Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Κούρσα για δύο η Αττική και στη μέση η Πειραιώς

Σκληρές παρασκηνιακές ζυµώσεις σε όλα τα επίπεδα κι ένα άτυπο «µπρα ντε φερ» µεταξύ δύο κορυφαίων «γαλάζιων» αυτοδιοικητικών στελεχών, του δηµάρχου Αµαρουσίου Γιώργου Πατούλη και του δηµάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, χαρακτηρίζουν τη διαδικασία επιλογής του «εκλεκτού» της Ν.∆. για την Περιφέρεια Αττικής. Πρόκειται εξάλλου για ένα από τα µεγαλύτερα στοιχήµατα για την Πειραιώς ενόψει των δηµοτικών και περιφερειακών καλπών, ανεξαρτήτως αν αυτές προηγηθούν ή όχι των επικείµενων εθνικών εκλογών. Οπως σηµειώνουν οι γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, είναι η πρώτη φορά ιστορικά που η κεντροδεξιά παράταξη βλέπει να ανοίγεται µπροστά της µια τόσο ισχυρή προοπτική προκειµένου να κερδίσει µια εκλογική αναµέτρηση, όπου παραδοσιακά οι οιωνοί είναι αρνητικοί για την εκάστοτε ηγεσία της.

Υπενθυµίζεται ότι η Ν.∆. δεν έχει κερδίσει ποτέ την κάλπη της περιφέρειας, µε το µοναδικό θετικό αποτέλεσµα για το κόµµα στο συγκεκριµένο µέτωπο να καταγράφεται στο µακρινό 1999, όταν και ο αριστερών καταβολών Θοδωρής Κατριβάνος κέρδισε την τότε υπερνοµαρχία Αττικής, στηριζόµενος από την κοµµατική ηγεσία εκείνης της εποχής µε πρόεδρο τον Κώστα Καραµανλή. Ωστόσο, µε τον αέρα των δηµοσκοπήσεων που δείχνουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν µειωθεί δραµατικά (και τα αντίστοιχα της Ν.∆. να έχουν διαρκώς ανοδική τάση) και µε φόντο το σοβαρό πλήγµα που έχει υποστεί το προφίλ της νυν περιφερειάρχου, Ρένας ∆ούρου, άπαντες στο στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη συνοµολογούν πως µε προσεκτικές κινήσεις και πάνω απ’ όλα µε την επιλογή του κατάλληλου προσώπου ως επικεφαλής της µάχης, η αξιωµατική αντιπολίτευση θα µπορούσε να ξορκίσει τα φαντάσµατα του παρελθόντος.

Οπως είχαν αποκαλύψει τα «Π» στα µέσα Αυγούστου, η άτυπη οριστικοποίηση της καθόδου του Κώστα Μπακογιάννη στον ∆ήµο Αθηναίων δροµολόγησε εξελίξεις γύρω από την περίπτωση του Γιώργου Πατούλη, ο οποίος, ως γνωστόν, είχε επιδείξει έντονη επιθυµία να κατέλθει στον στίβο για τη δηµαρχία της πρωτεύουσας. Εκείνες τις µέρες, ο πρόεδρος της ΚΕ∆Ε, αν και άφηνε να διαρρεύσει πως οι πρωτοβουλίες του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας δεν θα επηρέαζαν τις αποφάσεις του, είχε τετ α τετ µε τον Νικήτα Κακλαµάνη, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισµό της οµάδας κρούσης της Πειραιώς για τη διανοµή των «γαλάζιων» χρισµάτων στους µεγάλους δήµους και τις περιφέρειες-κλειδιά.

Στην εν λόγω συνάντηση (έκτοτε οι δυο τους έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας), για πρώτη φορά φαίνεται να προέκυψε µια αρχική σύγκλιση απόψεων για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής από τον Γ. Πατούλη µε την επίσηµη στήριξη της Ν.∆. Μάλιστα, κάποιοι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις διεργασίες, προχωρώντας ένα βήµα παραπέρα, έκαναν λόγο για οριστικό «κλείδωµα», αίσθηση που ενισχύθηκε και από το πρόσφατο ραντεβού του δηµάρχου Αµαρουσίου µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε και ο πρώτος εκδήλωσε ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του για τη διαδοχή της Ρένας ∆ούρου.

Σύσκεψη
Εντούτοις, µε την πάροδο των εβδοµάδων και την είσοδο του Σεπτεµβρίου, κορυφαίοι κοµµατικοί παράγοντες εξέφρασαν στη διάρκεια σχετικής σύσκεψης ενστάσεις για τον Γιώργο Πατούλη, προκρίνοντας την περίπτωση του Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος στο µεταξύ είχε επιστρέψει στην ενεργό δράση µετά την πρόσφατη περιπέτεια υγείας που πέρασε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τελευταίος, µε µια δήλωση που θεωρήθηκε απάντηση στην πλευρά του δηµάρχου Αµαρουσίου, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία σπεύδει να εκφράσει τις θέσεις του σχετικά µε το σύγχρονο µοντέλο διοίκησης µιας µεγάλης περιφέρειας, φρόντισε να αφήσει τεχνηέντως όλα τα ενδεχόµενα ανοικτά ενόψει εκλογών, αλλά και να διαχωρίσει την όποια απόφασή του από την εξασφάλιση ή µη του «γαλάζιου» χρίσµατος, στέλνοντας ηχηρό µήνυµα προς πάσα κατεύθυνση.

«Σέβοµαι και τιµώ όλα τα κόµµατα. Τα κόµµατα είναι οι βασικοί πυλώνες της δηµοκρατίας, αλλά στην αυτοδιοίκηση δεν χρειάζονται τα συρµατοπλέγµατα των χρωµάτων, αλλά η συστράτευση όλων των υγιών δυνάµεων, ανεξαρτήτως πολιτικής πεποιθήσεως. Εγώ παραµένω σταθερός στις αξίες και στα πιστεύω µου και θα συνεχίσω να δίνω τον αγώνα µου ως ανεξάρτητος και αυτοδιοικητικός», είπε χαρακτηριστικά. Οπως και να έχει, σηµαντικός παράγοντας στην εξίσωση της υποψηφιότητας της Ν.∆. για την Αττική παραµένουν οι έντεχνες διαρροές του περιβάλλοντος Πατούλη περί επιµονής του για τον δήµο της Αθήνας, οι οποίες θεωρούνται από κάποιους ως µέσο πίεσης για την τελική επικύρωση της υποψηφιότητάς του. ∆εν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι την ίδια στιγµή έπαιξε δυνατά στο επικοινωνιακό πεδίο το σενάριο υποψηφιότητας Παχατουρίδη στον δυτικό τοµέα µε την αξιωµατική αντιπολίτευση.

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …