Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Αμετανόητος Τσίπρας από ΔΕΘ: Καμία συγγνώμη για Μάτι – Πλήρης κάλυψη στους υπουργούς

Σε πολιτική και επικοινωνιακή αποτίμηση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι – και μάλιστα με θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση – προχώρησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας αποφεύγοντας για μια ακόμα φορά να ζητήσει συγγνώμη για την απώλεια 98 ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός εάν και κλήθηκε να απαντήσει στο αν γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ της 23 Ιουλίου κατά την διάρκεια του συντονιστικού – παρωδία επέλεξε να κάνει «σούμα» για τις πολιτικές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει η φονική πυρκαγιά, εκτιμώντας δε ότι η κριτική που ασκήθηκε ήταν «επωφελής» για την κυβέρνηση.

«Το βράδυ της σύσκεψης είχατε πλήρη εικόνα για τους νεκρούς κ. πρωθυπουργέ; Πότε το πληροφορηθήκατε; Αν είχατε την δυνατότητα να γυρίσετε πίσω τον χρόνο, θα κάνατε κάτι διαφορετικό;» ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Είδα την έντονη κριτική και από την πλευρά του Τύπου και από την αντιπολίτευση. Η κριτική στην Δημοκρατία είναι απαραίτητη αλλά υπάρχει ένα όριο που δεν πρέπει κανείς να ξεπερνά. Και εγώ ήμουν στην αντιπολίτευση και έχω ασκήσει κριτική αλλά γνωρίζω ότι όταν ξεπερνάς το όριο οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η κριτική παίρνει την μορφή στρατευμένης προπαγάνδας και γίνεται επωφελής γι αυτόν που την δέχεται» απάντησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «Θα έπρεπε να ήμασταν ανόητοι αν εκείνο το βράδυ το μέλημά μας ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς; Αν είναι δυνατόν και μάλιστα στο βαθμό που βρεθήκαμε σε μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Ασκήθηκε αυτή η κριτική ότι επιχειρήσαμε να κρύψουμε τους νεκρούς. Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται. Λίγες ώρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τους επιβεβαιωμένους νεκρούς. Συνήθως οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι στα δύσκολα κρύβονται και βάζουν υπηρεσιακούς να κάνουν τις ανακοινώσεις. Τι νόημα έχει αυτή η κριτική που διαψεύδεται από την πορεία των προγραμμάτων;».

«Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι η όποια κριτική για λάθη και αδυναμίες πρέπει να γίνεται. Όταν όμως επαναλαμβάνω ξεπερνά τα όρια τοτε μάλλον όσοι την υφίστανται πρέπει να χαίρονται γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι επιχειρείται να κερδηθεί υπεραξία πολιτική πάνω σε αποκαΐδια και νεκρούς» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνοντας πως το άγχος της κυβέρνησης είναι η επικοινωνιακή επίπτωση της τραγωδίας.

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι υπουργοί της κυβέρνησής μου είναι από την πρώτη ημέρα εκεί όχι για επικοινωνιακά σόου και χωρίς μικρόφωνα και είναι εκεί για να ακούσουν παράπονα και δυσκολίες. Πολύ δύσκολη η μάχη και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για την άμεση αποκατάσταση. Είναι μεγάλο στοίχημα για εμένα προσωπικά να αποκαταστήσουμε τις ζημίες και να στηρίξουμε τους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό», απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στο γιατί δεν έχουν εκταμιευτεί τα οικονομικά βοηθήματα για τους πυρόπληκτους.

Απάντηση Τσίπρα για τις ευθύνες στο Μάτι

Σε νέα ερώτηση για τη φωτιά στο Μάτι και την αντίδρασή του μετά συνέντευξη τύπου λίγα 24ωρα μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι, ο κ. Τσίπρας αρχικά διευκρίνισε ότι «την απόφαση να συγκαλέσω το υπουργικό συμβούλιο την είχα πάρει πριν τη συνέντευξη τύπου άρα προφανώς είχα πάρει την απόφαση τι θα πω».

«Ήμασταν όλοι συγκλονισμένοι τότε. Και στην πολιτική τα συναισθήματα παίζουν ρόλο. Δεν είναι τα πάντα πολιτικό όφελος και πολιτικό κόστος» σχολίασε για όσα ακούστηκαν τότε στη συνέντευξη τύπου.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο Νίκο Τόσκα είπε ότι «θεωρώ ότι ήταν ένας πολύ καλός υπουργός και εκτιμώ ότι έθεσε την παραίτησή του την επόμενη ώρα λέγοντας μου οτι ανεξάρτητα από το αν διαχειρίστηκα ή όχι σωστά την τραγωδία, το ηθικό κομμάτι με βαραίνει.

«Στη χώρα είχαμε και άλλες τραγωδίες και στην ξηρά και τη θάλασσα. Αν μας διαφοροποιεί δεν είναι το αν είμαστε καλύτεροι διαχειριστές ή όχι της κρίσης αλλά το ηθικό πλεονέκτημα» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε: «Σωστά εγώ του ζήτησα να μείνει για να συμμαζέψουμε την κατάστσαη και σωστά προχωρήσαμε στις αλλαγές που προχωρήσαμε».

Εξαιρετικά αμήχανο ήταν το ύφος του Αλέξη Τσίπρα και στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε για τη φωτιά στο Μάτι και τη στάση που που θα κρατήσει και τι θα ψηφίσει όταν έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας άρσης ασυλίας των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για τη φωτιά στο Μάτι.

Εμφανώς αμήχανος και κομπιάζοντας αρκετές φορές ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «η όποια περαιτέρω προσπάθεια πολιτικής υπεραξίας μέσα από μια εθνική τραγωδία θα είναι κατακριτέα από τον ελληνικό λαό και κανείς δεν θα πρέπει να επιτρέψει να συμβεί αυτό».

«Γνωρίζετε ότι διεξάγεται έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη, η εισαγγελία διεξάγει έρευνα εξονυχιστική. Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα φτάσει σε συμπεράσματα για τα αίτα της τραγωδίας αυτής. Εγώ έσπευσα να καλέσω έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα για τις υποκείμενες αιτίες της καταστροφής αυτής» είπε για τις δικές του κινήσεις και κατέληξε για το θέμα αυτό:

«Θα σας απαντούσα στο ερώτημά σας ότι συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να παίζει το παιχνίδι της τυμβωρυχίας πάνω σε μια εθνική τραγωδία».

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …