Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Αλαζονικός Τσίπρας προς ΝΔ: Θα λέτε «ναι» σε όλα!

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορούσε να μην είναι παρών στην ψηφοφορία για τα αναδρομικά των ενστόλων. Κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να μην κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση.

«Αυτά τα τρία χρόνια καταφέραμε να στήσουμε στα πόδια της την οικονομία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα αναδρομικά των ενστόλων. Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για καταστροφολογία και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει χωρίς να… μιλάει και να μην κουνάει το δάχτυλο!

«Μας είπατε ότι δεν θα καταφέρουμε να κλείσουμε τις αξιολογήσεις, ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ότι θα κόψουμε συντάξεις, ότι δεν θα βγούμε από το 3ο μνημόνιο, ότι θα φέρουμε 4ο μνημόνιο» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και πρόσθεσε: «ένα ένα τα μέτρα που εξήγγειλα στη ΔΕΘ, θα έρθουν στη Βουλή. Φέρνουμε ένα – ένα τα μέτρα του 4ου Μνημονίου. Το αφιερώνω στον κ. Μητσοτάκη» είπε ο πρωθυπουργός, για την επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και γιατρούς.

«Με βαριά καρδιά θα ψηφίσετε σύντομα και τη μη περικοπή των συντάξεων, που εμείς καταφέραμε», είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας. «Το πρώτο… μέτρο είναι η επιστροφή των αναδρομικών, έρχονται και άλλα, όλα όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «θα το πιείτε και αυτό το ποτήρι, και θα λέτε «ναι» σε όλα όπως λέγατε «ναι» σε όλα τα μέτρα του μνημονίου«.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως από τη μια «κουτσούρεψε» τους μισθούς, δεν τους αποκατέστησε και σήμερα κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση. «Η αμηχανία σας είναι κατανοητή γιατί δεν αφορά τη συγκεκριμένη παρέμβαση, αφορά το συνολικότερο έλλειμμα αφηγήματος, αφορά το στρατηγικό σας έλλειμμα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το εύκολο είναι να χρεώνεις τα πάντα στους πολιτικούς σου αντιπάλους, το δύσκολο είναι το να έχεις αφήγημα για την επόμενη μέρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτοτεί τις δυνατότητες της χώρας να περάσει σε άλλη εποχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν σας κατηγορούμε ότι δεν θέλατε να συμμορφωθείτε με τις δικαστικές αποφάσεις, είναι κατανοητό ότι δεν υπήρξε δημοσιονομικός χώρος«, τόνισε.

«Η απόφαση του ΣτΕ δεν αποτελεί κανονιστική υποχρέωση αλλά είναι ηθική μας υποχρέωση όταν υπάρχει η δυνατότητα να αποκαθιστούμε τις πληγές που δημιουργήσατε τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Γραφικοί Βορίδης – Γεωργιάδης

Ο πρωθυπουργός τόνισε κατά την ομιλία του πως από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει το αφήγημα της καταστροφολογίας, θα επιδοθεί στο αφήγημα της παραδοξολογίας. Κι εκεί επιτέθηκε στον βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη για τις πρόσφατες δηλώσεις του για τον εορτασμό των Χριστουγέννων με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος και την θρησκευτική ουδετερότητα.

«Βλέπω τις τελευταίες μέρες, ελλείψει αφηγήματος καταστροφολογίας, προβεβλημένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο κ. Βορίδης, να επιδίδεται στο αφήγημα της παραδοξολογίας. Θα του πρότεινα να πάρει και εκείνος μια εκπομπή στην τηλεόραση, όπως ο κ. Γεωργιάδης μαζί με τον άλλον τον γραφικό που μιλάει για τα Νεφελίμ και για την γενιά των Ελ, για να λέει πώς θα καταργήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ τα Χριστούγεννα και τις γιορτές της Ορθοδοξίας. Με αυτά που λένε τα στελέχη σας στερείστε και στοιχειώδους σοβαρότητας, γίνεστε γραφικοί και σας βλέπει ο λαός και σας κρίνει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την τροπολογία για να αναδρομικά, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Χρήστος Σταϊκούρας. Σημείωσε ωστόσο ότι η αναγκαστική -όπως ανέφερε- συμμόρφωσή της για τα αναδρομικά, γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς τρία χρόνια τώρα αρνήθηκε να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ενώ είχε το περιθώριο.

Πετρόπουλος: «Ταρτουφισμός» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Για «ταρτουφισμό» κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τα αναδρομικά.

«Περίπου 120 χρόνια πριν από τη γαλλική επανάσταση η Μολιέρος έγραψε τον «Ταρτούφο». Είναι από τις πιο εμβληματικές μορφές του ατόμου που, ενώ είναι ασεβής, είναι υποκριτής, είναι τυχοδιώκτης, και προσπαθεί να ξεγελάσει τους πάντες και ενδύεται τον ευλαβή, ξεγελάει και το αφεντικό του, πάει να του πάρει τη γυναίκα, και στο τέλος ξεσκεπάζεται καθώς κάνει τον τιμητή εκείνων τους οποίους ζημίωσε», είπε ο υφυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Ακούω από το πρωί να μιλούν για την περίοδο της ντροπής, για την περίοδο της μεγάλης καταστροφής αυτής που επέφερε τις μεγάλες μειώσεις, 64 δισ. συνολικά, τόσα είναι οι μειώσεις από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και προσπαθεί ένοχα ο καθένας να βγάλει τον εαυτό του και την ουρά του απέξω».

«Δικοί μου νόμοι ήταν το 2012 και το 2013 για τις οποίες περιόδους τουλάχιστον έκρινε το ΣτΕ;», είπε ο κ. Πετρόπουλος και παρατήρησε ότι οι αναλογιστικές μελέτες επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητα του συστήματος με τις παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης. «Ξαφνικά γίνατε και προστάτες εκείνων που ζημιώσατε! Έχετε μπει μπροστά ως προστάτες των αδικημένων από εσάς που είστε οι πρωταγωνιστές της καταστροφής», είπε ο κ. Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Πίσω από κάθε καταστροφή υπάρχουν οι δικές σας υπογραφές των νόμων που είχατε φέρει. Εμείς εκείνο που κάναμε ήταν να εξασφαλίσουμε ότι το σύστημα θα είναι βιώσιμο».

Γεροβασίλη: Ο λαός ξέρει ποιος έκοψε μισθούς και συντάξεις

«Η αποκατάσταση των αδικιών στα σώματα ασφαλείας είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Χωρίς κίνδυνο να αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους και βήμα -βήμα θα αποκαταστήσουμε όλες τις κοινωνικές αδικίες, ανεξάρτητα, αν αυτοί που έφεραν σε αυτή τη κατάσταση τη χώρα μας κουνάνε σήμερα το δάχτυλο. Εμείς θα κάνουμε πράξη όλες τις δεσμεύσεις μας που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, υπεραμυνόμενη της τροπολογίας που προβλέπει την εφάπαξ καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους και στους εν ενεργεία ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ και τα μέλη των Κρατικών Ορχηστρών και της Λυρικής Σκηνής.

«Οι οριζόντιες περικοπές, οι περικοπές των συντάξεων, οι απολύσεις και τα μέτρα φτωχοποίησής τους, ο ελληνικός λαός γνωρίζει ποιών έχει τις υπογραφές τους», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη και επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η περικοπή τους δεν ήταν τυχαία. Ήταν μια συνειδητή πολιτική με ιδεολογικό υπόστρωμα που στηρίζεται ακόμα και σήμερα ως κύρια θέση της ΝΔ για απαξίωση του δημόσιου τομέα.

Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών, εμείς δεν αγγίξαμε μισθούς και συντάξεις, αλλά προσπαθήσαμε να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές. Καταφέραμε να στηρίξουμε, στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που έχουμε, το κοινωνικό κράτος και κάθε μικρή ρωγμή του».

«Σήμερα, που οι δημοσιονομικές δυνατότητες το επιτρέπουν, η κυβέρνηση προχωρά στην αποκατάσταση μέρους των αδικιών. Η οριστική έξοδος από τα μνημόνια ήταν η προϋπόθεση, όμως, η πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης είναι που επιβάλει να το κάνουμε», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.

Λοβέρδος: Εμείς δεν κάνουμε ανήθικη πολιτική

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγορώντας την για επικοινωνιακά τεχνάσματα ενόψει εκλογών.

«Εμείς σας κάνουμε πάντα μια σταθερή κριτική. Σκληρή αλλά δίκαιη κριτική και όχι ανήθικη, όπως κάνετε εσείς. Αργά ή γρήγορα όμως θα πάμε σε εκλογές. Σε πέντε μήνες η χώρα θα πάει τουλάχιστο σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, ίσως και σε εθνικές. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών για εσάς όπως το βλέπουμε, είναι ότι έρχεται μαύρο, φούμο και ντούκο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στο οποίο έχει ενσωματωθεί η τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να κοροϊδέψει και να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό ενώ υποστήριξε ότι με τον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα των αξιώσεων των συνταξιούχων δημιουργεί αλαλούμ. «Εσείς υποστηρίζατε ότι αλλάζετε την αρχιτεκτονική και δεν κάνετε περικοπές – και έχετε κάνει τις δραστικότερες περικοπές που έχουν γίνει ποτέ», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

ΚΚΕ: Δεν ψηφίσουμε αν δεν αποσύρετε την παράγραφο 3

Το ΚΚΕ δεν θα ψηφίσει την τροπολογία για τα αναδρομικά αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την παράγραφο 3 του άρθρου 6 διεμήνυσε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Χρήστος Κατσώτης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι με την τροπολογία για τα αναδρομικά, αποδίδεται ένα μέρος των κλεμμένων αναδρομικών των συνταξιούχων, η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα οριστικά, ούτε καλύπτει τις απώλειες των συνταξιούχων. «Η κυβέρνηση, με την τροπολογία, επιχειρεί να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα της πολιτικής της που οδήγησε δήθεν στην κανονικότητα, ενώ αποδεικνύεται ότι αποδίδει ένα μέρος μόνο των αναδρομικών, των κλεμμένων δηλαδή, των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Επιχειρεί από τη μια να καταλαγιάσει την οργή των εργαζομένων και των συνταξιούχων για τις μεγάλες περικοπές και από την άλλη να κλείσει τον δρόμο στη διεκδίκηση των απωλειών των εργαζομένων και όλων των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την παράγραφο 3 του άρθρου 6 της τροπολογίας που είναι απαράδεκτη» είπε ο κ. Κατσώτης διότι, όπως υποστήριξε, εκβιάζονται οι συνταξιούχοι να μην προβάλουν άλλες διεκδικήσεις.

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …