Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Άλλη μία υποχρέωση «φορτώθηκαν οι επιχειρήσεις»

Άλλη μία υποχρέωση για τις επιχειρήσεις και αφορά στη δημιουργία Κεντρικού Γραφείου Ισολογισμών στην Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων με ευθύνη των ιδίων.

Το σύνολο των ΑΕ, των ΕΠΕ, των ΙΚΕ υποχρεούνται στο εξής να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οικονομικά́ τους στοιχεία, με τη συμπλήρωση των υποδειγμάτων χρηματοοικονομικών καταστάσεων τα οποία η Τράπεζα αξιώνει.

Η πρώτη υποβολή των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων των προαναφερθεισών νομικών προσώπων θα πραγματοποιηθεί από την 1ηέως την 30ή Νοεμβρίου 2019

Τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα (ΑΕ, των ΕΠΕ, των ΙΚΕ)  υποχρεούνται, ταυτόχρονα με την κατά νόμο υποχρέωση δημοσίευσής τους στο ΓΕΜΗ να υποβάλλουν και στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οικονομικά τους στοιχεία.

Η πρώτη υποβολή θα αφορά στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις των εταιρικών χρήσεων                    2016, 2017 και 2018 !!!

Αυτό όμως που έχει προκαλέσει την αντίδραση των λογιστών είναι πως η Πράξη Διοικητή προβλέπει πως εάν οι επιχειρήσεις δεν ανταποκριθούν θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ.

«Σε περίπτωση ελλιπούς, εσφαλμένης ή εκπρόθεσμης υποβολής των ως άνω στοιχείων εκ μέρους των υπόχρεων επιχειρήσεων, εφαρμόζονται οι περί κυρώσεων σχετικές διατάξεις του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος (άρθρα 2 και 55Γ, όπως ισχύουν)», σημειώνεται στην Πράξη Διοικητή.

Αυτό σημαίνει πως εάν δεν στείλουν εγκαίρως τα στοιχεία τους στην Τράπεζα της Ελλάδος,

ακόμη και πολύ μικρές ΙΚΕ θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο 293.470 ευρώ

ενώ το πρόστιμο θα μπορεί σε περίπτωση υποτροπής να φθάσει τα 586.940 ευρώ!

Παρά την εκ των υστέρων διαβεβαίωση για τη μη επιβολή προστίμων από την πλευρά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος,

λογιστικά γραφεία ενθαρρύνουν όλες τις επιχειρήσεις, που έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό,

να υποβάλλουν τις συγκεκριμένες καταστάσεις, τουλάχιστον για το 2018,

ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μέσω της διευκόλυνσης του δανεισμού τους.

ΠΗΓΗ: easyfinance acounting

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …