Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024

Καταγγελίες για πλήρη αδιαφάνεια στο Πρόγραμμα Προστασίας Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Αλίμου

Οξύτατη επίθεση με σοβαρές καταγγελίες στον Δήμο Αλίμου εξαπολύει η δημοτική κίνηση, ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι,, επικαλούμενη πλήρη αδιαφάνεια και κρυψίνοια στην τακτική του Προγράμματος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων.

Κατηγορεί τη δημοτική αρχή πως δεν γνωστοποιεί λεπτομερώς και με αριθμούς τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, προκειμένου να διαχειριστεί προς τη σωστή κατεύθυνση το θέμα των αδέσποτων ζώων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, “ουδείς γνωρίζει επακριβώς τί γίνεται με το πρόγραμμα και αυτή η απουσία διαφάνειας κινεί εύλογες απορίες”.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

Στη διαδικτυακή πύλη του Δήμου Αλίμου η αναζήτηση σχετικών πληροφοριών οδηγεί σε καταχωρίσεις του 2007 ή του 2014 (!) ( βλέπε εδώ και εδώ) .

Για την περίοδο 2014-2018, δεν αποτυπώνονται πουθενά τα Προγράμματα που έχουν πραγματοποιηθεί ή είναι σε ισχύ. Χρειάζεται κανείς να ανατρέξει στις Αποφάσεις του Δημάρχου και τις συμβάσεις που είναι αναρτημένες στη Διαύγεια, όπου διαπιστώνει ότι η θεσμική και τεκμηριωμένη ενημέρωση και λογοδοσία απουσιάζουν παντελώς από τα επίσημα «χείλη» του Δήμου. Σειρά κρίσιμων ερωτημάτων ανακύπτουν μελετώντας αυτές τις Αποφάσεις που είναι δεκαεφτά (17) απευθείας αναθέσεις από το 2015 έως σήμερα, συνολικής αξίας  περίπου 172.000€ (!), χωρίς να συνοδεύονται από καταγραφή, σχεδιασμό, προγραμματισμό, ανάλυση και απολογισμό. Συγκεκριμένα:

  • Ο Δήμος έχει συνάψει 5 συμβάσεις με αντικείμενο «Πρόγραμμα Φύλαξης και Διαμονής αδέσποτων μικρών ζώων», αξίας συνολικά 58.000€ διάρκειας από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα, όλες με τον ίδιο φορέα (επωνυμία: Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία). Πουθενά δεν αναφέρεται τι δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα φύλαξης και διαμονής που κοστίζουν στον Δήμο μας κατά μέσο όρο 1.200€ /μήνα (!).
  • Ο Δήμος από τον 11ο του 2015 έχει συνάψει συνολικά 6 συμβάσεις με αντικείμενο «Πρόγραμμα Μέριμνας και Ιατρικής Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων», συνολικής αξίας 66.420€, δηλαδή συνεργάστηκε με τέσσερα κτηνιατρεία για την πραγματοποίηση στειρώσεων, εμβολιασμών, ιατρικών εξετάσεων και περίθαλψης και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών και ασθενειών, από το 2015 μέχρι και το 2018. Γεννά ερωτηματικά το γεγονός ότι βάσει των περιγραφών των συμβάσεων δεν προκύπτει πόσα περιστατικά καλύφθηκαν συνολικά.
  • Ο Δήμος έχει συνάψει σύμβαση αξίας σχεδόν 10.000€ με θέμα «Πρόγραμμα ενημέρωσης για την ηλεκτρονική σήμανση αδέσποτων ζώων» και προς έκπληξή μας έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία ηλεκτρονικής φόρμας καταχώρησης στοιχείων δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, όταν σύμφωνα με τους Ν. 4235/14 (ΦΕΚ 32/Α/11.02.2014) και Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ 15/Α/02.02.2012) στο Άρθρο 4 προβλέπεται ότι στη Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργείται Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους. Στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση καταχωρίζονται από τους κτηνιάτρους, που έχουν πιστοποιηθεί, …». Προς τι λοιπόν η επικάλυψη για δημιουργία άλλου μητρώου από τη Δημοτική Αρχή με εξωτερική ανάθεση σε ιδιώτη;
  • Ο Δήμος έχει συνάψει τέσσερις συμβάσεις για προμήθεια ξηράς τροφής για γάτες και σκύλους συνολικής αξίας 32.000€ με τον ίδιο απευθείας ανατιθέμενο επιχειρηματία (!). Με ποια κριτήρια διανέμονται οι τροφές και ποιοι έχουν αναλάβει τη διανομή τους στα ζώα; Πόσα ζώα τρέφονται με αυτές και για πόσο καιρό;
  • Μέσω άλλης σύμβασης με ιδιωτική επιχείρηση ο Δήμος προμηθεύτηκε 20 ποτίστρες (105,40€ έκαστη) και 20 ταΐστρες (117,80€ έκαστη) ξοδεύοντας συνολικά ποσό 4.500€, όταν με μια απλή έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο προκύπτει ότι η ακριβότερη ανοξείδωτη ποτίστρα με φλοτέρ κοστίζει 35€ και η ακριβότερη αυτόματη ανοξείδωτη ταΐστρα κοστίζει περί τα 50€! Γιατί δεν αναζητήθηκε καλύτερη τιμή;
  • Τέλος, αλλά όχι ασήμαντο είναι το γεγονός ότι διατέθηκε ποσό της τάξης μόνο των 1.000€ για ενημερωτικές καμπάνιες για τον σεβασμό στα ζώα σε μαθητές Δημοτικού και για την υπεύθυνη κηδεμονία κατοικιδίων, χωρίς να γνωρίζει κανείς απολογιστικά εάν κυκλοφόρησαν φυλλάδια, αν διανεμήθηκε υλικό στα σχολεία, αν πραγματοποιήθηκαν ημερίδες

Στον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2019 έχουν προβλεφθεί 70.000€ και καλώς, πλην όμως με την ίδια αδιαφάνεια και απουσία κάθε αναλυτικού σχεδιασμού, χωρίς στόχους. Αναρωτιέται κανείς δε για τον ρόλο και τη λειτουργία της Πενταμελούς Επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς που σύστησε ο Δήμαρχος το 2015 και το 2016 (με τις υπ’ αρ. 3337/03.03.15 και 1009/18.7.16 Αποφάσεις), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του Ν. 4235/2014, καθώς σε καμία από τις ανωτέρω Συμβάσεις δεν αναφέρεται η άποψή της για τη σκοπιμότητα της ανάθεσης.

Οι δημότες του Αλίμου, οι οποίοι έχουν εξαιρετικά ισχυρούς δεσμούς με τα ζώα συντροφιάς αξιώνουν να γνωρίζουν το τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που λαμβάνει ο Δήμος για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού. Σε άλλους Ο.Τ.Α. οι πολίτες ενημερώνονται αναλυτικά για το πρόγραμμα (βλέπε εδώ).

Προτάσεις για άμεσες ενέργειες:

Ο Δήμος θα πρέπει με διαφάνεια και απολογισμούς –έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- να μεριμνήσει για τα παρακάτω:

  •  για την ενημέρωση των δημοτών όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την ευζωία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.
  • να αναλάβει με πληρότητα έργο στειρώσεων και εμβολιασμών αδέσποτων ζώων με άρση της αποσπασματικότητας και της απουσίας ενημέρωσης.
  • να τοποθετήσει σε διακριτά σημεία μόνιμες πινακίδες όπου να αναφέρεται η νομοθεσία σε σχέση με την παθητική και ενεργητική κακοποίηση των ζώων (ποινικό αδίκημα), με την υποχρέωση για τη συλλογή των περιττωμάτων, καθώς επίσης να φροντίσει να τοποθετήσει καθολικά στον Άλιμο ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα. Οι δημότες/δημότισσες που ταΐζουν τα αδέσποτα συχνά στοχοποιούνται από συνδημότες που εναντιώνονται και τους απειλούν, ενώ το τάισμα δεν διώκεται και δεν είναι κατακριτέα ενέργεια, αντίθετα συμβάλλει στην ισόρροπη συνύπαρξη ζώων και ανθρώπων στο αστικό περιβάλλον.

Η δημοτική κίνηση «Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι» είχε από το 2014 εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων και την ευζωία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που παραμένει άκρως επίκαιρο και υλοποιήσιμο και είναι συμβατό με την ισχύουσα νομοθεσία. Προτρέπουμε τη δημοτική αρχή στην υιοθέτησή του και στην –έστω και με τρομερή καθυστέρηση- εφαρμογή του.

Δείτε ακόμα

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ανάβει το «Δέντρο της Αγάπης», στο Παλαιό Φάληρο

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 19:00 θα ανάψει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο «Δέντρο της Αγάπης» , …