Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Εκδήλωση με θέμα, Απορρίμματα SOS τι πρέπει να αλλάξει από την Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού Αργυρούπολης

Εκδήλωση με θέμα, Απορρίμματα SOS τι πρέπει να αλλάξει από την Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού Αργυρούπολης.

Η Εκδήλωση–συζήτηση θα γίνει την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 18.00 στο ΚΑΠΗ Αλεξιουπόλεως θα μιλήσουν οι:
Τάσος Κεφαλάς: Δυτικό Μέτωπο, ηλεκτρολόγος – μηχανικός
Λημνιός Στέλιος: Επιτροπή Αγώνα πολιτών Βόλου, τεχνολόγος–μηχανολόγος–μηχανικός
Κοροβέσης Τάκης: Δημοτικός Σύμβουλος

Τα τελευταία χρόνια παράγονται κατά μέσο όρο 24000 τόνοι σκουπίδια το χρόνο στο δήμο μας. Από αυτά το 5 % ανακυκλώνεται και το 95 % μεταφέρεται για θάψιμο στο ΧΥΤΑ Φυλής. Με αυτή την «επίδοση» δεν μπορούμε να μιλάμε για ανακύκλωση αλλά για κοροϊδία. Μόνο για θαφτικά πληρώνουμε μέσω των δημοτικών τελών περίπου 1,2 εκ ευρώ το χρόνο.
Τώρα ετοιμάζεται και η μεταφορά του σταθμού μεταφόρτωσης του δήμου, από το πρώην αεροδρόμιο στο νεκροταφείο Αργυρούπολης. Προσωρινά έως και 5 χρόνια, όπως λέει ο νόμος.
Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας που δέχονται 50 χρόνια τα σκουπίδια όλης της Αττικής έχουν ξεσηκωθεί (δικαίως) και ζητούν το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής που σκορπά το θάνατο.
Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής προωθούν τη συνέχιση του ΧΥΤΑ Φυλής και τη συγκεντρωτική διαχείριση των απορριμμάτων δίνοντας κυρίαρχο ρόλο στους μεγαλοεργολάβους και τους Γερμανούς και προωθώντας την καύση.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

Ο τρόπος αποκομιδής των απορριμμάτων στο δήμο μας μπορεί να αλλάξει αν δημιουργηθούν περισσότερα ρεύματα ¬– από τα 2 που έχουμε σήμερα – με διαλογή στην πηγή και ξεχωριστούς κάδους για χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, οργανικά. Έτσι η ανακύκλωση των υλικών θα αυξηθεί σημαντικά συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ο δήμος μας σε συνεργασία με τους δύο όμορους Γλυφάδας και Αλίμου πρέπει να διεκδικήσει τη δημιουργία δημόσιου διαδημοτικού σταθμού διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα στο πρώην αεροδρόμιο. Ένας τέτοιος σταθμός σύγχρονος και πλήρης θα συμβάλλει στην ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ανάκτηση υλικών που θέλουμε.
Πετυχαίνοντας τα δύο παραπάνω, ο δήμος κερδίζει οικονομικά από την εμπορική εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων και από την μείωση των θαφτικών που πληρώνουμε.
Ο σταθμός μεταφόρτωσης δεν πρέπει να μεταφερθεί στο νεκροταφείο γιατί θα δυσκολέψει τη λειτουργία της υπηρεσίας και θα ταλαιπωρήσει τη γειτονιά. Αντίθετα, να παραμείνει εκεί που είναι τώρα μέχρι τη δημιουργία σύγχρονου διαδημοτικού σταθμού στο πρώην αεροδρόμιο.
Σε μια περίοδο που προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να αποτρέψουμε την καρκινογόνο καύση και την συγκεντρωτική διαχείρισή τους από μεγαλοεργολάβους.
Να απαιτήσουμε το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και τη δημοτική και αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δείτε ακόμα

OPEN DOOR RUN από την Πόρτα Ανοιχτή

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή διοργανώνει για 4η φορά τον φιλανθρωπικό αγώνα OPEN DOOR RUN, …