Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ.

Έναν από τους στρατηγικούς στόχους της νέας τετραετίας για τον δήμο μας θα αποτελέσει η ενδυνάμωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αυτών κυρίως που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους. Στην κατεύθυνση αυτή θα λειτουργήσει ένα καινοτόμο ιατρείο που θα στοχεύσει στην αρτιότερη, έγκυρη και αξιόπιστη κάλυψη των αναγκών υγείας των παιδιών και των εφήβων όπως επίσης και στην εκπαίδευση – υποστήριξη των γονέων στο μεγάλωμα των παιδιών και την εξέλιξη της οικογένειας.

Το νέο ιατρείο που θα λειτουργήσει εθελοντικά υπό την διεύθυνση της Παιδιάτρου-Αιματολόγου, Συντονίστριας – Διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης κ/ας Σταυρούλας Κωσταρίδη θα έχει ως στόχος την παρακολούθηση της σωματικής υγείας, της ανάπτυξης και της συναισθηματικής εξέλιξης στο πλαίσιο προληπτικών επισκέψεων σε «ηλικίες-κλειδιά», στη βάση βασικών κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με τη συστηματική παρακολούθηση της Υγείας και Ανάπτυξης των παιδιών ηλικίας 0-18 ετών (Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού,2015).

Αναλυτικότερα στο ιατρείο :

1. Θα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα διατροφής όλων των ηλικιών με έμφαση στο θηλασμό κατά τη βρεφική ηλικία και στις ακραίες διαιτητικές συνήθειες των εφήβων.

Θα λειτουργεί ιατρείο παρακολούθησης σωματομετρικών στοιχείων με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση της υπερβαρότητας και παχυσαρκίας αλλά και άλλων παθολογικών διαιτητικών παρεκκλίσεων ( όπως νευρογενής ανορεξία, κατάχρηση καφεΐνης-αλκοόλ-ενεργειακών ποτών κ.λ.π.). Θα δίνονται κατευθύνσεις για τις φυσικές δραστηριότητες ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού. Η ιατρός θα συνεργάζεται με τη διατροφολόγο κ/α Κατερίνα Καρίνου που θα επισημαίνει τυχόν παρεκκλίσεις και θα συστήνει τις ανάλογες διαιτητικές αλλαγές στις συνήθειες του παιδιού και της οικογένειας.

2. Στη διάρκεια καθορισμένων σε χρόνο επισκέψεων θα ελέγχονται η νευροαναπτυξιακή και συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού με στόχο την έγκαιρη διάγνωση αναπτυξιακών διαταραχών και προβλημάτων συμπεριφοράς αλλά συνάμα και την αποφυγή υπερβολικού άγχους των γονέων που τους οδηγεί σε δευτεροβάθμιες δομές με ότι αυτό συνεπάγεται.

3. Στη διάρκεια της προεφηβείας-εφηβείας θα παρακολουθείται η ομαλή εξέλιξη των σταδίων ενήβωσης, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση πρόωρης ή καθυστερημένης ήβης και των συναφών προβλημάτων.

4. Θα ελέγχεται η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών και των εφήβων και θα ενημερώνονται οι γονείς για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών που οφείλουν να ολοκληρώσουν στον παιδίατρό τους.

5. Θα δίνονται οδηγίες για προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται στα παιδιά και τους εφήβους σε καθορισμένες χρονικές περιόδους (βάσει κατευθυντήριων οδηγιών).

Παράλληλα θα γίνεται στοχευμένη και συστηματική αγωγή υγείας του παιδιού και της οικογένειας για θέματα όπως κάπνισμα, αλκοολισμός, παχυσαρκία, εμβολιασμοί, εθισμός στο διαδίκτυο και υποστήριξη της οικογένειας στο μεγάλωμα των παιδιών στις σημερινές δύσκολες κοινωνικές συνθήκες.

Το ιατρείο θα γίνεται δωρεάν (1-2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με τις ανάγκες).

Οι κάτοικοι του δήμου μας θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού στο Τμήμα Πρόληψης & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών στα τηλ: 210-9961973, 210-9904205 (11:00-14:00).

Το ιατρείο θα λειτουργεί απογευματινές ώρες, στον χώρο των εθελοντικών ιατρείων Αλεξιουπόλεως 27, Αργυρούπολη (ημιώροφος) ώστε να μην απουσιάζουν τα παιδιά από το σχολείο τους.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στο ιατρείο δεν θα εξετάζονται άρρωστα παιδιά (με τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις), δεν θα εκτελούνται εμβολιασμοί ενώ παράλληλα θα μπορεί να δεχθεί όλα τα παιδιά του δήμου μας και τους γονείς τους για μια αξιόπιστη και επιστημονική ολιστική προσέγγιση της υγείας τους και της ανάπτυξης τους γενικότερα.

Δείτε ακόμα

OPEN DOOR RUN από την Πόρτα Ανοιχτή

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή διοργανώνει για 4η φορά τον φιλανθρωπικό αγώνα OPEN DOOR RUN, …