Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Επίσκεψη του Πρέσβη της Ουκρανίας στο Δήμο Ζωγράφου μαζί με μαθητές από το Κίεβο

Τον Δήμο Ζωγράφου επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία Σεργίι Σουτένκο, την Τετάρτη 6/11/2019 ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας μαθητών και καθηγητών από το Κίεβο.

Ο κ. Σουτένκο συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ζωγράφου Βασίλη Θώδα και έλαβαν μέρος σε κοινή τελετή, παρουσία της ουκρανικής αντιπροσωπείας, των αντιδημάρχων και των Νομικών Προσώπων, για την απόδοση τιμής στον εθνικό ποιητή της Ουκρανίας Ταράς Σεβτσένκο, προτομή του οποίου βρίσκεται στο Πάρκο Γουδή.

Η επίσημη επίσκεψη του Πρέσβη της Ουκρανίας μαζί με την Πρόεδρο της Κοινότητας «Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη» κα Γαλήνη Μασλιούκ και τους μαθητές του Ενιαίου σχολείου του Κιέβου 139 με τη διευθύντρια τους κα Ουσένκο, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πολύχρονης σχέσης του Δήμου Ζωγράφου με το Δήμο Σαρτανά Μαριούπολης, μία πόλη με έντονο ελληνικό στοιχείο της Ουκρανίας (αδελφοποίηση 1999). Ο Δήμος Ζωγράφου ανταποκρίθηκε στο αίτημα της συνάντησης της Ουκρανικής πλευράς συνεχίζοντας τη συνεργασία που υπάρχει μετά την αδελφοποίηση του Δήμου Ζωγράφου με το Σαρτανά της Μαριούπολης, που πραγματοποίησαν στο παρελθόν ο τέως Δήμαρχος Γιάννης Καζάκος και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βούρτσης.

Ο Δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας με τους συνεργάτες του, υποδέχθηκαν την Ουκρανική αντιπροσωπεία, τους «αγκάλιασαν» με θερμή φιλοξενία, αντηλλάγησαν απόψεις, συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης των δύο χωρών, με σκοπό την περαιτέρω σύσφιξη των ελληνο-ουκρανικών δεσμών.

Η συνάντηση αυτή επικουρεί στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στην Ουκρανία με την ενεργή συμμετοχή της ελληνικής πολιτείας στο εκπαιδευτικό τους σύστημα, ενισχύοντας τη θέληση στα Ουκρανόπουλα να ασχολούνται με το μεγαλύτερο πλούτο της Ελλάδας – την Ελληνική Γλώσσα.

Η εκτίμηση της Ουκρανικής Πρεσβείας με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, είναι ότι αυτήν τη στιγμή η ελληνική γλώσσα διδάσκεται στην Ουκρανία σε τουλάχιστον 40 σχολεία και 6 πανεπιστήμια.

Ο Ελληνισμός της Αζοφικής παραμένει ένα δυναμικό κομμάτι της σημερινής Ουκρανίας, αγαπητό, ζωντανό και ενεργό, όπως τονίστηκε στη συζήτηση.

Επίσης, έγινε ενημέρωση για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, μια και ένας μεγάλος αριθμός ελληνικών χωριών βρίσκεται κοντά στην εμπόλεμη ζώνη.

Η ουκρανική πλευρά ζήτησε επίσης βοήθεια στο αίτημα που έχει κάνει προς το ελληνικό κράτος να επαναλειτουργήσει το Τμήμα διδασκαλίας της ουκρανικής γλώσσας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, κατετέθησαν λουλούδια και στεφάνι στην προτομή του εθνικού ποιητή της Ουκρανίας Ταράς Σεβτσένκο που βρίσκεται στο πάρκο στο Γουδή.

Ο κ. Θώδας δήλωσε «Ο Ταράς Σεβτσένκο είναι η ενσάρκωση της ελπίδας της ελευθερίας της πατρίδας του, της Ουκρανίας. Κάθε σκέψη του, κάθε στόχος του, είχε κλείσει μέσα τους, το όραμα της ελευθερίας σε χρόνους χαλεπούς. Μεγάλη φυσιογνωμία ο Σεβτσένκο. Διαμορφωτής των εθνικών ιδεωδών, ανθρωπιστής και ιδεολόγος. Διανοούμενος και ποιητής ο τιμώμενος. Η γραφή του άνοιγε τους ορίζοντες της πατρίδας του, έδινε κουράγιο και δύναμη στους απελπισμένους, έδινε περιεχόμενο και ελπίδα στους Ουκρανούς. Μνήμονες και εμείς των μεγάλων πνευματικών ταγών της ανθρωπότητας, μνήμονες των μεγάλων λόγων, έργων και πράξεων του πνευματικού οδηγητή της Ουκρανίας Ταράς Σεβτσένκο.

Καταθέτω ως Δήμαρχος του Δήμου Ζωγράφου το απέριττο τούτο στεφάνι τιμής στην προτομή του, μαζί με το σεβασμό μου και τον θαυμασμό μου στη μεγάλη αυτή προσωπικότητα.»

Τα παιδιά ήταν ιδιαιτέρως χαρούμενα και όλα μαζί έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της πατρίδας τους στα ουκρανικά. Το Ενιαίο σχολείο του Κιέβου 139, στο οποίο γίνεται ενισχυμένη εκμάθηση των μαθηματικών είναι αδελφοποιημένο με το 50o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το οποίο ευγενικά φιλοξενεί το Σαββατιάτικο σχολείο της Κοινότητας “Ουκρανο-Ελληνική Σκέψη”, και το οποίο με τη σειρά του είναι αδελφοποιημένο με το ουκρανικό σχολείο του Κιέβου 139. Αυτή τη στιγμή τα 100 παιδιά του σχολείου από το δημοτικό έως το λύκειο μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.

Το ταξίδι τους στην Ελλάδα οφείλεται στο Πρώτο ελληνο-ουκρανικό παιδικό φόρουμ “Παιδική ηλικία χωρίς σύνορα”, το οποίο μαζί με την τριήμερη κατασκήνωση πραγματοποιούνται στην Αθήνα. Στα πλαίσια της παραμονής τους θα γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια, μάστερ-κλας, επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, μουσεία κλπ με στόχο την πιο στενή γνωριμία με την Ελλάδα, τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα.

Δείτε ακόμα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Zografou City Run

Mε απόλυτη επιτυχία και με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό διεξήχθη το 1ο Zografou City …