Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν θα μπούμε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων που θα αποτύχει»

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε ότι δεν μπορούν να μπούν σε μια διαδικασία καταδικασμένη να αποτύχει γιατί θα είναι μια περιπέτεια και θα δοθούν ελπίδες στην τουρκοκυπριακή πλευρά χωρίς λόγο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμη ότι στο θέμα των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου μέχρι σήμερα δεν εισακούστηκαν οι προτροπές τους αλλά όταν έστειλαν τα πλοία τους έγινε αντιληπτό πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν δύο ζητήματα σε σχέση με το Κυπριακό, λέγοντας ότι το ένα είναι οι υδρογονάνθρακες. «Στέλνοντας τα πλοία μας εκεί αλλάξαμε τις ισορροπίες. Μέχρι σήμερα έχουμε πει στον ελληνοκυπριακό τομέα, την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και στη Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη, ότι πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς και αφού τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μπορούν να συνεχίσουν αυτές τις δραστηρίοτητες. Αλλά μέχρι σήμερα δεν άκουσαν τις προτροπές μας, ίσως δεν μας πήραν στα σοβαρά. Αλλά όταν στείλαμε τα πλοία μας κατάλαβαν τη σοβαρότητα της κατάστασης», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είπε ότι «τώρα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο», προσθέτοντας ότι υπάρχουν εκθέσεις και αξιολογήσεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο. Ανέφερε ότι αυτός ο πλούτος πρέπει να διαμοιραστεί ισότιμα και ότι υποστηρίζουν την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για ίδρυση επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες. Υποστήριξε πως η διεθνής κοινότητα αν και δεν το είπε ξεκάθαρα έδειξε ενδιαφέρον για τις τουρκικές θέσεις και τους στήριξε.

«Δεν θα μπούμε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων που θα αποτύχει»

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι εδώ και 50 χρόνια συζητούν για την ομοσπονδία αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα. «Και στο Κραν Μοντάνα, παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις μας, επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήθελε να διαμοιραστεί τίποτα με την τουρκοκυπριακή υπό τη στέγη της ομοσπονδίας, δεν φτάσαμε πουθενά. Τώρα υπάρχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος; Όχι. Τί πρέπει να γίνει; Πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να ξαναμπούμε σε μια διαδικασία που θα αποτύχει. Αυτή θα είναι μια περιπέτεια και θα δοθεί ελπίδα στους Τουρκοκύπριους χωρίς λόγο», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών είπε πως «αυτή τη στιγμή κάναμε πρόταση για συνάντηση 5 συν 1, οι εγγυήτριες δυνάμεις, οι δύο πλευρές στο νησί και τα Ηνωμένα Έθνη. Θα συζητήσουμε ανεπίσημα τί θα διαπραγματευτούμε, μετά θα αποφασίσουμε και μετά θα σχηματιστεί το έγγραφο με τους όρους αναφοράς. Οπωσδήποτε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα επειδή το αποτέλεσμα ήταν εντελώς αποτυχημένο», ανέφερε.

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …