Τρίτη , 23 Απριλίου 2024

Άρωμα εκλογών στη φετινή ΔΕΘ: Ξεκίνησε τις υποσχέσεις ο Τσίπρας!

Σε μπαράζ υποσχεσιολογίας αναμένεται να επιδοθεί τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει και της παρουσίας του στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει ένα πρόγραμμα γεμάτο υποσχέσεις και παροχές προκειμένου να συγκρατήσει τα εκλογικά ποσοστά του κόμματός του που, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, βρίσκονται υπό κατάρρευση. Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα τον έχει συμβουλεύσει έτσι ώστε να προχωρήσει σε ένα καλάθι παροχών για να σώσει η κυβέρνηση ό, τι μπορεί και να επιχειρήσει να ρεφάρει από τη Θεσσαλονίκη.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις υποσχέσεις ήδη από τη βόλτα του στους δρόμους της Διεθνούς Έκθεσης. Αρχικά, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ αλλά και τους εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε την περιοδεία του στις εγκαταστάσεις της έκθεσης. Στο πλευρό του βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

«Μπορούμε πια να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας, όπως εμείς επιθυμούμε. Φέτος, μετά από 8 χρόνια, πρώτη φορά πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΔΕΘ και η Θεσσαλονίκη ανοίγει τα φτερά της και μπορεί να γίνει η οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων» σημείωσε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον της χώρας.

Υποσχέσεις για ανάπτυξη μέσω… Πρεσπών
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να παρουσιάσει ως ευκαιρία για ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας τη Συμφωνία των Πρεσπών που αφορά την παραχώρηση του ιστορικού ονόματος της Μακεδονίας στην πΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είναι να αποτελέσει την καρδιά της βιομηχανικής και οικονομικής ανασυγκρότησης και η Θεσσαλονίκη να γίνει η καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα δώσει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση και να γίνει η πραγματική οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Χιούμορ που… ενοχλεί στα περίπτερα της ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα περίπτερα της Έκθεσης, προσπάθησε να κάνει χιούμορ με τους αρμόδιους, προβαίνοντας όμως και σε κουβέντες που ενδέχεται να θίγουν μερίδα των πολιτών.

Ειδικότερα, μπροστά από το περίπτερο για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ένα έργο που έχει γίνει «ανέκδοτο» στην πόλη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Με το Μετρό τι θα γίνει, ρε παιδιά; Θα γίνει εδώ; (σ.σ. στη Θεσσαλονίκη)».

Νωρίτερα, βρέθηκε και στο περίπτερο της ΕΥΑΘ -η πόλη είχε μείνει για ημέρες χωρίς νερό το προηγούμενο διάστημα- και ρώτησε τον πρόεδρο Γ. Κρεστενίτη για τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στον αγωγό της Αραβησσού.

Ο κ. Κρεστενίτης τού είπε ότι σε λίγο καιρό θα υπάρξει εργολαβία για την επισκευή 1.000 μέτρων αγωγών. «Να το δούμε αυτό», σχολίασε ο κ. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός έκανε μία στάση για… μπάσκετ στον σχετικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στη ΔΕΘ ενώ, περίπου στις 10:30, εισήλθε στο περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι η τιμώμενη χώρα φέτος.

Τα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ

Tο περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποτελούν την τιμώμενη χώρα στη φετινή 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (δείτε εδώ το σχετικό βίντεο).
Στο πλευρό του βρίσκονταν, εκτός από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ξεκινά μία νέα εποχή για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει «η προοπτική για την ανάπτυξης φίλιας, σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Σημείωσε ότι «η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή» και υπογράμμισε ότι «ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ως χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά και στον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος, που ηγείται της αμερικανικής αποστολής στη Θεσσαλονίκη και με τον οποίον είχε χθες την ευκαιρία να συζητήσει εκτενώς.

Με την καθηλωτική ερμηνεία της Αναστασίας Ζαννή, η οποία τραγούδησε τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ξεκίνησε η εκδήλωση των εγκαινίων του αμερικανικού περιπτέρου (13) στη ΔΕΘ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Αμερικανού υφυπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και μελών της κυβέρνησης (δείτε εδώ τα σχετικά βίντεο).

Η σοπράνο ερμήνευσε και τους δύο εθνικούς ύμνους ακαπέλα, σαγηνεύοντας τους παρευρισκόμενους.
Ξεκίνησαν οι πρώτες διαμαρτυρίες: «Σας πήραμε χαμπάρι!»

Μικροένταση σημειώθηκε το πρωί μεταξύ μελών της ΠΟΕΔΗΝ και της αστυνομίας, την ώρα που οι πρώτοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εντός του χώρου της ΔΕΘ (δείτε εδώ το σχετικό βίντεο).

Συγκεκριμένα, περίπου 20 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτήριο Διοίκησης της ΔΕΘ, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στην Υγεία και φωνάζοντας συνθήματα κατά των μνημονίων, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Στη συνέχεια οι διαμαρτυρόμενοι θέλησαν αναρτήσουν το πανό τους σε πιο κεντρικό σημείο ωστόσο δεν τους επιτράπηκε, με τους αστυνομικούς να δημιουργούν φράγμα, με συνέπεια να δημιουργηθεί μικροένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Ύστερα από λίγη ώρα τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας στους χώρους της έκθεσης. Το πανό τους γράφει «Σας πήραμε χαμπάρι!».

«Ροκάρει» η μπάντα
Τις εντυπώσεις έκλεψε η μπάντα του στρατού στα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (δείτε εδώ το σχετικό βίντεο).

Η μπάντα προχωρούσε στους δρόμους της Έκθεσης παίζοντας το “We Will Rock You” του γνωστού συγκροτήματος “Queen”.

Μικροί και μεγάλοι φίλοι δεν έχασαν την ευκαιρία να απαθανατίσουν τη στιγμή τραβόντας βίντεο και φωτογραφίες.

Εξερχόμενος, κατευθύνθηκε στο σταντ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, από την οποία έλαβε -μαζί με τον πρέσβη των ΗΠΑ, σε μια συμβολική κίνηση- φανέλα με το επίθετό του στην πλάτη, ενώ προέβη και σε σχόλιο για το project «νέα Τούμπα».

Συνέχισε στο περίπτερο της Καινοτομίας, όπου συνομίλησε με νέους startupers και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην προσπάθειά τους για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Τέλος, η περιήγηση του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση της εντυπωσιακής καταρρίχησης ανδρών των ΕΚΑΜ από τον πύργο του ΟΤΕ.

Δείτε ακόμα

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ανάβει το «Δέντρο της Αγάπης», στο Παλαιό Φάληρο

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 19:00 θα ανάψει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο «Δέντρο της Αγάπης» , …