικρή αιχμή σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού για τις αναρτήσεις του σχετικά με την υπόθεση Μανιαδάκη αλλά έσπευσε να επιστρέψει τις κατηγορίες στη Νέα Δημοκρατίαισχυριζόμενος εν πολλοίς ότι η θεσμική εκτροπή επέρχεται όταν οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις επικαλούνται «ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων»!

Η επισήμανση του υπουργού Δικαιοσύνης έδωσε το έναυσμα για έναν γύρο επιθέσεων τόσο από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας στους δικαστές όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου στη Νέα Δημοκρατία το οποίο έσπευσε να χαρακτηρίσει τον Μανιαδάκη ως νέο… Χριστοφοράκο που δεν μπόρεσε τελικά να διαφύγει στο εξωτερικό.

Η πλήρης κάλυψη Πολάκη από την κυβέρνηση έγινε εμφανής και από το κυβερνητικό νον πέιπερ καθώς τόσο ο αναπληρωτής υπουργός όσο και οι κυβερνητικές πηγές κάνουν ευθείες αναφορές στις υποθέσεις της Siemens και τον πρώην ισχυρό άνδρα Μιχάλη Χριστοφοράκο.

Με όλα αυτά η ουσία των καταγγελιών του Νίκου Μανιαδάκη για το πώς οι εισαγγελείς διαφθοράς τον αντιμετώπιζαν ως προστατευόμενο μάρτυρα και ξαφνικά τον μετέτρεψαν σε κατηγορούμενο και την πρωτοφανή κατηγορία του ότι οι εισαγγελείς διαφθοράς του ασκούσαν πιέσεις για να κατονομάσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ότι χρηματίστηκαν από την Novartis.

Η «ομπρέλα» του Μαξίμου στον Πολάκη στάθηκε η αφορμή για να μια νέα σφοδρή επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Η Πειραιώς με νεότερη ανακοίνωσή της διερωτήθηκε αν επί της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει να πει κάτι ο κ. Τσίπρας ή αν απλώς έχει αναθέσει την διακυβέρνηση της χώρας στον  Παύλο Πολάκη». Για πρώτη φορά μάλιστα μιλα για παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία δεν ελέγχει το παραδικαστικό κύκλωμα του Μαξίμου, καταγγέλλει σήμερα δημοσίως την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή.

Καθώς αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Μεταπολίτευση, έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας ή έχει αναθέσει την διακυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη;».

Ο Καλογήρου απάντα στους δικαστές για την θεσμική εκτροπή του Πολάκη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου απάντησε στην σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή με αφορμή της χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλου Πολάκη, ενώ απέδωσε θεσμική εκτροπή σε συγκεκριμένες οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες επικαλούνται «ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων».

Παράλληλα, ο κ. Καλογήρου εμμέσως πλην σαφώς απάντησε σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι τον εγκαλούν γιατί δεν λαμβάνει θέση στις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, επικαλούμενος τον κρίσιμο θεσμικό του ρόλο.

Ειδικότερα, ο κ. Καλογήρου κατ΄ αρχάς αναφέρει ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού της Ελληνικής Κυβέρνησης και αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών» και προσθέτει:

«Είναι εκείνη που μπορεί να εκτιμήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και η μόνη που μπορεί να αξιολογήσει ποιες ενέργειές της εξακολουθούν ή όχι να είναι αναγκαίες και ποιες εξ αυτών συμβάλλουν ή όχι αποτελεσματικά στο ως άνω έργο της, κρίνοντας πάντοτε με βάση το νόμο και τις ειδικές υπό διερεύνηση περιστάσεις, που μόνο η ίδια γνωρίζει».

Είναι αυτονόητο, συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι «οι εξελίξεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ακόμη και όσον αφορά σε εκείνες με μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω του κρίσιμου θεσμικά ρόλου που διατηρεί».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν πρέπει να λησμονείται από όσους μιλούν για «θεσμική εκτροπή» ότι ανεπίτρεπτη θεσμικά ενέργεια είναι η επιλεκτική ταύτιση συγκεκριμένων οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων» και συνεχίζει:

«Η πολιτική αυτή επιλογή εξυπηρετεί τη δημιουργία εντυπώσεων, λειτουργεί παρελκυστικά για τα αποτελέσματα του έργου της Δικαιοσύνης και δημιουργεί σύγχυση με σκοπό την πολιτική συγκάλυψη. Και ασφαλώς η στάση αυτή προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης και κυρίαρχα τη νοημοσύνη των πολιτών».

Πολάκης σε δικαστές: Είστε πλέον προβλέψιμοι

Ανεπηρεάστος εμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης από τη σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που κάνει λόγο για «θεσμική εκτροπή» και με την οποία ζητείται από τον πρωθυπουργό «να αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του υπουργού του».

Σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας γράφει προς τους δικαστές ότι «καθίστασθε πλέον προβλέψιμοι» προσθέτοντας ότι έχει καταθέσει αναφορές προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις υποθέσεις που χειρίζονται οι τέσσερις δικαστές τους οποίους είχε κατονομάσει σε προηγούμενη ανάρτησή του.

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ-ενταύθα

Αξιότιμοι κύριοι
1) διάβασα την ανακοίνωση σας.
2)καθιστασθε πλέον προβλέψιμοι καθώς καθε φορα που κάποιος θίγει κάτι στη λειτουργία της Δικαιοσυνης μιλάτε για “θεσμική εκτροπή”
3)Πριν βγάλετε την ανακοίνωση ,ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ πως :Απο τις 31/12/18 εχω αποστείλει ως Αναπλ Υπ υγείας 4 (τέσσερις) αναφορές προς την Εισαγγελεια του Αρείου πάγου για καθε μια απο τις υποθέσεις που αναφέρονται στην αναρτηση ,ζητώντας να υπάρξει ΑΡΜΟΔΙΩΣ ο προβλεπόμενος ΕΛΕΓΧΟΣ καθώς κατα την εκτίμηση μου οι υποθέσεις αυτές ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ .

4)Εγω δε μιλησα για “πολιτικό χρόνο” οπως τεχνηέντως αναφέρει η ανακοίνωση σας ,αλλά για ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΟΥΝ !!!
5) Μια που το έφερε η κουβέντα ,πιστευω πως αναγκαίο θα ηταν η “κλεψύδρα του δικαστικού χρόνου ” να ρυθμιστεί (για τέτοιες υποθέσεις τουλάχιστον) να μετράει σε μήνες και οχι σε δεκαετίες οπως το παρελθόν (π.χ. ζημενς,c4i,κλπ)

Μαξίμου: Πολύ άγχος στη ΝΔ – Στη Novartis δεν θα έχουμε νέο «Χριστοφοράκο»

Αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ από το Μαξίμου για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Νίκου Μανιαδάκη – «Δεν θα έχουμε στην υπόθεση Novartis νέο “Χριστοφοράκο” και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας»

Αιχμές κατά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ αφήνει το Μέγαρο Μαξίμου, σχολιάζοντας σε ανακοίνωσή του τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και τον Νίκο Μανιαδάκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου καταλογίζει «πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση» στον κ. Μητσοτάκη και στη ΝΔ «ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο «Χριστοφοράκο» και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens».

Μάλιστα, το πρωθυπουργικό γραφείο συνιστά ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη στον κ. Μητσοτάκη. «Και επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία “φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης”», πρόσθεσε, με φανερή διάθεση ειρωνείας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει:

Πολύ άγχος, πολλά νεύρα και πολλή ένταση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο κος Μητσοτάκης, όπως και η ΝΔ, σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Ίσως γιατί η απόδραση από τη χώρα ενός κρίσιμου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο αποφεύχθηκε στο παρά πέντε και δεν θα έχουμε στην υπόθεση αυτή νέο «Χριστοφοράκο» και πιθανά επανάληψη της ατιμωρησίας, όπως στην υπόθεση Siemens.

Ίσως πάλι, γιατί κάτι γνωρίζει και ανησυχεί.

Σε κάθε περίπτωση του συνιστούμε ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

Και επειδή του αρέσει για το θέμα αυτό να βγάζει και δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, θα τον παρακαλέσουμε αν μπορεί να μας μεταφράσει τη λαϊκή παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Μητσοτάκης: Καλώ τις δημοκρατικές δυνάμεις να αποτρέψουμε την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για «πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών» μετά τις δηλώσεις Πολάκη και τους χειρισμούς στην υπόθεση Μανιαδάκη – Ανάρτηση και στο Twitter ότι «απειλείται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα»

Για «πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών» και για ευθεία απειλή της διάκρισης εξουσιών στη χώρα κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τόσο την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη κατά των δικαστών όσο και τους χειρισμούς για την υπόθεση του Νίκου Μανιαδάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ καλεί «τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν» ενώ απευθυνόμενος στους δικαστές τους καλεί «να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας.

Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει. Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας. Και καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν.

Καλώ τέλος όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Οι επόμενες εκλογές θα αφορούν και την ποιότητα της Δημοκρατίας

Παράλληλα με τη γραπτή δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και ανάρτηση στα αγγλικά στο Twitter προκειμένου να διεθνοποιήσει «τον κίνδυνο κάτω από τον οποίο βρίσκεται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα». Στην ίδια ανάρτηση, δε, αναφέρεται και στην βόλτα στην Αθήνα του εκτελεστή της «17 Νοέμβρη» Δημήτρη Κουφοντίνα τονίζοντας ότι οι επόμενες εκλογές θα αφορούν και την ποιότητα στη Δημοκρατία.

«Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα απειλείται. Εισαγγελείς που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis απειλούνται δημοσίως από έναν κορυφαίο υπουργό. Ο καταδικασμένος τρομοκράτης Κουφοντίνας στην έκτη άδειά του κάνει βόλτα στην Αθήνα. Οι επόμενες εκλογές θα αφορούν την οικονομία αλλά και την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …