Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024

Βουλγαρική οργή για τον “Χάρτη Μακεδονικής Γλώσσας” – Ζάεφ: Είμαστε Μακεδόνες, μιλάμε μακεδονικά

Οργή έχει προκαλέσει στη Βουλγαρία, ο νέος “Χάρτης Μακεδονικής Γλώσσας”, που εξέδωσε η βορειομακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών

Ο χάρτης ανέπτυξε ιστορικά και γλωσσικά επιχειρήματα για την υπεράσπιση της επίσημης γλώσσας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ως ξεχωριστής από τη βουλγαρική, η οποία ορίζεται στα Σκόπια ως “μακεδονική”.

Το έγγραφο έχει προκαλέσει πολύ σοβαρές επιστημονικές αντιρρήσεις, επομένως συζητήθηκε από την ηγεσία της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (BAS) και του Ινστιτούτου Βουλγαρικής Γλώσσας, καθώς και από το Επιστημονικό Κέντρο “Κύριλος και Μεθόδιος” και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, σύμφωνα με βουλγαρικά μέσα.

“Πιστεύουμε ότι η θέση των Σκοπίων είναι ψευδής, απαράδεκτη και επιζήμια για τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Η θέση της BAS παραμένει αμετάβλητη -η επίσημη γλώσσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια γραπτή περιφερειακή μορφή της βουλγαρικής γλώσσας”, δήλωσαν.

Ζάεφ: Είμαστε Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά

Αντίδραση προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τόνισε ότι το ζήτημα αποτελεί μέρος του ζητήματος της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση των προβλημάτων. Κατηγόρησε δε τη Βουλγαρία ότι δεν είναι καθαρή όσο αφορά το θέμα αναγνώρισης της “μακεδονικής” γλώσσας.

“Είμαστε Μακεδόνες που μιλούν μακεδονικά” είπε, συμπληρώνοντας βέβαια ότι “φυσικά είμαστε μια πολυεθνική χώρα”.

πηγή: http://www.capital.gr

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …