Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Απόλυτη στήριξη Ομπάμα στον Τριντό πριν τις εκλογές: «Ο κόσμος χρειάζεται την προοδευτική ηγεσία του»

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες Τετάρτη την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο οποίος καλείται να δώσει σκληρή και αμφίρροπη αναμέτρηση με τον ηγέτη της καναδικής δεξιάς Άντριου Σιρ για να επανεκλεγεί στο αξίωμα στις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου.

Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ο Τριντό κινδυνεύει να απολέσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στις εκλογές της Δευτέρας.

Ο Ομπάμα εξέφρασε «υπερηφάνεια» διότι «συνεργάστηκα με τον Τζάστιν Τριντό όταν ήμουν πρόεδρος», μέσω Twitter, πριν εξηγήσει: «Είναι ηγέτης που εργάζεται σκληρά, είναι αποτελεσματικός, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για φλέγοντα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή. Ο κόσμος χρειάζεται την προοδευτική ηγεσία του σήμερα και ελπίζω ότι οι γείτονές μας στον βορρά θα τον υποστηρίξουν, θα τον αναδείξουν στο αξίωμα για άλλη μια θητεία».

«Σ’ ευχαριστώ φίλε μου», ήταν η απάντηση του Τριντό μέσω Twitter. «Δουλεύουμε σκληρά για να συνεχίσουμε την πρόοδο στη χώρα μας».

Οι δύο πολιτικοί καλλιέργησαν προσωπική φιλική σχέση αφότου ο Ομπάμα εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017. Νωρίτερα φέτος, οι δυο τους θεάθηκαν να δειπνούν μαζί σε εστιατόριο στην Οτάβα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ομπάμα τάσσεται στο πλευρό ξένου ηγέτη πριν από μια εκλογική αναμέτρηση: είχε εκφραστεί υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών το 2017 στη Γαλλία.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Οτάβα απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη δήλωση του Ομπάμα, περιοριζομενη να αναφέρει πως πλέον είναι απλός πολίτης.

Οι Συντηρητικοί και το κεντροαριστερό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα, οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την τοποθέτηση του πρώην προέδρου.

Η τοποθέτηση του Ομπάμα προκάλεσε πάντως την αντίδραση του Νόρμαν Σπέκτορ, καναδού πρώην διπλωμάτη, νυν αρθρογράφου.

«Αγαπητοί Αμερικανοί: Γιατί ο Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος που αναδείξατε, τάσσεται υπέρ ενός πολιτικού ο οποίος αποτελεί την επιτομή του προνομιούχου λευκού που έβαφε το πρόσωπό του μαύρο, όπως ο Τριντό, αντί να ταχθεί υπέρ του Τζάγκμιτ Σινγκ, του πρώτου Καναδού από διαφορετική φυλή που αναδείχθηκε αρχηγός κόμματος στην ιστορία της χώρας;»

Ο Σινγκ, νομικός, γιος μεταναστών από την Ινδία στον Καναδά, είναι ο ηγέτης του κεντροαριστερού ΝΔΚ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα

Η “αμερικανική δημοκρατία υπό πολιορκία”: ο Τραμπ κατηγορούμενος στον διεθνή Τύπο

“Η δημοκρατία υπό πολιορκία”, “το πραξικόπημα της τρέλας”, “ο Τραμπ βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον”: το …